Cep telefonu alanına Venus’le iddialı giriş yapan Vestel, giyilebilir teknoloji için de düğmeye bastı. Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, cep telefonunun üç dört yıl içinde beyaz eşya ve TV gibi ana faaliyet alanlarından biri olacağını belirterek, “Türkiye’de yıllık TV satış adedi 3.5 milyon. Yılda satılan cep telefonu sayısı ise 14 milyon adet. Çok büyük bir pazar var” dedi.
Vestel’in yıllık değerlendirme toplantısında konuşan Erdoğan, Venus markalı akıllı telefonlarının iki ayda 300 bin adet sattığı bilgisini vererek, 2015 yılı için 1 milyon satış adedi hedefi koyduklarını söyledi.
Erdoğan, akıllı saat, bileklik gibi giyilebilir teknolojiler üzerinde çalışmalarını sürdürdürdüklerini de açıklayarak, “Bu cihazları üretmek zor değil. Burada önemli olan doğru iş modeliyle tüketiciyle erişmek. Bu yıl, bu alandaki ürünlerimiz de görülüyor olacak” bilgisini verdi.
 
Cep başına 30 $ teşvik
Yerli cep üretiminde teşvikle ilgili başvurularına da değinen Turan Erdoğan, şunları söyledi: “Yerli üretim teşvik edilmeli. Dünyada toplam telefon pazarı 2.5 milyar adet. Rakiplerimizde ölçek ekonomisi var ve ellerinde ciddi patentler bulunuyor. Biz yeni başladık elimizde patent yok. Her telefonda 30 dolar sadece patent parası ödüyoruz. Yerli üretimin teşvik edilmesi gerekir. Her cep başına 25-30 dolarlık teşvik bizi memnun eder. Türkiye’nin cep telefonu için yılda ithalata harcadığı para 6 milyar dolar düzeyinde.”
 
İçeride % 30’luk büyüme
Erdoğan, dünyada bu sektördeki firmaların teşvik alarak büyüdüğünün de altını çizerek, “Teşvik ayıp ya da günah değil. Her ülke kendi teşvik sistemini yaratıyor. Ama suistimal oluyor diyorlar. O zaman bunu kontrol et. Güney Koreli teknoloji firmaları bu duruma gelmek için 16 yıl içinde 7.5 milyar dolarlık teşvik aldı” değerlendirmesini yaptı.
2014 yılı büyüme rakamlarına da değinen Erdoğan, “İyi bir yıl geçirdik. Geçen yılı büyümeyle kapattık. Dış pazar faaliyetlerimiz her zaman iç pazardan daha yüksek oldu. Ama iç pazarda da yüzde 30 oranında büyüdük. Dış pazarda da büyümemiz devam ediyor. Avrupa’da TV’de yüzde 21’lik pazar payıyla ikinci sıradayız. Bunun yüzde 40’ını Vetsel markalı ürünler diğerini ise OEM ürünler oluşturuyor” şeklinde konuştu.
 
Venus’un yeni modeli yolda
Vestel’in şu anda satışta olan X ve V adıyla iki modeli bulunuyor. 4.5 inç’lik Venus 549 Tl, 5.5 inç’lik model ise 899 TL. Turan Erdoğan, cep telefonu alanına geç girdiklerini düşünmediklerini belirterek, “Telefon üretmek kolay. Bizim üretim deneyimimiz var zaten. Ama ürünün pazarlama kanallarını oluşturmak ve trend haline getirmek zor. Ama ABD Başkanı Obama’nın dediği gibi cepte yerli markayı ‘yes we can (yapabiliriz). Venus’un yeni modeli 2015’in ilk yarısında geliyor olacak” dedi.
 
Kavisli TV üretti Led’le aydınlatıyor
Televizyon alanındaki ürün gamlarına da değinen Erdoğan, Curved UHD TV (kavisli HD TV) ürettiklerini, 55 ve 65 inç’lik TV’nin 5-7 bin TL arasında fiyatla satıldığnı aktardı. Erdoğan, “Tablet PC, Led aydınlatma, profesyonel ekranlara da girdik” dedi. Led aydınlatma konusunda Türkiye’de açık bulunduğunu da dile getiren Erdoğan, “Led panelli TV üretirken bu işe girmeye karar verdik. Led ampulle Türkiye ciddi tasarruf yapabilir” diye konuştu.
 
BÜYÜME SÜRÜYOR
-  2014 yılı konsolide cirosu 7.5 milyar TL
-  İç pazar satış cirosu 2 milyar TL, dış pazar cirosu 5.5 milyar TL
-  Vestel Elektronik’in piyasa değeri 2.1 milyar TL
-  Elektronik ihracatta ilk sırada. 149 ülkeye ihracatı var
-  Avrupa TV pazarında yüzde 21’le iki büyük oyuncudan biri
-  Türkiye TV ihracatının yüzde 90’ını, beyaz eşya ihracatının yüzde 30’unu yapıyor
-  2014 yılında Ar-Ge’ye 170 milyon TL yatırım yaptı. Bin kişilik Ar-Ge ekibi var
-  Küresel çapta 8 Ar-Ge merkezi bulunuyor
-  1 milyon metrekare alana sahip Vestel City’nin yıllık cihaz üretim kapasitesi 30 milyon
-  15 bin çalışanı var. Yurtiçinde 1250, yurtdışında ise 2750 satış noktası bulunuyor

Hanife Baş