Teknolojinin gelişmesine rağmen bir türlü önüne geçilemeyen kopya oyunlar yakında tarihe karışabilir. En azından meşhur crack grubu 3DM'in kurucusu Bird Sister'ın bizzat kendisinden gelen açıklama bu şekilde.

İlk defa DRM programının kırılamayacağını iddia eden bir üreticiden değil, bizzat bu crack gruplarının en önemlilerinin birinden, üstelik iki yıl gibi yakın zamanda piyasada bedava olarak edinilip oynanabilecek bir oyun kalmayacağını iddia eden bir açıklama geliyor, haliyle kulak vermekte fayda var.

Ülkemizde ve dünyada orijinal oyun edinme oranı son on yılda ciddi bir gelişim gösterdiyse de, korsan oyunların önüne geçmek mümkün olmadı. Bir noktada firmalar kopya oyunların önüne geçemeyeceklerini düşünüp DRM korumasını bir kenara bile bırakmayı bile düşündüler ve işlerini kolaylaştıran bir teknoloji ortaya çıktı. Bunun adı Denuvo Anti-damper Technology (DAT).

DAT basitçe DRM'in üzerine kurulmuş bir güç kalkanı gibi çalışıyor ve bu grupların oyun dosyalarına erişerek, onları amaca uygun şekilde modifiye etmelerinin önüne geçmeyi hedefliyor. Denuvo ile korunup henüz kırılamayan oyunların sayısı giderek artıyor ve bunların arasında Fifa 16 ve Just Cause 3 gibi son aylarda çıkan popüler oyunlar da var.

3DM bu konuda oldukça köklü bir grup ve daha önce Lords of the Fallen, Fifa 15 ve Dragon Age: Inquisition gibi oldukça güçlü DRM'e sahip oyunları dahi kırmayı başarmıştı. Bird Sister kısa bir süre sonra DAT gibi koruma sistemlerinin daha da güçleneceği ve neticede hiç bir oyunun bedava olarak edinilemeyeceği kanısında zira bir noktada, özellikle de Dragon Age: Inquisition'ı kırmaya çalışırken pes etmeyi bile düşünmüşler ve artık işlerin ciddi anlamda zorlaştığını söylüyorlar.