Dijital oyun pazarının yeni oyuncularından Ingame Group, üç yılda 100 milyon oyuncuya ulaşmayı hedefliyor. Bu hedefi ile oyun sektörünün en iddialı oyuncularından biri haline gelen Ingame, bu sonuca ulaşmak için aynı sürede oyun sektörüne 10 milyon dolar yatırım yapmayı hedefliyor.

Tuncay Büyükoğlu, Genco Alp, Burak Gözalan ve Özgür Soner'in kurduğu Ingame, teknolojiden ürün geliştirmeye ve pazarlamaya kadar geniş bir yelpazedeki birikimin yönetimde yoğunlaştığı bir yapıya sahip. Büyükoğlu, diğer deneyimlerinin yanında 2009'da Türk Telekom’un Sobee Oyun Stüdyosu'nu satın alması ile birlikte burada strateji ve satış pazarlamadan sorumlu genel müdür yardımcısı olarak çalışmaya başlamış. Alp, Efes Pilsen, Bridgestone, Lassa, Garanti Bankası, Fiat, Vivident, Mentos, Arçelik, Aygaz, Demirdöküm, Allianz gibi markalara hizmet vermiş bir doğrudan pazarlama gurusu. İş hayatına Dun&Bradstreet'te finansal analistlik ile başlayan Gözalan, zaman içinde bir dijital medya uzmanına dönüşmüş. Oyun yayınlama alanında deneyimli Soner'in ZK Spectrum'da başlayıp İstanbul Teknik Üniversitesi'nden geçen kariyeri, kendisini açıklıyor.

Grup şu anda işin başında ama Ocak 2015'te bilardo fenomeni Semih Saygıner ile birlikte tanıttığı üç boyutlu (3D) bilardo oyunu Pool Elite'in Facebook'ta yakaladığı aylık 500 binin üzerinde oyuncu sayısı hedeflere ulaşma şansı konusunda iyi bir gösterge. Saygıner ile yapılan beş yıllık anlaşma ise şirketin uzun vadeli hedeflerine güveni artırıyor.

Oyunda bilardo masasının yanı sıra ortam grafiklerine de özen gösterilmiş. Bu, Türk Telekom Grubu içinde, Sobee'de yaşanan deneyimin izlerini taşıyor. Oyun dünyasının merkezi Güney Kore'ye kaymasının ardından İngiltere'de bu sektörde yaşanan kriz nedeniyle işini Türkiye'ye taşıyan Mevlüt Dinç'in kurduğu Sobee, Türk Telekom Grubuna katıldığında portföyünde yer alan "İstanbul Kıyamet Vakti", Tarihi Yarımada'nın bire bir modellendiği grafikler üzerinden oynanıyordu. Bu, sadece çok yoğun bir çalışma ve gelişmiş teknoloji kullanmayı değil, aynı zamanda bürokrasinin bunun yapılmasına izin vermediği bir sistemle de mücadeleyi gerektirmiş ancak sonuçlar muhteşem olmuştu.

Facebook'ta Pool Elite oynayanlar için bilardoyu New York’un gökdelen hattına karşı ya da Londra'da bir şatoda oynuyor izlenimini yaratan üç boyutlu grafikler sadece bir ayrıntı olabilir ama İstanbul Kıyamet Vaktinin de kanıtladığı gibi gerçek mekan grafikleri Zula gibi vurdulu kırdık oyunlarda çok daha büyük etki yaratıyor. Türkiye'nin ilk çok oyunculu çevrimiçi oyunu olma özelliği taşıyan Zula'nın, İstanbul'un Üsküdar gibi tarihi semtlerinin sokaklarında veya metro istasyonları gibi bilinen yerlerinde dolaşma imkanı tanıması, oyuncuların oyunda kendi yaşamlarından yansımalar görmesini ve oyuna daha fazla bağlanmasını sağlaması bekleniyor. Bu, dizi tarafının da gerçek¬lerine dayanıyor.

