AeroTab EFB (Elektronik Uçuş Çantası), Atlasjet filosuna yıllık 500 milyon dolar tasarruf sağlayacak. Kokpitte bulunması gereken ve pilotun sayfalarca bilgiye ulaşmak için kullandığı 50 kilo ağırlığındaki dökümanların sistem sayesinde kaldırıldığını belirten Atlasjet Kaptan Pilotu Cemal Sancak, yolculara da en az rötarla hizmet sunmanın önünü açtıklarını söyledi. Sancak, şöyle konuştu:

Tabletlere yüklendi

“Her uçuş öncesi ve sonrası, uçak ile operasyon merkezi arasında uçuş bilgilerini içeren birtakım evrak paylaşımları yapılır ve bunlara bağlı olarak uçuş performans analizi gibi son derece önemli veriler hesaplanır. Daha önce manuel olarak yürütülen ve kimi zaman uçuşlarda gecikmelere neden olan bu süreci, her uçağın kokpitine yerleştirdiğimiz tabletlere yüklenen EFB sistemi sayesinde tamamen otomatik hale getirdik. Artık tüm uçuşlarımızın verileri merkeze elektronik ortamda hatasız ve hızlı şekilde akıyor, buna bağlı rötar
ihtimali ortadan kalkıyor.”

Atlasjet CEO’su Orhan Coşkun, çalışmaların yaklaşık iki yıldır devam ettiğini ve altı aylık deneme süresi sonunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün onayı ile sistemin tüm uçaklara entegrasyonunun tamamlandığını söyledi.
Savunma Sanayii İcra Komitesi kararı ile 1991’de STM şirketinin Genel Müdürü Recep Barut ise, “Başlattığımız EFB projesi TÜBİTAK’tan destek gördü. Atlasjet’le yapılan işbirliği sonucunda SHGM uçuşa elverişlilik onayını alarak operasyonel kullanıma hazır ürün haline geldi. Ürünümüz milli kaynaklarla, Türk mühendislerince geliştirildi” diye konuştu.

50 uçak sipariş etti

Atlasjet CEO’su Orhan Coşkun, daha önce açıklanan uçak siparişlerinde son noktaya geldiklerini belirterek, yaklaşık 50 adet uçak siparişi görüşmelerinin bitme aşamasına geldiğini söyledi. Coşkun, “Görüşmeler devam ediyor, son safhaya geldi. bugün yarın bir açıklama yapacağız. Görüşmelerin sonunda ortaya bir rakam çıkacak” dedi. Coşkun, üretici firma olarak ABD’li Boeing’in veya Avrupalı Airbus’tan hangisinin seçildiği sorusuna, “Gerçek adet şu anda belli olmadığı için bir şey söylemek doğru olmaz” diye konuştu.