Alcatel-Lucent, Güney Koreli telekomünikasyon şirketi Korea Telecom ile 5G mobil şebekelerine geçişte gerekli teknolojilerin ve gelecekte beklenen devasa bağlantı ihtiyacını karşılayacak altyapının testlerini gerçekleştirmek üzere iş birliği anlaşması yaptı.

Korea Telecom ile yapılan iş birliği, ilk olarak Alcatel-Lucent’ın sanallaştırılmış RAN teknolojisine odaklanacak. Alcatel-Lucent, bu yıl düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde, vRAN kabiliyetini tanıtmıştı. vRAN, şebeke performansını artırarak ve maliyetleri düşürerek operatörlerin değişen müşteri, pazar ve çevre ihtiyaçlarını dinamik bir şekilde karşılamasına yardımcı oluyor.

5G ile bağımsız iletişim dönemi başlıyor

Günümüzde akıllı telefonlar ve diğer mobil cihazlar nedeniyle ihtiyaçlar çok hızlı bir şekilde artıyor. Diğer yandan, “Nesnelerin İnterneti” ve “Makineler Arası İletişim” gibi gelişen teknolojiler de boy gösteriyor ve yeni ihtiyaçlar doğuruyor. Bu konuda, 5G teknolojisi eski teknolojilere göre çok daha büyük hız, kapasite ve esneklik vadediyor. 5G ile mobil operatörler veri ihtiyacını daha hızlı bir şekilde, kişiselleştirilmiş bir yolla karşılayabilecek. Diğer yandan 5G, insanların ve bağlantılı cihazların herhangi bir bilgiye, herhangi bir yerden, seçilen şekilde erişimini sağlayan “bağımsız” bir deneyim sunacak.

Güney Kore’de mobil veri kullanımına çok büyük bir talep var. Güney Kore Bilim Bakanlığı’nın ICT ve Gelecek Planlama raporunda, Şubat 2015 sonunda mobil abonelerin %72’sinin akıllı telefon kullandığı belirtildi. Korea Telecom, 5G’nin sunduğu esneklik ve verimlilik sayesinde farklılaştırılmış ve yeni gelir getiren kişileştirilmiş servisler sunarak yüksek kalitede kusursuz bir mobil genişbant deneyimi sunmayı hedefliyor.

İş birliğinin öne çıkan özellikleri

· Anlaşma, Alcatel-Lucent ile Korea Telecom’un iş birliğinde 5G şebeke mimarisinin geleceğini şekillendirmek için yapıldı. Bu iş birliği, Nesnelerin İnterneti (IoT) alanında daha fazla insanı, cihazı ve makineyi bağlantılı hale getirecek. Ayrıca, daha fazla kişiselleştirilmiş deneyim sağlayarak Korea Telecom’un büyük bağlantı ihtiyaçlarını karşılayacak.

· Anlaşma, 5G şebeke mimarisi ve ara yüzü için mobil genişbant erişimi şebeke fonksiyon sanallaştırmasını (NFV) ve yazılım tanımlı şebekeler (SDN) için geliştirme ve test çalışmalarını kapsıyor. Ayrıca, birlikte çalışma ve 3GPP standartlaştırma aktivitelerini de içeriyor.

· Alcatel-Lucent’ın kablosuz şebekede ve sanallaştırmada kanıtlanmış deneyimi bulunuyor. Şirket, Evolved Packet Core (vEPC), IMS (vIMS), Content Delivery Network (vCDN) ve Service Routing (VSR) ile geniş çeşitlilikteki şebeke fonksiyonlarının sanallaştırılmasını duyurmuştu. Alcatel-Lucent, vRAN çözümünü ise 2015 Mobil Dünya Kongresi’nde tanıttı. 30’dan fazla müşteri projesinde kullanılan CloudBand NFV Platformu, şirketin NFV’deki liderliğini güçlendiriyor. Bu platform 60’dan fazla üyesi ve geniş Nuage Network SDN kapasitesi bulunan bir NFV ekosistemi. Platform ayrıca Alcatel-Lucent’ın 2014’te sunduğu, yazılım dünyasına bulut ağı oluşturma çözümlerini bütüncül olarak sunma stratejisinin üzerine inşa edilen Sanallaştırılmış Şebeke Servislerini (VSN) de içeriyor.

Korea Telecom’un CTO’su ve Kıdemli Başkan Yardımcısı DongMyun Lee, “Korea Telecom, Alcatel-Lucent’ın vRAN ve SDN’de küresel bir lider olduğunun farkında. İş birliğimiz, GiGatopia vizyonumuzda tanımladığımız 5G mimarisini gerçekleştirmemize yardımcı olacak. Bu yüzden, Alcatel-Lucent’ın vRAN ve SDN teknolojisini kullanmak için sabırsızlanıyoruz” dedi.

Alcatel-Lucent Kore Ülke Müdürü Chi Il Yoo, konuyla ilgili şunları söyledi: Alcatel-Lucent, dünyanın en büyük iletişim zorluklarını çözmek için yenilikler geliştirme konusunda uzun bir tarihe sahip. Korea Telecom’un vizyonuyla tam olarak uyum içindeyiz ve Korea Telecom’un stratejik şebeke evrimine destek olacağız. Biz, NFV teknolojilerini de tıpkı vRAN gibi bu evrilmenin hayati basamağı olarak görüyoruz. Korea Telecom ile birlikte çalışarak bu alandaki liderliğimizi daha da güçlendireceğiz.”