Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, telekomünikasyon sektrönün heyecanla beklediği dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisi 4G'de, ihale sürecinin başladığını duyurdu. Daha önce 4G ihalesinin birinci çeyrekte yapılacağını belirten Elvan, ihale süreci hakkında detayları haftaya paylaşacağını açıkladı.
Bakan'ın açıklaması sonrası, telekom ve teknoloji dünyasını kökten değiştirecek 4G lisansları haftaya netleşmiş olacak.

4G nedir?
Telekomünikasyon'da 4G, dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisidir. 3G ve 2G standartlarının devamıdır. Diğer GSM standartları gibi hücresel bir ağ sistemi kullanması ve üçüncü nesilde ortaya çıkan kapsama alanı sorunu başta olmak üzere bazı sorunları çözmesi beklenmektedir.
Bağlantı hızı, cep telefonlarında 100 Mbps , wi-fi ağlarda 1Gbps'dir. Aynı zamanda wimax band genişliği ile aynı boydadır.

Ses aktarımı odaklı 2G sistemin gelişmiş hali olarak 1998 yılında piyasaya çıkan 3G, veri aktarımı odaklı teknolojiyi de dünya teknoloji pazarına çıkarmış oldu. Aynı Japon firması, dünyada henüz 3G’nin denemeleri, alışma turları yapılırken çoktan 4G teknolojisinin adını duyurmuştu bile. Avrupa’nın 3G ile tanışmasından 1 yıl sonra yani 2004 yılında Japon şirketi 4G’nin denemelerini yapmaya başladı. Altyapı problemleri ve maliyetli oluşu sebebiyle ülkemizde 3G’ye geçiş 2009 yılında gerçekleşti. Yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan 3G teknolojisinin bu uzun geçiş dönemi gözünüzü korkutmasın, altyapı revizyonunun kolaylığı sebebiyle 4G’ye geçiş çok daha kısa ve zahmetsiz olacak.
 
4G teknolojisinin en büyük getirisi kablosuz ortamda yüksek çözünürlük sunması olacak. Bugün kullandığımız internet hizmeti aracılığıyla mobil olarak yüksek çözünürlüklü bir video ya da TV kanalı izlemek hayal gibi. Hele ki bu işi cep telefonundan yapmak istiyorsak umduğumuz kalitenin yarısına bile ulaşmamız imkansız. Yeni 4G teknolojisi bize yüksek çözünürlüğün kapılarını ardına kadar açıyor. Telefonlarda 100mbit, bilgisayarlarda ise 1gbit hızı hedefleyen 4G, her ne kadar 3G’nin üst modeli gibi gözükse de hız ve sinyal kalitesi bakımından devrim sayılabilecek nitelikte.
 
4G kimler için avantajlı, kimlerin işine yaramaz?
4G, özellikle video seyredenler, cep telefonu ile laptop'unu internete bağlayanlar için büyük bir fark oluşturabiliyor. 4G, genellikle büyük miktarlarda veri transferi yapıldığında önemli bir avantaj sağlıyor. Ancak burada da hizmet sağlayıcısının kotaları devreye giriyor. Bu konuya dikkat etmek gerekiyor, zira 4G'nin sunduğu yüksek hız ile kotanızı çabucak tüketebiliyorsunuz.
 
4G'nin sunulmadığı bir yerde veya 4G'nin kapsama alanına girmeyen bir yerde bulunuyorsanız, 4G'li bir cebe sahip olmanın hiçbir anlamı olmayacaktır. LTE'li ceplerde 4G'nin pile büyük yük bindirdiğini ve 4G'yi açık unuttuğunuzda sorunlar yaşayacağınızı da söyleyelim. Pil ömrüne önem veren kullanıcılar için 3G'nin hala yeterli olacağını düşünüyoruz.