Ingame Group bünyesindeki oyun yapım şirketi Madbyte Games, Zula için "Hikayesi sevilen Türk dizilerinden ilham alıyor" ifadesini kullanıyor. Oyundaki karakterler, asıl olarak Kurtlar Vadisi ile kendisini gösteren ve daha sonraki dizilerde de kullanılması trende dönüşen bıçkın Türk figürleri. Daha önceki yıllarda Türkiye'de çok etkili olan Rambo benzeri "yelekli" figürler uzun zamandır yerlerini ceketli gömlekli yerli kahramanlara bırakmış durumda.
Hiyerarşik olarak dizi kahramanları arasında en üst sırada yer alan Polat Alemdar ve beyaz gömleği, Zula'da tim lideri Demir Erez olarak kendisini gösteriyor ve görsel olarak Memati, Abdülhey ya da Behzat Ç.'ye kolayca benzetilebilecek karakterler var. Bir gözü dizide olarak oyunu geliştirmek akıllıca ve Ingame'in büyük hedeflerine uygun. Bu, şirket için önemli bir kaldıraç olabilir çünkü Türk dizileri ülke dışında da dikkat çekici bir noktaya gelmiş durumda. Türk televizyon dizileri sektörü, 2014 yılı sonu itibariyle 180 milyon dolar ihracat yaparken, 2015 sonu için 220-250 milyon dolan hedefliyor. Küresel bir oyuncu olma vizyonu ile faaliyetlerini sürdüren Ingame Group, açısından bu önemli bir veri. Ingame Group’un stüdyoları tarafından geliştirilen oyunları ve diğer geliştiricilerin oyunlarını farklı coğrafyalarda yayınlamayı hedefleyen Lokum Games, bu doğrultuda ilk ciddi adımını Ağustos 2014'te Çin'de düzenlenen "Chinajoy 2014" fuarına katılarak attı. Gelecek dönemde Lokum Games üzerinden birçok oyun Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarı ile Türkiye'de yayınlanırken, Zula ve Pool Elite'in de Asya pazarında yayınlanması planlanıyor. Şimdilik "büyük" denebilecek noktadan uzak olan şirket, günümüzün daha önemli bir özelliği olan oyunu değiştirme gücünü ise bünyesinde taşıyor.

Zula, Türkiye'nin ilk çok oyunculu çevrimiçi oyunu olarak oyun pazarına çarpıcı bir giriş yaptı. Pool Elite, Facebook platformunun ilk 3D bilardo oyunu olmasıyla dikkat çekiyor. Zula'nın geliştirilmesinin iki yıl sürdüğü düşünülürse, bunun anlık hareketle yaratılmış bir imaj olmadığı görülüyor.

Ingame'in gelişiminin rastlantıdan uzaklığına dair bir diğer gösterge ise, tanınmış yatırımcı Paul Doany’yi oyun sektörüne çekmeyi başarmış olmaları. Doany and Partners Kurucusu Paul Doany, 18'inci yatırımını Ingame'e aktarırken ilk kez oyun sektörüne yatırım yapmış oldu. Ingame'in yatırımcıları arasında Doany’nin yanı sıra Orkun Tekin, Orkun Samioğlu, Zafer Öztürk, Kerim Eren, Cem Bülent Erdoğan gibi isimler yer alıyor.

Türk Telekom CEO'su olduğu dönemden Ingame kurucularını tanıması, Doany’nin bu yatırımı yapmasında etkili olabilir ancak Doany’nin vizyonu olmayan bir alana yatırım yapmayacağı da açıktır. Doany, kendi favori oyunlarının harfler ve sayılarla ilgili olduğunu söylüyor; Zula onun tarzı olan bir oyun değil ancak yatırım yapmaya cezbedecek kadar güçlü bir etkisi olduğu kesin.

2 milyon dolarlık yatırımla işe başlayan Ingame Group’un yapısı da her şeyin ince ince düşünüldüğü-nü gösteriyor. Grubun çatısı altında, oyun stüdyoları Madbyte Games ve Elite Game Studio ile birlikte oyun geliştirme merkezi İZE Gaming ve yayıncı şirket Lokum Games olmak üzere dört ayrı şirket var. Bu, büyüme için çok elverişli bir zemin oluşturuyor.

