Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın dün yaptığı açıklamayla 4G ihalesini 3 ay ertelendi. Bakanlıktan yapılan açıklamada mobil iletişim şirketlerinin ihaleye hazır olmadığı belirtildi. Oysa Turkcell, Vodafone ve Avea daha önce 4G için hazır olduklarını açıklamıştı.

4TURKCELL: 4 Mart 2015
‘Tüm hazırlıkları
tamamladık’

TURKCELL Genel Müdür Vekili İlker Kuruöz, “4G için uzun zamandır yatırım yapıyorduk. Tüm hazırlıklarımızı tamamlamıştık. İhale bugün bile yapılsa, şartname koşullarını yerine getirebilecek noktadayız. İhalenin ardından Turkcell ekipleri hız kesmeden derhal sahaya inerek hayatı 4G hızına çıkarmak için arı gibi çalışacak. Yarış yeniden başlıyor. Daha önce 3G’de olduğu gibi 4G’de de, en üstün kapasiteli lisansa talibiz. Yatırım bütçemizi ve gelecek vizyonumuzu bu öngörüyle planlamış durumdayız” demişti.

VODAFONE: 4 Mart 2015
‘En ileri teknolojiye sahibiz’

VODAFONE Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt ise ihale tarihinin açıklanmasından hemen sonra şunları söylemişti: “30 yıllık tecrübesiyle tüm dünyada 2G ve 3G’de olduğu gibi 4G teknolojisinin de hayata geçmesinde önemli bir rol üstlenen grubumuz, halihazırda 18 ülkede 4G hizmeti sunuyor. 1.5 yıl önce Dijital Dönüşüm Hareketi’ni ilan ettiğimizde ana odaklarımızdan biri deTürkiye’nin 4G’ye geçişinin sağlanması idi. 4G’ye hazırlık çalışmalarımıza hız verdik ve altyapımızı 4G uyumlu hale getirdik. Lisans verilmeye başlandığında 4G’ye geçmeye ve en ileri 4G teknolojisini sunmaya hazırız. Tüketiciye en kaliteli hizmeti sunmamızı sağlayacak en uygun frekansa talibiz.”

AVEA: 11 Nisan 2015
‘4G’ye uzun
zamandır hazırız’

Türk Telekom Grubu Bireysel İş Birimi Ceo’su ve AVEA Genel Müdürü Erkan Akdemir de 4G ihalesi hakkında iddialı açıklamalarda bulunmuştu: “Grup olarak gelecek vizyonumuz doğrultusunda yaptığımız yatırımlarla 4G’ye uzun süredir hazırız ve istekliyiz. 4G ihalesinde, yeni entegre yapımızla, Türk Telekom Grubu olarak tek bir çatı altında güçlü bir şekilde yer alacağız. Türk Telekom Grubu olarak, 81 ile yayılan 193 bin km’lik fiber altyapımız ile mobil şebekelerin iletişim ihtiyaçlarını bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de karşılamayı mümkün kılacak kapasiteye sahibiz.”

4G ihalesinin 
yolculuğu

4 Mart
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski bakanı Lütfi Elvan, Ankara’da düzenlediği toplantıyla 4G ihale tarihini 26 Mayıs olarak açıkladı.
18 Mart
Resmi Gazete’de 4G ihalesinin frekans bedelleri açıklandı. 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz frekansları için 3 milyar Euro civarında gelir beklentisi oluştu.
21 Nisan
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Gündemde 4G ihalesi var. Ama dünya 5G’yi konuşuyor. 4G ile zaman kaybetmemize gerek yok. 3G’de 2 yıl daha sabredersek, 5G’ye geçeriz. Aksi takdirde 4G’ye geçersek Türkiye çöplük haline döner.”
28 Nisan
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli: “Cumhurbaşkanı’nın sözleri talimat niteliğinde. Kendisi yarı başkandır, yürütmenin başıdır. Söylediklerini önemsemeliyiz. 3G ve 4G arasında çok büyük fark var ama 5G’yi görünce bu fark detay kalacak.”
1 Mayıs
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun: “En son edindiğim bilgi 4G ile devam edilecek ama 5G hazırlıkları da bir taraftan sürdürülecek.”
15 Mayıs
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, ihaleye katılacak şirketlerin teknik ve finansal hazırlıklarını tamamlayabilmek için ilave zaman taleplerini açıklayarak ihalenin 26 Ağustos’a ertelendiğini duyurdu. (Hürriyet)