Kıbrıs Rum yönetimi Ada’nın Türk ve Rum taraflarında yaşanan mobil iletişim sıkıntısını aşmak için KKTC’ye “Türkiye’nin +90 kodunu atın, bizim uluslararası +357 kodunu kullanın, cepte roaming sorunu çözülsün” teklifinde bulundu. Ömer Bilge'nin Hürriyet'teki haberine göre Rum lider Nikos Anastasiadis’in müzakere masasına güven artırıcı önlem çerçevesinde koyduğu   teklif kabul edilirse, KKTC’de ayrı şirket kurarak faaliyet gösteren Turkcell ve Telsim (Vodafone), Rumların Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) kontrolüne girecek.

MÜZAKERE GÜNDEMİNDE

Rumların yeni teklifini Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KKTO) Başkanı Fikri Toros, Rum Ticaret Odası (CCCI) Başkanı Phidias Pilidas’la, ortak projeler konusunda düzenlediği basın toplantısında açıkladı. KKTC’de faaliyet gösteren 2 GSM operatörü ile Güney Kıbrıs’taki 3 operatör arasında roaming anlaşması konusunda çalışmaların devam ettiğini belirten Fikri Toros, Kıbrıs Rum kesiminin kullanılmasını istediği +357 uluslararası kod numarasının ‘müzakerelerin gündeminde’ olduğunu söyledi. 

KABUL EDİLMESİ ZOR

Toros, Rumların teklifi konusunda son kararı siyasi liderlerin vereceğine dikkat çekerek, “Bugünkü siyasi ortamda kabul edilmesini beklemiyorum. İki kesim arasındaki hukuksal yapıda farklılıklar bulunuyor” dedi. Türkiye’nin uluslararası haberleşme kodu +90’ı kullanan KKTC ile +357 kodunu kullanan Rum kesimi arasında roaming anlaşması bulunmaması nedeniyle mobil iletişim yapılamıyor. Türkiye’nin Rum kesimini tanımaması nedeniyle, Türkiye ya da KKTC’de cep telefonu  kullananlar Güney Kıbrıs’a geçtikleri zaman, ‘Aradığınız numaraya ulaşılamıyor’ mesajıyla karşılaşıyor. Aynı    durum Rum kesiminde faaliyet gösteren 3 şirketin abonelerinin KKTC’ye ya da Türkiye’ye gittikleri zaman da geçerli.

KKTC Turkcell: Bizim haberimiz yok

KIBRIS’ta roaming problemini aşmak üzere Rum kesiminde faaliyet gösteren 3 şirketle toplantılar gerçekleştiren KKTC Turkcell’in Genel Müdürü Aybars Karaatmaca, “Son gelişmelerle ilgili bizimle temas eden olmadı. Rumların uluslararası kodunun kabul edilmesi bizi dolaylı olarak etkiler. Rumlarla 2 defa buluştuk ama arkası gelmedi” dedi. Başkent Lefkoşa’yı ikiye bölen BM denetimindeki ara bölgede Mayıs ayında 2 toplantı yaptıklarını belirten Atmaca, “Hem Türkiye hem KKTC iletişim kurumlarından izin almadan bu tür anlaşmalar olmaz” dedi.

Teklifle sabit hatlar da değişir

RUMLARIN teklifi sadece cep telefonlarını değil sabit telefon hatlarını da kapsıyor. KKTC’de sabit telefon hatları, Türkiye’nin tahsis ettiği 392 kodunu kullanıyor. Rumların kodunun kullanılması 392 sabit telefon kodunun da iptal edilmesi anlamına geliyor. Rumların kod teklifi, KKTC’deki operatörlerin Rum iletişim kurumlarının denetimine girmesine de yol açacak. Kıbrıslı Türk ve Rum ticaret odaları geçen ay Lefkoşa’da Türkiye ve Yunanistan ticaret odalarının da katıldığı toplantıda işbirliği kararı almıştı.

Türk-Rum ortak pazarı kurulacak

KIBRIS’ta Türk ve Rum Ticaret Odaları, AB finansmanıyla yeni bir işbirliği kararı aldı. Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, Rum Ticaret Odası Başkanı Phidias Pilidas, Lefkoşa’da BM denetimindeki ara bölgede ortak basın toplantısı düzenleyerek iki taraf arasında işbirliğini artırmak amacıyla ara bölgede ortak pazar kurulması kararı aldıklarını açıkladı.  ‘Örnek Olmak’ adı altında yapılan işbirliği iki taraf arasında trafik sigorta şirketlerinin işbirliği yapmasını da öngörüyor. Projenin finansörü Avrupa Komisyonu Kıbrıs Türk Masası Şefi Michaela Di Bucci, “İki oda tarafından hayata geçirilen proje, iki kesimdeki iş dünyaları arasında diyalog, güven ve işbirliğini geliştirecektir” dedi.