Türkiye tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14.8 büyüyerek 9.4 milyar liralık ciroya ulaştı. GfK TEMAX tarafından yapılan araştırmaya göre, bir önceki yılın aynı dönemine göre ciroda en fazla büyüyen sektörler telekom, küçük ev aletleri ve tüketici elektroniği olurken, küçük ev aletleri adette en yüksek büyüme oranına sahip oldu.
 
Telekom sektörü bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine göre cirosal olarak yüzde 25.1 büyüyerek en çok büyüyen sektör oldu. Büyüme akıllı telefonlardan gelirken toplam telefon pazarında akıllı telefonların normal cep telefonlarına göre oranı adetsel olarak yüzde 90’ı aştı.
 
Büyük ekranlı cep alınıyor
 
Bu çeyrekte de hem lokal hem de global markaların yeni lansmanları pazarın büyümesini tetikledi. Geçen senenin aynı çeyreğinde pazarda yaklaşık 26 marka varken 2014’te rekabet eden marka sayısı 36’ya çıktı. 2014’ün ilk iki çeyreğinde görülen bazı trendler üçüncü çeyrekte de devam etti. Büyük ekranlı telefonlar paylarını arttırmaya devam etti; 5 inçten büyük ekranlı telefonların oranı adetsel olarak yüzde 16’yı aştı. Satılan akıllı telefonların yarıya yakın kısmı 16 GB kapasiteye sahip telefonlar oldu.
 
GfK TEMAX’tan yapılan açıklamada, “Telekomda lokal ve global oyuncuların yıl içindeki yeni lansmanlarının ortaya çıkardığı sert rekabet büyümenin oldukça canlı kalmasını sağladı. Bilişim teknolojilerinde taşınabilir bilgisayar satışlarının toparlanması, sektör genel büyümesinin bir önceki döneme oranla negatif yönde gerçekleşmiş olmasının önüne geçememiştir” denildi.
 
Geçen yıl ciklete 627 milyon lira ödedik
 
Türkiye’de 2013 yılında 627 milyon TL’lik ciklet satıldı. Adet bazında 56 milyon kutu satılırken bunların yüzde 65’i tatlandırıcılı ürünler oldu. Satışlarda İstanbul yüzde 26 ile ilk sırada yer aldı.
 
Kendileri küçük ciroları büyük
 
GfK TEMAX verilerine göre, bu yıl ikinci çeyrekte olduğu gibi üçüncü çeyrekte de ciro büyümesini güçlü adetsel büyümeyle destekleyen sektör küçük ev aletleri oldu. Sektör, bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 9.9’luk adetsel büyüme gösterdi. Ciroda yüzde 24.4’lük büyümeyle 824 milyon lira değerine ulaştı. Sektörde cirosal olarak küçülme gösteren iki kategori ekmek yapma makineleri ve fritözler oldu. En iyi performans Ramazan kampanyalarının da etkisi ile sıcak içecek hazırlama makineleri, gıda hazırlayıcılar ve sandviç/tost makinelerinden geldi. Türk kahvesi makineleri, çay makinelerine karşı pay kazanmaya devam ederken; el blenderları payını arttırarak gıda hazırlayıcılar içerisindeki hakimiyetini sürdürdü. İlk dokuz ayda sektör büyümesine en yüksek katkı torbasız silindir süpürgelerden, geleneksel ütülerden ve el blenderlarından geldi. Dikey süpürgeler, buhar jeneratörlü ütüler ve torbalı süpürgeler de büyümeye önemli derecede katkı sağlayan kategoriler oldular. Kişisel bakım kategorileri küçük ev aletleri sektörü içerisinde pay kaybetmeye devam ederken; saç kurutma makineleri bu grup içerisinde sektör büyümesine katkı sağlayan kategorilerden oldu. Sakal düzelticiler ve vücut tüyü temizleme makineleri erkek bakım kategorisinde; ışık sistemli epilasyon cihazları ise kadın bakım kategorisinde pay kazanan segmentler oldu.
 
Beyaz eşyaya 2.4 milyar TL
 
Büyük beyaz eşya sektörü üçüncü çeyreği, 2013 yılının aynı dönemine göre yüzde 1’lik adetsel büyüme ile sonlandırırken, sektörün cirosal büyüklüğü yüzde 12’lik büyüme ile   2.4 milyar TL’ye ulaştı. Sektör sene başından bu yana cirosal olarak geçen seneye kıyasla yüzde 10 büyüdü. En yüksek büyüme fırın kategorisinde yaşandı.