Çin'deki medya kuruluşlarının, anlık mesajlaşma hizmetleri üzerinden haber yayınlayabilmeleri için lisans zorunluluğu getirildiği bildirildi.  

Şinhua ajansının haberinde, Çin'deki anlık mesajlaşma hizmetleri düzenlemesi kapsamında, ülkede bulunan yabancı medya kuruluşlarının anlık mesajlaşma hizmetleri üzerinde kurumsal hesap açmak ve haber yayınlamaları için lisans sahibi olmaları zorunluluğu bulunduğu belirtildi.  

Yeni kural uyarınca, haber ajansları, haber siteleri, online haber ve bilgi servisi kuruluşlarından sadece lisans sahiplerinin siyasi haberleri yayınlayabileceği kaydedildi.  

Çin İnternet Bilgi Bürosu İnternet Departmanı Başkanı Şu Fıng, 7 Ağustos'ta yürürlüğe giren yasanın Çin'deki tüm kurumların yanı sıra  yabancı medya kuruluşlarını da kapsadığını kaydetti. 

Şu, ayrıca yabancı haber ajanslarının ''WeChat'' (Çin'de kullanılan sosyal mesajlaşma ağı) gibi anlık mesajlaşma hizmetleri üzerinden siyasi haber yayınlamak istemeleri halinde lisans almaları şartı olduğunun altını çizerek, yabancı medyanın Çin yasa ve yönetmeliklerine uyması gerektiğini vurguladı.  

Çinli uzamanlar, söz konusu yasanın, anlık mesajlaşma hizmetlerini kısıtlamak yerine düzenlemeyi amaçladığını savundu.   

 Pekin yönetimi, internet güvenliği denetleme sistemine ilişkin, ulusal güvenliği ve kamu çıkarlarını ilgilendiren sistemlerde kullanılan önemli teknolojik ürün ve hizmetleri denetim altına alacağını açıklamıştı.