Türkiye, dünyada 100 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe ulaşan oyun pazarından Güney Kore gibi yılda 2 milyar dolarlık pay almayı hedefliyor. Türkiye, kültür ve tarihine dayanan yerli oyunlar geliştirecek. Bu oyunlarla hem oyun ihracatı artırılacak hem de Türkiye’nin tanıtımı yapılacak.
 
Kalkınma Bakanlığı’nın “Bilgi Toplumu Raporu”na göre, yeni nesil mobil cihazlarla oyun sektörü daha hızlı büyüyecek. Bu sektör; modelleme, animasyon, tasarım, kurgu, müzik ve ses gibi alanların da gelişmesini sağlayacak. Oyunlar; savunma, sağlık ve eğitim gibi sektörlerde de yoğun olarak kullanılacak. Oyun tabanlı eğitim yaklaşımının FATİH Projesi’nde de önemli bir yer tutması planlanıyor. Türkiye’de, oyun oynayan sayısı genç nüfusa bağlı olarak son derece yüksek.
 
SEKTÖRE ÖZEL TEŞVİK
Buna karşılık pazar büyüklüğü 300 milyon dolar düzeyinde bulunuyor. Raporda, oyun sektörü için özel bir stratejinin belirlenmesi gerektiği belirtilerek, “Oyun sektörünün mevcut durumu, gelişiminin önündeki engeller, gelişme alanları belirlenip bir yol haritası oluşturulacak. Oyun sektörüne yönelik teşvikler, yabancı yatırımların çekilmesi, oyun sektöründe ihtiyaç duyulan insan kaynağının oluşumu gibi adımlar atılacak” denildi.
 
PC ve konsol oyunlarında 46.5 ve mobil oyunda 30.3 milyar dolarlık gelir tahminleri yapıldığını kaydeden Dijital Oyun Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Füsun Nebil, “Oyun pazarında ‘ciddi oyun’ adı verilen yeni bir akım var. İş dünyasında ve eğitimde artık gamification yani oyunlaştırma akımı var. Bir şirkette işe başlayan eleman oyunla eğitim alıyor. İlkokul öğrencileri harfleri oyunlarla öğreniyor. Hatta AB de bu alanı destekleme projesi kapsamına aldı” dedi.