Dünyada büyük ilgi görerek oynanan Türk mobil Oyunlarına bir yenisi eklendi. Eray Dinç adlı genç Türk girişimcinin geliştirdiği ‘Recontact:İstanbul’ mobil oyunu Apple’ın online uygulama mağazası App Store’da, 150 ülkede en iyi yeni oyunlar arasına girmeyi başardı.
Video sanatı ile mobil oyunun harmanlandığı Recontact:İstanbul, App Store editörlerinin beğenisini kazandı. Oyun, İstanbul’un en etkileyici 10 mekanında geçiyor. Ücretli olarak App Store’da satışa sunulan oyunda, İstanbul’un en popüler sokaklarında ve meydanlarında kalabalığa ve zorlaşan şartlara karşı mücadele veriyor ve bulmaca keyfi yaşıyorsunuz. 11 dil seçeneceği ile çıkışını yapan oyun, pek çok ülkede onbinlerce kişi tarafından indirildi. Mobil oyun en fazla Rusya, Çin ve Amerika’da oynanıyor. Geliştiriciliğini Can Aksoy’un yaptığı, müziklerini Umut Saruhan Özgüler’in hazırladığı ve yapımclığını Simay Dinç’in üstlendiği Recontact:İstanbul, dikkatinizi ve sabrınızı test ediyor.

Devamı gelecek
Eray Dinç, kardeşi Simay Dinç’le beraber oyun fikrine karar verdiklerini söyledi. ‘Recontact:İstanbul’, Dinç kardeşlerin yönetmenliğini ve tasarımcılığını yaptığı ilk oyun. Eray Dinç, “Fakat ilgiye bakılacak olursa son yapacağımız iş değil. Oyunun tasarım, çekim ve geliştirme aşaması toplam 3 ayımızı aldı” dedi.
Daha önce filmler çektiğini de aktaran Dinç, “Filmlerimin ana konusunu sürekli kayıt altına alınmak, dijital olarak dikizlenmek ve gözetlenmek gibi temalardan oluşan eleştirel çalışmalar oluşturdu. Bununla ilgili yeni bir film projesi geliştirirken sadece güvenlik kameralarından oluşan bir polisiye senaryo ortaya çıktı. Sonrasında bu projenin daha interaktif bir yapısı olabileceğine karar verdiğimde ‘Recontact’ için ilk kıvılcımlar ateşlendi. Video sanatını ve mobil oyun dinamiklerini harmanladığımız bu oyunun sonu da sürpriz bir eleştirel yapıyla son buluyor. ‘Kayıt altındaki bir şehirde gözetleyen miyiz yoksa gözetlenen mi?” diye anlattı.

Gerçek görüntülü yeni proje yolda
27 yaşındaki Eray Dinç, İstanbul Kültür Üniversitesi’nde İletişim Tasarımı-Sinema eğitimi aldı. Daha sonra Kadir Has Üniversitesi’nde sinema-TV yüksek lisansını tamamladı. Dinç kardeşler, Recontact: İstanbul’u dünyanın birçok film ve oyun festivaline göndererek onu aynı zamanda bir video sanatı olduğunu göstermek de istiyor.
Onların üzerinde çalıştığı başka bir proje de var. Eray Dinç, bu yıl interaktif sinema olarak tanımlayabilecekleri bir polisiye mobil oyunu tasarladıklarını da açıklayarak, şunları aktardı: “Hikayesi ve sinema oyuncularını içinde barındıran geniş kapsamlı bir macera. Bu macerayı oynayanlar, tamamı gerçek olan görüntüler üzerinde olay yeri inceleme yapabilecek, şüphelileri sorgulayarak suçluları tespit etmeye çalışacak. Güvenlik kameralarını ve belgeleri inceleyerek sonuca ulaşmak için ter dökecekler. Yani seyirciler şuçluyu bulmak için izlemekten daha fazlasını yapmak zorunda kalacaklar.”

Özel hayat gizliliği ihlal edilmedi...
Eray Dinç, video-bulmaca oyununu tasarlarken bunun bir seri olabileceğine karar verdiklerini ve yaşadıkları şehir İstanbul’la başladıklarını dile getirerek, “Bundan sonra Recontact: Londra, New York veya Tokyo gibi önemli şehirlerin serileri üzerine çalışabiliriz. Projede İstanbul’un en popüler bölgelerinde çekimlerimizi gerçekleştirdik ve oyunda hiçbir bireyin kimlik bilgilerini ve özel hayat gizliliği ihlal etmeyen birden fazla efekt kullandık. Yüzlerin tanımlanamadığı oyunda eşkallerimiz kıyafetlerden ve belirli dış görünüşlerden oluşuyor” bilgisini verdi.
Mobil oyun, dikkatli ve sabırlı olduğunu düşünen ve de zoru seven bir oyuncu kitlesini hedefliyor. Oyunda çok fazla hata yaparsanız sizi 1 dakika beklemeye mahkum eden bir mekanizma var. Dinç, “Bu özelliğin sinir bozucu olduğunun farkındayız fakat bölümü geçince ortaya çıkan reaksiyonun çok daha eğlenceli olduğunu da yadsıyamayız” dedi.

Recontact: Istanbul indir

Hanife Baş / Milliyet