Yine de gelecekte daha farklı açılımlar söz konusu olabilir. Martta Barselona'da Philips 2015 televizyon serilerini tanıtan TPVision, yeni Android L işletim sistemini kullanma ile ses ve görüntü kalitesini daha üst seviyelere çıkarmaktan bahsederken oyunları da unutmadı. Oyunda yeni fenomen, UHD televizyonda bulut üzerinden 720p veya ABD'de olduğu gibi 1080p çözünürlükte oynamak. Gameloft ve EA ile yapılan işbirlikleri ile bu yönde önemli mesafe katedilirken, geniş bir oyun portföyü ortaya çıkmış durumda. Türkiye'de 4K ya da UHD yayın altyapısındaki yetersizlikler, bu yeni trendin Türkiye'ye gelmesini geciktirecek olsa da trend trenddir.
 
ZULA’NIN YERLİ KAHRAMANLARI

DEMİR EREZ: İstanbul, Üsküdar doğumlu Demir, Kara Harp Okulu'nun ardından Bordo Berelilere katıldı. Devlet içinde tehlikeli bir yapılanmanın kendisini ortadan kaldırmak için tuttuğu Gladyo, çocukluk aşkıyla evleneceği gün, düğün salonunu basarak birçok akrabası ile nişanlısını öldürünce Zula teşkilatını kurdu.

RECEP ARSLAN: Adana'da doğdu. Askerliğini komando er olarak tamamladıktan sonra, Jandarma Özel Harekat Timi'ne katıldı. Katıldığı önemli bir operasyonda içeriden sızdırılan bilgi sebebiyle pusuya düşüp ağır yaralandı. Bu olay sonrasında "Gazi" unvanıyla emekli edildi ve intikam almaya yemin etti.

ŞAHİN KILIÇ: Ankaralı. Terörle Mücadele Biriminde görev yapmış, çok sert ve bildiğini okuyan bir polisti ve çok düşman edinmişti. Şahin'in en büyük destekçisi ve Akademi'den arkadaşı olan Akın'ı öldüren bir örgüt suçun Şahin'in üzerine kalmasını sağladı. Hapishaneye götürüldüğü sırada yolda infaz edilecekken Zula tim lideri Demir Erez tarafından kurtarıldı ve Zula'ya katıldı.

EŞREF DAYI: İzmir, Ödemişli. Demirin saygı duyduğu, akıl hocası. Geçmişi hakkında resmi kayıtlarda herhangi bir bilgi bulunmuyor. Hayatı ile ilgili gizemi sadece Demir biliyor. Bir rivayete göre Çakırcalı Mehmet Efe'nin soyundan geldiği düşünülüyor. Sloganı: "Yiğidin bıçağı körelmez, çünkü zalimle bilenir."

YUNUS ŞANLI: Trabzon doğumlu. Askerliğini komando olarak tamamladıktan sonra memleketine döndü. Balıkçı teknesiyle açıldığı sırada, teknesi kimliği belirsiz kişiler tarafından sabote edildi ve hem mürettebatını hem de kardeşi Murat'ı kaybetti. Yapılan bu saldırıyı çözmek adına araştırma yaparken, askerde tanıştığı komutanı Recep Arslan ile yolları kesişti.

CENGİZ KAYA: Konya doğumlu. Ailesi çok küçükken ölünce Konya'da kabadayıların yanında yetişti. Cesareti ve sadakati nedeniyle hızla yükselerek nam saldı. Konya'nın en ünlü kabadayısı Pala Hasan'a öz oğlu kadar yakındı. Pala Hasan'ın oğlu Ali, uyuşturucu ve silah ticareti gibi işlere girmeyi çok istiyordu, fakat babası buna şiddetle karşı çıkıyordu. Babasını bu işlere sokmaya ikna edemeyeceğini anladığında ise, Pala Hasan'ı ortadan kaldırmak için kiralık katil ekibi Gladyo ile anlaştı. Ivan'ın yönettiği operasyonda Pala Hasan öldü, Cengiz ise yaralı olarak kurtuldu. İntikam almaya yemin eden Cengiz, Ivan'ı takip ederken yolu Demir ile kesişti ve Zula'ya katıldı. (KEREM ÖZDEMİR/FORTUNE DERGİSİ)