İthal teknoloji ürünlerinde yerliyi koruma önlemlerine sektörden itiraz geldi. Kaçak cihaz sayısının artacağı, yolcu beraberinde gelen cep’in 1.3 milyonu bulabileceği uyarısı yapıldı.
 
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin önümüzdeki 1-2 ay içinde elektrik, elektronik, tablet ve cep telefonları gibi özel ürün gruplarının ithalatında yerliyi korumak adına özel tedbirlerin uygulanacağını açıklaması, kayıtlı sektörde ‘kaçak’ cep telefonu endişesi yarattı.
 
Çalışan sayısı azalır
Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ekşi, elektrik-elektronik ürünlerin ithalatına yönelik korunma önlemi nedeniyle yurda kaçak sokulan ve vergi ödemeden satışa sunulan telefon sayısının artabileceğini söyledi. Yüzde 25 ÖTV ve yüzde 18 KDV’ye tabi olan cep telefonlarının ithal maliyetinin korunma önlemi nedeniyle artacağını ve kaçak ürünlerin çoğalacağını savunan Ekşi, “Vergi ödenmeden satışa sunulan telefon sayısı artacak. Bu durum kayıtlı çalışan sektörümüzü olumsuz yönde etkileyecek. Düşen satışlar sektörde gelirleri düşürecek” değerlendirmesinde bulundu.
 
 Uygulamanın hayata geçirilmesi durumunda elektronik cihazların perakende satış fiyatının yüzde 15 yükseleceğini, satışların ise  yaklaşık yüzde 20 azalacağını dile getiren Ekşi, “Halihazırda yılda 1 milyonu aşan sayılara ulaşan yolcu beraberinde getirilen cihaz sayısı da önümüzdeki yıl yüzde 30 artabilir. Sektörü, azalan satış ve gelirler dolayısıyla zor günler bekliyor. Sektörde çalışan sayısında da azalma yaşanabilir” diye konuştu.
 
Lüks ile ucuz telefonu ayırın
MOBİSAD olarak 300 bini aşkın sektör çalışanıyla devletin gelirlerinin artmasını, ithalat rakamlarının azalmasını ve cari açığın düşmesini istediklerini aktaran Ekşi, şunları kaydetti: “Yüzde 25 özel tüketim vergisi ve yüzde 18 katma değer vergisine tabi olan cep telefonlarının ithal maliyetinin daha da artması, yurda kaçak yollarla giren cihaz sayısını yükseltip, vergi kaybına yol açacaktır. Lüks kategorisinde değerlendirilebilecek telefonların yanı sıra, düşük fiyatlı telefonlar da bulunuyor. Bu nedenle yapılacak düzenlemede fiyat kategorilerinin dikkate alınmasında fayda var. Aksi halde tüketiciler de mağduriyet yaşayabilir.”
 
2 yıl sınırı var
Yurt dışından getirilen telefonların, 131.50 lira harç ücreti yatırılarak 60 gün içinde kayıt yaptırılması isteniyor. IMEI kaydı için kişiye ait pasaportun son iki yıl içerisinde herhangi bir cihaz kayıt işleminde bulunulmaması gerekiyor.