Mobil yaşam  sayesinde özellikle büyük şehirlerde zaman paradan çok daha değerli hale geldi. Artık teknoloji günlük hayattaki düzeni değiştirmek için kullanılıyor. Mobilde önce hava durumuna baktık, e-postamızı aldık, oyun oynadık. Şimdi ise mobil cihaz kullanıcılarına yeni bir model sunuluyor. ‘On demand’ yani kullanıcıların taleplerine göre anında alışveriş dönemi başlıyor. Kullanıcılar artık marketlerden ve restoranlardan çok daha kolay alışveriş yapabiliyor. kredi kartı kullanılarak sipariş verilebilen bu alışverişlerde, GPS teknolojisi yardımıyla anlık takip sağlanıyor. Siparişler 10 dakika ile 30 dakika arasında kullanıcılara ulaştırılıyor.

SEÇENEKLER ARTIYOR

Gerçek zamanlı dağıtım modeli yurtdışında çok popüler. Uber ve Amazon gibi dev şirketlerin yanı sıra birçok yeni girişim yatırım alarak milyar dolarlık değerlere ulaşmayı başardı. Türkiye’de ise gerçek zamanlı dağıtım pazarı henüz emekleme aşamasında. Ancak bu alanda kurulan girişimler, önümüzdeki dönemde Türkiye’de de gerçek zamanlı dağıtım pazarının geleceği hakkında ipuçları veriyor. Bu şirketlerin arasında BiTaksi Kurucusu Nazım Salur tarafından kurulan Getir, Kapgel ve BolBol bulunuyor. Bu hafta gerçek zamanlı dağıtım yapan servisleri konu aldık.

GETİR

İki yıl önce kurulan ve günümüzde en başarılı yerli girişimlerden biri haline gelen BiTaksi’nin kurucusu Nazım Salur, yeni girişimi Getir’i geçtiğimiz haftalarda kullanıcılara sundu. Getir, içecekten dondurmaya, çikolatadan kedi-köpek mamasına kadar hızlı tüketim ürünlerini kullanıcılara sunuyor. 200 çeşit ürün bulunan Getir, 7/24 tüm ürünleri bulunduğunuz noktaya getiriyor. Getir’de ürünler, kredi kartı ile kolay bir şekilde sipariş verilerek kısa bir zamanda tüketiciye ulaşıyor. Siparişler Getir’in kuryeleriyle geliyor, haritadan canlı izlenebiliyor. İstanbul’da hizmete açılan şirket, 100 motosikletli kurye ve soğutma sistemine sahip 50 araçla siparişleri kullanıcılara ulaştırıyor. Gittigidiyor kurucularından Serkan Borançılı da şirketin ortakları arasında yer alıyor.

KAPGEL

Kapgel.com İstanbul’da sabit fiyat garantisiyle hizmet veriyor. Dışarıya servisi olmayan yerlerden istediğiniz sipariş alıp belli bir ücret farkıyla kapınıza getiren Kapgel, şu anda sadece iOS uygulamasıyla hizmet veriyor. İstanbul’un belli bölgelerinde kuru temizlemeciden börekçiye kadar farklı yerlerden sizin yerinize alışveriş yapıyor. Çetin Öztoprak, Nizameddin Ordulu, Kaan Karamancı ortaklığında kurulan girişimde yaklaşık 500 dükkan ve 5 bin ürün seçeneği yer alıyor ve pazar günleri hariç 10:00-20.00 saatleri arasında hizmet alınabiliyor. Kapgel, şu anda kullanıcıdan sadece 4.99TL hizmet bedeli alıyor. Ürünlerin mağaza satış fiyatına ek bir komisyon uygulamıyor.

BOLBOL

Çİçeksepetİ Kurucusu Emre Aydın tarafından hayata geçirilen Bolbol, geçtiğimiz yıl kullanıma açıldı. İlk önce sipariş almayan restoranları kullanıcılarına sunmaya başlayan BolBol, şimdi ise ‘BolBol Market’ adını verdiği servisle süpermarket alışverişlerini de abonelerinin ayağına kadar götürüyor. Ekmekten çikolataya, deterjandan kozmetiğe kadar birçok hızlı tüketim ürünü kullanıcıların bulundukları yere teslim ediliyor. Şu anda sadece İstanbul’da kullanılabilen Bolbol’da 9 farklı kategoride 700’den fazla ürün çeşidi bulunuyor.

YURTDIŞINDA HANGİ ŞİRKETLER VAR

 Postmates: Amerika’da en hızlı büyüyen anında teslimat uygulaması Postmates, bu pazarın öncülerinden. Her türlü hızlı tüketim ürünü teslimatı yapan Postmates, en son 500 milyon dolarlık değerlemeye ulaştı.
 Instacart: Eski bir Amazon çalışanı tarafından kurulan Instacart, 10 dolar karşılığında 1 saat içinde teslimat yapıyor. Şirketin değeri 2 milyar dolara ulaştı.
 Amazon Prime Now: E-ticaret devi Amazon tarafından kurulan Amazon Prime Now, kendi ürünlerini 2 saat içinde teslim edilmesini sağlıyor. Prime Now, 1 saatlik sipariş için ekstra 8 dolar tahsil ediyor.
 Deliveroo: Yemek siparişi üzerine iş modelini kuran şirket, İngiltere merkezli.Kullanıcıların verdiği yemek siparişi 2.50 pound karşılığında teslim ediliyor.
 Doordash: Yemek siparişi konusunda hizmet veren diğer bir şirket ise Doordash. Yemek siparişi hizmeti olmayan restoranlarla çalışan şirket, 45 dakikada teslimat yapıyor. Şirketin değeri 600 milyon dolar.
 Uber: Anında teslimde en iddialı olanların başında Uber Delivery geliyor. Şu anda ABD’de birkaç şehirde test edilen servis, kendi araç ağını kullanıyor ve en kısa zamanda teslimat yapıyor.
 Caviar: ABD’li bir girişim olan Caviar, kullanıcıların restoranlardan istedikleri yiyeceklerin teslimatını yapıyor. Şirket, Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey tarafından satın alındı.
 Drizly: İçki satan dükkanlarla işbirliği yapan şirket, bir saat içinde teslimat yapıyor. Şirketin değeri 13 milyon dolara ulaştı.
 Sprig: Sağlıklı yemek teslimatı yapan Sprig, 45 milyon dolar yatırım aldı.