Giyilebilir teknolojiler ve cep telefonlarına yüklenen uygulamalarla kişisel sağlık verilerini toplama trendi adeta küresel bir modaya dönüştü. Özellikle kolye veya bilezik gibi taşınabilen ve bu esnada kullanıcının sağlığı ile ilgili bilgileri de toplayan giyilebilir aksesuvarlar daha şimdiden yediden yetmişe hemen herkesin üzerinde kendine bir yer buluverdi.
 
Mevcut izleme araçları ve yazılımlar günlük olarak atılan adım sayısı, kaç kilometre yüründüğü veya koşulduğu, kaç merdiven çıkıldığı, ne kadar kalori harcandığı, stres seviyesi, alkol ve kahve kullanımı hatta uyku sürelerine kadar pek çok veriyi toplayıp kaydediyor. Teknoloji meraklıları bir yandan elde ettikleri veriler doğrultusunda sağlık ve kondisyon seviyelerini bir üst seviyeye taşımaya çalışırken diğer yandan da küresel çapta örgütleniyor.
 
Oluşan yeni trende kendini kaptıranlar ise tüm dünyada kısaca ‘Quantified self’ yani kendini izleme adı verilen yeni bir akımın ortasında buluyor. Ortaya çıkan kişisel sağlık verileri sadece izleme gruplarının değil aynı zamanda başta sigorta şirketleri, bankalar ve ilaç şirketleri olmak üzere farklı sektörlere mensup kuruluşların da ilgisini çekiyor.
 
ALTIN DEĞERİNDE BİLGİ
 
Altın değerindeki bu veriler şirketlere sadece büyük oranda tasarruf etme şansı tanımakla kalmıyor aynı zamanda tamamen farklı, kişiye özel yeni hizmetler hazırlama fırsatı da sunuyor. Kullanıcılar ise sağlıklı yaşam tarzlarıyla sigorta primlerinde avantajlı hale geliyor. Konuya eleştiriyle yaklaşanlar ise henüz çoğunlukla pilot proje olarak çalışan sistemlerin yakın gelecekte zorunluluk haline gelmesinden endişe ediyor. Ayrıca mahremiyet derecesi bakımından oldukça yüksek bir gizlilik seviyesine sahip sağlık bilgilerinin tamamen ticari amaçla şirketlerin ellerinde dolaşmasının da uzun vadede ciddi hukuki sorunlara neden olabileceği uyarısı yapılıyor.
 
SİGORTACILAR TEKNOLOJİYİ SEVDİ
 
40 dakika yürüyen 50 puanı kazanıyor
Alman DAK sigorta şirketi müşterilerine ücretsiz olarak FitCheck akıllı telefon uygulaması dağıtıyor. Tamamen karşılıklı rıza prensibine göre işleyen projeye göre kullanıcılar günlük hareket potansiyellerine göre ödül puan kazanıyor. 30 dakika bisiklete binme, patenle kayma, koşma veya 40 dakika aralıksız yürüme karşılığında 50 puan kazanılıyor.
 
Alman ve İsviçre ortak proje üretti
Alman sigorta şirketi AOK Nordost ve İsviçreli sağlık sitesi Dacadoo’nun yürüttükleri ortak projeye göre kullanıcılar telefonlarına ‘sağlık takibi’ uygulaması yüklüyor. Bu uygulama kişinin yaşı, kilosu ve boy ölçüsüne göre ortalama bir sağlık skoru belirliyor. Bu oran kullanıcının hem sağlık hem de kondisyon seviyesini belirliyor.
 
Bütün primlere indirim veriyor
Güney Afrikalı sigorta şirketi PruProtect de aynı ABD ve AB’li sigorta şirketleri gibi müşterinin dijital sağlık bilgilerine göre yeni sağlık poliçeleri hazırlıyor. Veriler detaylandırıldıkça tamamen kişiye özel ve kullanıcının sağlık sigortasından sahip olduğu tüm ürünlerin sigortalanmasına kadar çok detaylı ürünler sunabiliyor.
 
SAĞLIK TAKİBİ NASIL ÇALIŞIYOR?
 
-              Kullanıcılar cep telefonu uygulaması veya giyilebilir teknolojilerle sağlık bilgilerini toplamaya başlıyor.
- Günlük atılan adım sayısı, kaç kilometre yüründüğü, koşulduğu, kaç merdiven çıkıldığı, ne kadar kalori harcandığı, stres seviyesi, alkol ve kahve kullanımı, uyku süreleri kaydediliyor.
-              Sigorta şirketi elde edilen veriler ışığında yaş, cinsiyet, boy ve kiloya göre kullanıcıya bir ‘sağlık skoru’ veriyor.
-              Bu skor ortalamanın üzerinde sağlıklı ve hareketli bir yapıya işaret ediyorsa kullanıcının sigorta priminde indirim yapılıyor.
-              Veya şirket kullanıcıya doğrudan nakit olarak ödül veriyor.
-              Skoru iyi çıkmayan kullanıcılara ise tamamen kendilerine yönelik daha sağlıklı olma tavsiyeleri sunuluyor.
-              Bu tavsiyelere uyulduğunda ve veriler iyiye doğru düzelmeye başladığında kullanıcı hâlâ iyi performansın altında olsa bile destek primi alıyor.
 
TRAFİK UYGULAMASI SÜREKLİ TAKİP EDİYOR
 
Sigorta şirketleri sürücülerle anlaşmalı olarak cep telefonlarına özel bir uygulama yüklüyor. Bu uygulamayla sürücünün aracını kullanış şekli izleniyor. Düzgün kullanıcılara prim indirimi sağlanıyor.