4G ihalesi ile ilgili sabah ortaya çıkan '3 ay erteleniyor' haberinden kısa süre sonra bakanlıktan açıklama geldi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 26 Mayıs'ta yapılacağı duyurulan 4G ihalesinin, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca 26 Ağustos 2015 tarihine ertelendiğini açıkladı. Ertelemeye neden olarak ihaleye katılacak firmaların 'ek süre talebi' gösterildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 4G teknolojisiyle ilgili olarak 'çöplük olur' açıklamasını yapmış, açıklama sonrasında gözler 4G ihalesine çevrilmişti.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan nisan ayında Aselsan’ın Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Netaş ve Türk Telekom bünyesindeki Argela ile 4G için geliştirdiği milli baz istasyonunun sergilendiği standı ziyaret etmişti. Erdoğan burada yaptığı ziyarette, “4G ile zaman kaybetmemize gerek yok. İki yıl içerisinde Türkiye de 5G’ye geçmeli. Aksi takdirde Türkiye adeta 4G’li bir çöplük haline döner. Dünya 5G için çalışırken biz niye bunun için çabalıyoruz” demişti.

4G İHALESİNE 2 MİLYAR 298 MİLYON EURO
Bakanlar Kurulu, IMT (entegre edilmiş mikrodalga teknolojileri) yetkilendirme (Uluslararsı mobiltelekomünikasyon 4G) ihalesinde toplam asgari değeri peşin 2 milyar 298 milyon euro olarak belirledi.
Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Krulu kararında, yapılacak ihaleyi kazananlar, ödemeyi peşin olarak yapabilecekleri gibi, ilki peşin olmak üzere, vade farkı ile birlikte altışar aylık dönemlerde dört eşit taksitle de ödeyebilecekler.

4G ihalesi 800 ile 2,600 MHz frekansları arasında, farklı bant genişliklerinde 20 dilim olarak yapılacak.

2008 yılında düzenlenen 3G ihalesinde A tipi lisans kullanma hakkını Turkcell, B tipi lisans kullanma hakkını da Vodafone, C tipi lisans kullanma hakkını da Avea kazanmıştı.

BAKANLIK'TAN AÇIKLAMA: İLAVE ZAMAN İSTEDİLER 
"Dünyadaki mobil elektronik haberleşmede sağlanan gelişmeler ve geleceğe yönelik çalışmalar da dikkate alınarak, Bakanlığımız ve düzenleyici kurumumuz olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun görev-yetki ve sorumlulukları çerçevesinde, halen sektörde faaliyet gösteren tüm işletmeciler başta olmak üzere ilgili tarafların da görüşleri alınarak International Mobile Telecommunications - Uluslararası Mobil Telekomünikasyon (IMT) Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme çalışmaları sonuçlandırılarak buna ilişkin ihale süreci başlatılmıştır. Bu süreçte, isteklilerin şartnameye yönelik değişiklik taleplerinin değerlendirilmesi ve ihaleye katılacak isteklilerin teknik ve finansal hazırlıklarını tamamlayabilmek için ilave zaman talepleri üzerine, sektörde faaliyet gösteren mevcut işletmecilerle birlikte Bakanlığımızda yapılan değerlendirmeler sonucunda, daha önce 26 Mayıs 2015 tarihinde yapılacağı duyurulan IMT Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme İhalesinin 3 ay ertelenmesi hususunda müştereken görüş birliğine varılmış olup, bu çerçevede söz konusu ihale Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nca 26 Ağustos 2015 tarihine ertelenmiştir."