Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği sonrasında çokça tartışılan 5. nesil teknoloji için dev bir adım atıldı. Bu alanda araştırma yapmak üzere Türkiye'nin ilk ‘5G’ laboratuvarı İstanbul'da kuruldu. Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle kurulan ve yaklaşık 2 milyon liralık bütçeyle çalışmalarını sürdüren laboratuvarda, daha önce ABD, Kanada, Japonya ve Almanya'da çalışan alanında uzman Türk bilim insanlarından bir ekip oluşturuldu. 

SADECE BİRKAÇ YERDE VAR

Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Arslan, "Laboratuvarda şu anda 60 GHz'e kadar ölçüm yapabilen deney aletleri mevcut" dedi. ‘Görünen ışıkla haberleşme’ üzerine çalıştıklarını ifade eden Arslan, "Bu alanda dünyada sadece bir iki yerde çalışma yapılıyor. Görünen enerjiyle çok hızlı veriler taşınabiliyor" diye konuştu. Daha önce Amerika'da 2G, 3G ve 4G teknolojileri üzerine çalışmalar yaptığını belirten Arslan, "Dünyada şu anda 5G'nin yüzde 70-80 çalışmaları bitmiş durumda. 5G'ye dünyayla birlikte geçeceğiz" dedi. 

VÜCUT iÇi HABERLEŞME 

Laboratuvarda 5G teknolojilerinin güvenliğine ilişkin çalışmalar yürüten Esat Ankaralı da, şu an vücut içi haberleşme üzerine çalıştığını dile getirdi. Bu ekipmanlarla çalışmanın büyük bir şans olduğunu vurgulayan Ankaralı, "Çünkü yeni nesil teknolojilerde öncü olmak çok önemli. Dünyayla yarışmak istiyorsak birtakım şeyleri bizim bulmamız lazım ki patentlere biz sahip olalım. Bu laboratuvar böyle bir hedefle kuruldu" dedi. Daha önce ABD'de doktora yaptığı esnada 4G çalışmalarına ilişkin projeler yürüten Ertuğrul Güvenkaya ise tecrübelerini artık ülkesine aktarmak istediğini ifade ederek, "Türkiye, kablosuz haberleşme üretiminde bir pay alabilirse çok mutlu olacağım" dedi.
 
Tv karşısında telefon kullanmayın


İTÜ'DE DOKTORA PROGRAMI OLACAK

Yaklaşık 1 yıldır 5G üzerine araştırmalarına devam eden İTÜ de geçen aylarda bilişim, elektronik ve telekomünikasyon alanında uzman akademisyenlerden oluşan 'İTÜ 5G Çalışma Grubu'nu kurmuştu. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, "5G’nin Türkiye’de şekillenmesi sürecinde aktif yer almak istiyoruz. Bunun için birçok aşamayı ele alacağız. 5G üzerine hem sektörde hem de akademik anlamda çalışacak insan kaynağını yetiştirmeye yönelik yüksek lisans ve doktora programları açmayı hedefliyoruz" demişti.