Türkiye’de standart cep telefonu satışına 2012 son çeyreğinden bu yana fark atmaya başlayan akıllı telefon pazarında rekabet kızışıyor. Nokia ve BlackBerry gibi iki büyük teknoloji şirketi, Türkiye pazarını kaybetme noktasına geldi. 2012 yılında Türkiye akıllı telefon pazarının yüzde 74’üne hakim olan Samsung ve Apple ise rakipleriyle farkı açmaya devam ediyor.
Yönetimsel krizler ve hızla yenilenen pazara adapte olamama gibi nedenlerle BlackBerry, Türkiye pazarını kaybediyor. Şirketin geçen yıl toplamında 235 bine ulaşan satış adedi, bu yılın ilk 6 ayında 78 binde kaldı.


Nokia
Nokia da Lumia modeli ile atağa geçtiği Türkiye’de umduğunu bulamadı. Ülke çapında geçen yıl ulaştığı 857 binlik satış rakamı ile Apple’ı atlayıp ikinci sıraya yerleşen Nokia, bu yıl ilk 6 ayda 257 bine ancak ulaşabildi.
Motorola
Düşüşte olan bir diğer firma da Motorola oldu. Şirketin geçen yıl telefon satışı 48 bine yakınken bu yıl ilk 6 ayda 5 binde kalması pazardaki güç kaybının ne denli büyük olduğunu gözler önüne seriyor.
Samsung - Apple
Özellikle geçen yıl 2,5 milyonun üzerinde satarak pazarı silip süpüren Samsung’un yükselişi ise bu yıl da devam ediyor. Şirketin ilk 6 ay satış adedi 1,9 milyona yaklaştı. Apple’ın yükselişi de Samsung kadar olmasa da etkili durumda. Nitekim şirketin bu yıl ilk 6 ay satış rakamı 503 bin. Geçen yıl toplamında 663 bine ulaşan şirketin, bu rakama  neredeyse ilk yarıda yaklaşmış olmasında iPhone 5’in etkisi olduğu düşünülüyor.
General Mobile
Öte yandan General Mobile, bu yıl ilk 6 ayda geçen yıl toplamını aştı ve 64 bini geçti. Geçen yıl toplamını bu yıl ilk 6 ayda aşan bir diğer firma LG. Şirketin akıllı telefon satışı ilk 6 ayda 140 binin üzerine çıktı. Yükselişteki bir diğer teknoloji şirketi de Sony oldu. Geçen yıl toplamında satış sayısı 80 binlerde kalan şirketin, bu yıl ilk 6 ay bilançosu 130 binin üzerinde. Uluslararası Data Merkezi’nin (IDC) verilerine göre geçen yıl 123 bin satan Sony Ericsson markalı telefon ise bu yıl Türkiye pazarına getirilmedi.
ZTE
Çin markası ZTE’nin geçen yıl pazarda yeri yokken, bu yıl ilk 6 ayda 40 bine yakın satış gerçekleştirmesi de pazarın yeniden şekillendiğini doğruluyor. Uluslararası Veri Merkezi araştırma analisti Zeynep Kılıç, akıllı telefon pazarındaki büyümenin geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 37 büyüdüğünü, standart cep telefonu pazarının ise küçüldüğünü kaydetti. Kılıç’a göre akıllı telefon pazarındaki büyüme Samsung’un bu yıl satışa çıkardığı SIII, SIII mini, Galaxy Ace, Note-2, Apple iPhone5, LG Optimus L5, Optimus L7, Optimus L9, Nexus4 modelleri sayesinde gerçekleşti. Kılıç, büyümede General Mobile’ın, Planet modeli ile atağa kalktığını, ZTE’nin de Touch1 ve inTouch2 ile yükselişte olduğunu sözlerine ekledi.
Bu yıl ikinci çeyrekte akıllı telefonlara ödenen para ise standart telefonlara kıyasla 6 kat daha fazla oldu. Nisan-Haziran 2013’te yaklaşık 1,8 milyon akıllı telefon aldık ve bunlara 1,45 milyon TL ödedik. Aynı sürede aldığımız standart cep telefonu sayısı 1,1 milyon oldu ve bunlara ödenen para 240 milyon TL civarında gerçekleşti.
(Zaman/Arif Bayraktar)