Türk mühendisleri tarafından tasarlanan ve akıllı telefonları uydu telefonuna dönüştüren Sat-Fi cihazı aralık ayında Avrupa ve Türkiye’de hizmet vermeye başlayacak.

TÜBİTAK desteği ile Türkiye'de Globalstar Avrasya mühendislerince tasarlanan cihaz, küresel pazara adım attı. Geçen ay ABD pazarında görücüye çıkan Sat-Fi, Globalstar uydu yer istasyonlarında yapılan güncellemelerin ardından aralık ayında Avrupa ile eş zamanlı olarak Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinin kullanımına sunulacak.

Araçlarda ya da sabit yapılarda kullanılabilen cihaza 8 akıllı telefon wi-fi aracılığıyla bağlanabiliyor. GSM kapsaması olmayan yerlerde cihaz bu akıllı telefonların uydu telefonu olarak kullanılmasına imkan veriyor. Aynı zamanda internet bağlantısı kurulabiliyor. Kullanıcılar kendi aralarında ücretsiz konuşabiliyor, mesajlaşabiliyor. Acil durumlarda GPS konum verisi ve yardım çağrısı (SOS) gönderilebiliyor. Akıllı telefonların cihaza bağlanabilmesi için gerekli olan uygulama, Apple Store ve Google Play'den ücretsiz indirilebiliyor.

Globalstar Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Özçelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kapsama sorununu ortadan kaldıran ve her yerde çekim gücü olan bir cihaz geliştirip kullanıma sunmanın kendileri için onur verici olduğunu söyledi. Daha önce Globalstar’ın hayat kurtaran cihazı Spot’un fikir babalığını yaptıklarını anlatan Özçelik, "Bu kez mühendislerimizin, kendi çabaları ile yaptıkları cihazı üretim için ABD'ye devrettik. Bu nedenle ilk defa bir uydu haberleşme cihazı Türkiye'den küresel pazara adım atmış oldu. Spot en faydalı 100 buluş arasında yer almıştı. Yeni cihaz 10 buluştan biri olabilir" dedi.

Cihazın android ve IOS uyumlu akıllı telefon ve tabletlerle çalıştığını anlatan Özçelik, şunları kaydetti:

" Uydu telefonları kapalı alanlarda çalışmaz. Çalışması için ek bir takım aparatlar almanız gerekir ki bunların da maliyeti neredeyse biruydu telefonu kadardır. Sat-Fi ile bu sorun ortadan kalkıyor. Bir adet Sat-Fi cihazı aldığınızda 8 telefon ya da tablet rahatlıkla uydu telefonuna dönüşerek görüşme yapmanıza SMS ya da e-posta alıp vermenize imkan sağlayacak. Hem de yalnızca yaklaşık şu anki bir uydu telefonu maliyetine.

Cep telefonuyla yurt dışından görüşme yaptığınız da operatörler size dakikası 5-6 dolar civarında bir fiyat uygulayabiliyor. Ancak Globalstar'ın  uydu telefonuyla biz bu hizmeti biz 50 cent'e  (dolar) verebiliyoruz.

Cihaz aynı zamanda internet imkanı da sağlıyor. Mobil uydu haberleşmesinde internet hızları çok düşüktür. Ancak Sat-Fi cihazı bu sorunu da kısmen ortadan kaldırıyor. Normalde 9,6 kbps olan internet hızımız Sat-Fi ile  yaklaşık 48-56 Kbps hızı gibi çalışıyor. Bu çok fazla bir hız değil. Bununla belki internette sörf yapamazsınız ama okyanusun ortasında ya da bir dağın zirvesinde rahatlıkla maillerinizi alıp gönderebilirsiniz."