iPhone 2G ile birlikte başlayan akıllı telefon çılgınlığı artarak sürmeye devam ediyor. Bir tarafta Apple, diğer tarafta Android ve Microsoft derken çok sayıda üreticinin yer aldığı bu pazarda 2015 yılının lideri yine Apple oldu. Satış rakamları konusunda bazı rakiplerinde geride kalmış olsa da Apple, kar oranında en yakın rakibinden 3-4 kat daha iyi görünüyor.

2015 yılının üçüncü çeyreğine ait istatistikleri paylaşan Canaccord Genuity isimli analiz şirketi, akıllı telefon sektörünün kar oranlarını açıkladı. Rakamlara bakıldığında Apple, açık ara önde görünüyor. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde %85 olan Apple’ın operasyon karı bu yıl %94 seviyesine ulaşmış durumda. Karşılaştırmada Samsung, Microsoft, BlackBerry, Lenovo, Sony, LG ve HTC markaları da bulunuyor. Aşağıdaki grafikten diğer markaların durumuna da bakabilirsiniz.



Apple’ın özellikle 2013 yılından itibaren büyük bir artışa geçtiğini görmek mümkün. Şimdiye kadar operasyon karı konusunda Apple’a en çok yaklaşan firma ise HTC olmuş. Tabii bu karşılaştırma satış rakamlarından bağımsız. Daha çok satılan akıllı telefonların türüyle alakalı. Diğer üreticiler her segmentte akıllı telefon satıyor ancak Apple sadece amiral gemisi sınıfında karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla üst seviye telefonlarda kar oranı çok daha yüksek oluyor.