Taşınabilir olanları da var. Yeni nesil konsollar hareket algılama teknolojisiyle başta gençler olmak üzere bütün Oyunseverleri cezbediyor. Yarı yıl tatilinin başlamasına az bir zaman kala hediye listelerinin başlarında da yerlerini aldılar.

PLAYSTATION
Japon devi Sony, oyun konsolunun yaratıcılarından. Milliyet'ten Hanife Baş'ın haberine göre yeni nesil oyun konsolu Playstation 4 de kısa sürede yüksek satış rakamlarına ulaştı. Playstation 4 (PS4), güçlü grafikler ve hız, bütünleşik sosyal yetenekler ve yenilikçi ikinci ekran özellikleriyle oyun keyfini daha sürükleyici hale getiriyor. Türkçe işletim sistemine sahip. Bütün PS4 oyunlarında da Türkçe desteği var. Sony’nin portföyünde PS3, PS Vita, PS TV, PS App, PS Plus modelleri de bulunuyor.
Sony Eurasia Playstation Grup Ürün Müdürü Mustafa Yiğit, Türkiye’de tüm kategorilerdeki oyuncu sayısının 26 milyon olduğunu belirterek, “Sağlam oyuncu denilen kitle 15-24 yaş arasında ve erkek. Playstation, Türkiye’de aralık ayı itibariyle 900 bin kullanıcı sayısına ulaştı. Kadın oyuncu sayısında da ciddi artış var. PS4’ün kamerası sayesinde yüz tanıma ve sesli komut algılama gibi özelliklere sahip. Bu kadınların ilgisini çekiyor. Oyun konsolunda pazar payımız yüzde 85’lerde” diyor.

‘Mobil tehdit değil’
Mustafa Yiğit, mobil oyun rekabetiyle ilgili de şunları söylüyor: “Oyun dünyası da yeniden şekilleniyor. PlayStationApp ve çeşitli oyunlar çıkardığımız gibi akıllı telefonlar ve tabletlerde çalışan uygulamalar sayesinde oyuncuların ihtiyaçlarına doğru biçimde cevap verebiliyoruz. Mobil oyunları bir tehdit değil tam tersi bir fırsat olarak görüyoruz. Bunlar oyun dünyasına yabancı insanlar için bir giriş yöntemi olmakla beraber zengin ve gerçekçi oyun deneyimleri için de onları teşvik ediyor.”

MICROSOFT XBOX
Xbox, Microsoft firmasının oyun konsolu piyasasında pay sahibi olmak amacıyla ürettiği konsol. Oyuncuyu oyunun bir parçası haline getiren yenilikçi Kinect algılayıcısı 24 milyondan fazla kullanıcıya ulaştı. Xbox 360 ise gerçekçi ses ve görüntüler eşliğinde kullanıcısına güçlü bir oyun deneyimi sunuyor. Xbox Live, eğlence odaklı video ve müzik servislerine sahip. Ekim 2012’den beri Türkiye’de Türkçe olarak sunuluyor.

NINTENDO
Türkiye’de dağıtıcı sorunları yaşasa da en eski ve sevilen oyun konsollarından biri. Özellikle taşınabilir oyun konsolunda bir dönem çok iddialıydı. Wii ülkemizde kendine yer bulan marka, son dönemde Sony ve Microsoft’un rekabetine karşılık veremedi. Wii’yle oyuncular oyunun bir parçası olabiliyor ve özgürce hareket edebiliyorlar. Taşınabilirde ise son modeli 3DS’di. Yeni modeli Nintendo 3DS XL ise Kuzey Amerika’da lanse edildi. Şubat ayında satışa çıkacak olan taşınabilir oyun konsolu yeni özelliklere sahip. Yüz tanıma ve üç boyut teknolojisi, NFC fonksiyonu bunlar arasında.

En çok ilgi futbol ve aksiyon oyunlarına
-  Türk oyuncular, futbol, nişancı, yarış ve aksiyon oyunlarını seviyor.
-  Playstation’da en çok oynanan oyunlar, Gran Turismo, God of War, Uncharted, Thel Last of Us oyunları.
-  Türkiye’de genel olarak en çok tercih edilen oyunlar ise FİFA 15, PES 2015, GTA V, Far Cry V, Assasin’s Creed...
-  Türkiye’de dijital oyuncu sayısı 26 milyon.
-  Dijital oyun pazarımızın büyüklüğü 250 milyon doları aşıyor.
-  Türkiye’de 1.1 milyon hanede konsol var.