Küplerle çeşitli tasarımlar yapılmasını sağlayan 2 ve 3 boyutlu oynanabilen Minecraft Oyununa Türkiye’de yasak getirilmesiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, şiddet içerdiği ve oyunda hayvan öldürme bölümleri olduğu için yasaklanması yönünde hukuki süreç başlattı. Ancak oyun geliştiriciler, yasaklama yerine oyunlarda, filmlerde olduğu gibi yaş gruplarına göre ‘derecelendirme ve işaretleme’ uygulaması getirilmesi önerisinde bulundu.
Dijital Oyun Geliştiricileri Derneği (DOGED) Yönetim Kurulu Üyesi ve ‘Oyun Hukukçusu’ Dr. Mete Tevetoğlu, diğer tüm oyunlarda olduğu gibi Minecraft için de oynama yaşı konusunda bir derecelendirme ve işaretleme uygulamasına ihtiyaç bulunduğunu belirterek, Türkiye’de diğer ülkelerin aksine dijital oyunların derecelendirilmesi ve işaretlenmesi hakkında bir düzenleme bulunmadığını söyledi.
Tevetoğlu, bu nedenle zaman zaman Minecraft örneğindeki gibi oyunun hangi yaş gruplarına uygun olduğu, içerik işaretlemesinin fiziki veya dijital şekilde nasıl yapılabileceği hakkında bir düzenleme bulunmadığı için tartışma çıkabildiğini vurguladı. Tevetoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu tartışmalar daha çok çocuklar baz alınarak yapıldığı için tartışma maalesef entelektüel derinlikten uzak kalıyor. Oyun denilince akla hemen ve sadece çocukların gelmesi yaygın yapılan bir hata.
 
Uzman değerlendirsin
Bu tartışmalara Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın taraf olması da bu hatanın bir uzantısı. Çünkü dijital oyunların tek başına çocuklar veya aile kavramları ekseninde değerlendirilmesi kabul edilebilir yaklaşım değil. Oyunlar, bugün dünyanın her yerinde her yaştan kişiler tarafından bilgisayarlar, konsollar ve akıllı telefonlar aracılığıyla kullanılan, oynanan ve tüketilen bir ürün vasfında.”
Tevetoğlu, yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: “Ebeveyn kontrolü ve oyunlarda derecelendirme ve süre uyarı sistemleri regüle edilmeli. Oyunlarda öldürme tarzında unsur ve öğelerin bulunması yeni bir durum değil. Tam aksine belli  tip oyunların belirleyici unsuru durumunda. Anlamadığımız, tanımlayamadığınız, derecelendiremediğimiz, tasnif edemediğimiz ürünlerin yasaklanması yerine bunların tanımlanması, işaretlenmesi, derecelendirilmesi ve uzmanların incelemeleriyle değerlendirilmesi mutlaka tercih edilmeli.”
 
Legolardan dünya yaratılıyor
İnternet üzerinden oynanabilen Minecraft, 2009 yılında geliştirildi. İlk sürümünden beri güncellenmeye devam ediyor. Dünyada 100 milyon kişi oynuyor. Üste üste eklenerek büyük bir dünya yaratılabilen legolardan oluşan bilgisayar oyunu. Küplerle tasarımlar yapılıyor. Hayallerdeki dünyayı yaratma fırsatı sunuyor. Oyun içinde  hayatta kalabilmek için bazı hayvanları öldürüp beslenmek gerekiyor. Oyunun tasarımıcısı İsveçli Markus Persson, oyunu  daha sonra Microsoft’a sattı.
Hanife Baş / Milliyet