4G ihalesinin yapılacağı konuşulurken Cumhurbaşkanı Recep tayyip Erdoğan'ın 5G çıkışı teknoloji dünyasına bomba gibi düştü. Tartışmalar sürerken vatandaş bu konuda ne diyor? Hanife Baş, Milliyet'teki haberinde bu soruya yanıt veriyor. İşte o haber:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cepte beşinci nesil teknolojisi 5G’ye yönelik açıklamalarının yansıması sürüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Telekom’un 175. yıl dönümü etkinliğinde 4G ihalesinin gündemde olmasına karşın 2 yıl daha beklenip 5G’ye geçilmesi gerektiğini söylemişti.

Yakın takip var

Teknik bir konu olarak görünmesine karşın halk arasında da 5G tartışması devam ediyor. Sanılanın aksine pek çok insanın bu konuyu yakından takip ettiği de görülüyor. Konuyla ilgili medyaya genelde sektör uzmanları ve politikacıların görüşleri yansıyor. Biz bu kez halka, bu teknolojiyi asıl kullanacak olan kitleye görüşlerini sorduk. Cumhurbaşkanının söyleminden çoğu kişinin haberi var. Bir kesim Erdoğan’ın söylemlerini desteklerken bir kesim de Cumhurbaşkanının böyle konularla ilgilenmemesi gerektiğini söylüyor. İşte esnaf ve normal vatandaşın 5G görüşleri.

‘Aşırı teknolojiye karşı duruyorum’

Recep Gök (49-Ayakkabı satıcısı): Ben her şeyin aşırısına karşıyım. Aşırı teknolojiye gerek yok. Aşırı israf ve savurganlık. Önce eğitim ve kültür yükselmeli ki teknoloji kullanılsın. Benim cep telefonumun kamerası bile yok, ben yüksek teknoloji kullanmıyorum. Biz geçim derdinde, işimizi döndürme derdindeyiz. Piyasada durgunluk var, devalüasyon oldu. 5G’yle işimiz yok. Aşırı lüks kadar aşırı teknolojiye de karşıyım. Esnafın işi de iyice zorlaşmış durumda. Bunlarla ilgilenilsin sorunlarımız azaltılsın. Ayrıca Cumhurbaşkanı da kendi işine bakmalı. Böyle konularla ilgilenmemeli. Kendi alanıyla ilgili konulara karışmalı.

‘Bir teknoloji çöplüğü oluruz’

Mustafa Kırcıoğlu (70-Esnaf):
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşlerinin sonuna kadar arkasındayım. Elimdeki cep telefonunu iki yıl önce 1.700 TL’ye aldım. Şimdi satmaya kalksam 100 TL. Resmen çöp oldu. 4G teknolojisi de aynı. Erdoğan, ‘Memleket çöplük olmasın’ diyor. Çok doğru söylüyor. Ekonomiyi düşünüyor. Ama bunu cumhurbaşkanı mı sormalı dersek, herkes sorabilir. Küçük bir çocuk bile sorabilir. Önemli olan kimin söylediği değil, ülkenin menfaati. Kim söylerse Allah razı olsun. Cumhurbaşkanının bu konuda fikrini belirtmesi doğru. Her şeye karışıyor o ayrı ama bu konuda doğru söylüyor.

‘4G’nin atlanmasını ben destekliyorum’

Erol Artar (36-Fırıncı):
Her şey çok hızlı değişiyor, teknoloji de öyle. Ben 5G’ye geçişi destekliyorum. Dünya para verip ara teknolojiyi kullanmanın manası yok. 4G’yi atlayıp, 5G’yi beklersek bir dünya para cepte kalır. 5G’ye geçiş için en erken 2020 tarihi öngörülüyor. Ben beklenmesini destekliyorum. Bu teknolojilere giden paralar bizim cebimizden çıkacak.

‘Yatırımlar boşa gidecek’

Erman Yalçın (35-İşletmeci):
4G ihalesinin durdurulmaya çalışılmasının arkasında farklı bir durum var bence. Operatörlerden biri yatırım yapmamış olabilir. O nedenle 4G’ye geçişi bekletip direkt 5G’ye geçelim diyorlar. Bugüne kadar yapılan yatırmlar boşa gitmiş olacak. İhaleyle devletin kasasına girecek olan para da azalacak. Farklı niyetlerle de yapılıyor olabilir.

‘Benim işime hiç yaramıyor’

İsmail Yamak (45-Pideci):
 Ben teknolojiye karşıyım zaten. Ben çalışanlar telefonla oynamasın işine baksın diyorum. Ben telefonuyla oynamayan, mesaj çekmeyen çalışan istiyorum. Herkes işini yapsın kimse cep telefonuyla oynamasın. İşi bitince istediği kadar oynasın. Çalışanlar cep telefonuyla oynarken müşteri geliyor ilgilenmiyorlar bile. Teknoloji benim işime yaramıyor, kimin işine yarıyorsa o kullansın. Benim cep telefonum var ama mesaj bile çekemiyorum. Ben işimi yapmak istiyorum, telefonla oynamak istemiyorum. Bence cumhurbaşkanı da işini yapsın, teknolojiyle ilgilenmesin.

‘Her şeyde sıralı hareket edilmeli’

Ülkiye Arslan (63-Evhanımı):
Ben her şeyde sıralı gidilmesinden yanayım. Her konuda sıra atlanmamalı. 3G’deysek bir sonraki neyse ona geçilmeli. Teknolojiler atlanmasın. Benim çok teknolojik olmayan bir cep telefonum var, ben çok ilgilenmiyorum ama bütün Türkiye bu konuyla ilgileniyor. İyi takip edilmeli. Cumhurbaşkanı da kendi görevini yapmalı, bu konuyla bakanlar ya da başbakan ilgilenmeli. Herkes sırayla işini yapsa ülkede bir sorun olmaz.