Teknoloji Gündem

Turan Erdoğan'ın Vestel hayalleri

Vestel CEO'su Turan Erdoğan, Barselona'da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi'nde (MWC) zamanı normal akışının birkaç kat hızında yaşadı. Bu hızın yüksekliği, 100 metre kadar ilerideki Türkiye pavyonunun durağanlığı ile karşılaştırıldığında daha hızlı çekim görünüyordu ancak aradaki İsrail pavyonu Erdoğan'ın hızıyla baş edebilecek bir hızda işliyordu. Sadece ikinci defa MWC dünyasında yer alan Vestel'in standında düzenlilik İsrail'in gerisinde kalsa da heyecan olarak kat be kat ilerideydi.

Bunda yeni olmak kadar, hayal kuran bir şirkete dönüşüyor olmanın etkisi büyük. Yüzde 80'ini ihraç ettiği 10 milyon televizyon üreten bir şirketin hayal kurabilmek için yaşının çok ileri olduğu düşünülebilir ancak cep telefonu işi, şirketin bu dönüşümü yaşaması için önemli bir motivasyon sağlıyor. Erdoğan'ın hayalleri cep telefonu üreticileri arasında ilk ona girmekten iç pazarda kullanıcıların gönlünü almaya kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Somut rakamlar da, bunların gerçekleştirilmesine giden yolu aydınlatırken yolun çok aydınlık olmadığını da gösteriyor.

Dünya genelinde Xiaomi ve Lenovo'nun üçüncülük için çekiştiği cep telefonu pazarında Erdoğan uzun vadede ilk ona girmeyi hayal ediyor. Bunun hesabını da yapmış: 20 milyonun üzerinde telefon satmak gerekiyor. Bu neredeyse sıfırdan katedilmesi gereken uzun bir mesafe. Erdoğan bu mesafeyi katetme planlarını yaparken gözünü üçüncülük için çekişen bu iki şirkete değil; Türkiye'de çok tanınmayan Fransız oyuncu Wiko'ya dikmiş durumda.

Görüşmenin öncesinde biraz da geç kalmak pahasına ziyaret ettiği Wiko standından aldığı bir tomar broşürü önüne seren Erdoğan, "Adamlar son derece başarılı. Bu Erdoğan, Fransa'da başarılı olan Wiko'yu İnceliyor, rengarenk telefonlara baktığın zaman 'bu Fransız telefonu' diyorsun" diyor.

Bu sözler, Erdoğan'ın büyük ağırlık verdiği "Türkiye Vestelleniyor" kampanyasının Fransa üzerinden anlatılmasına benziyor. Sonuçlar benzer şekilde gerçekleşirse, Erdoğan hayallerinden çok daha fazlasına kavuşmuş olacak. Erdoğan, "Wiko'nun başarısı rakamlara da yansıyor; Fransa'daki pazar payları yüzde 50" diyor.

Bir sene öncesine bakıldığında bu inanılması zor bir rakam. Mayıs 2014'te yüzde 14,2 pazar payı ile ülkenin ikinci büyük akıllı telefon markası olduğunu ilan eden Wiko Mobile'ın pazar payı 2015 başı itibariyle yüzde 50'ye ulaştı. Yüzde 10'lu pazar payları artık Wiko için Nijerya, Tayland, Endonezya gibi ülkelerde gerçekleşen ya da hedeflenen oranlar olarak ifade ediliyor. 

Başa Dön