Avea, Nokia Networks ile Avea Teknoloji Merkezi’nde Nokia altyapı cihazlarını kullanarak gerçekleştirdiği hız denemesinde saniyede 3,6 Gigabite ulaşarak, Türkiye’de 4G hız rekorunun yeni sahibi oldu. Böylece Türkiye’nin bir önceki 4G hız rekorunu dörde katlayan Avea, dünyada bu hıza ulaşabilen ilk 5 operatör arasındaki yerini aldı.



Avea 4G’ye rekorla hazırlanıyor
Avea altyapısı ve Nokia teknolojileri yardımıyla çoklu terminal ile LTE frekans bandı kullanılarak ulaşılan bu hızın, Türkiye’de şimdiye kadar bir iletişim noktasından ulaşılabilen en yüksek hıza karşılık geldiğini söyleyen Avea Network Grup Direktörü Cemal Baki, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Türkiye’nin en genç ve dinamik mobil operatörü olarak, ülkemizde birçok hizmet ve teknolojinin öncülüğünü üstleniyoruz. 2015 yılında hayata geçmesi beklenen 4G hizmetleri üzerinde uzun zamandır çalışıyoruz. Bugün 4G ile saniyede 3,6 Gigabit hıza ulaşarak yeni bir Türkiye rekoruna imza attık. Ayrıca 4x4 MIMO çoklu anten teknolojisiyle Türkiye’de ilk kez 300 Megabit hıza ve LTE-Advanced CA ile iki taşıyıcıyı birleştirerek saniyede 300 Megabit hıza ulaşmanın heyecanını yaşıyoruz.”

4G teknolojisinin getirdiği daha hızlı, daha kaliteli ve düşük bekleme süresi sayesinde müşterilerine yepyeni hizmetler sunma fırsatı bulacaklarını ifade eden Baki, “Nokia Networks ile bugün birlikte kırdığımız bu rekor, Avea’nın 4G hizmetlerini güçlü bir teknolojik altyapı üzerinden sunmaya hazır olduğunun bir göstergesidir. 4G sayesinde mobil bağlantı deneyimi farklı bir boyuta taşınacak. Birden fazla kişiyle cepten kesintisiz video konferans gerçekleştirebildiğiniz, büyük dosya transferi yapabildiğiniz, her yerden şirket ağına hızlı bağlantı kurabildiğiniz ve veri paylaşabildiğiniz, yüksek çözünürlüklü film ve videoları her yerden kesintisiz seyredebildiğiniz, sosyal paylaşıma ve eğlenceye her zamankinden çok daha yakın olduğunuz bir dünyanın kapılarını aralıyoruz. 4G’nin getirdikleri eşliğinde önümüzdeki yıllarda gündeme gelecek yeni uygulama ve teknolojiler, yapay zekadan sanal gerçekliğe uzanan, heyecan verici yeni nesil uygulamaların yaygınlaşmasını sağlayacak. Burada ulaşılan 3.6 Gbps hızı, 2G ve 3G teknolojileriyle karşılaştırıldığında büyük bir gelişme olarak kabul edilebilir. Mesela 3 dakikalık 500 MB boyutlu yüksek çözünürlüklü  bir video, 300 Mbps hızla  13 saniyede, 30 dakikalık 5 GB boyutlu yüksek çözünürlüklü bir video, 3,6 Gbps hızla  sadece 11 saniyede indirilebilecek. Demolarda kullanılan radyo sistem üniteleri, Avea 3G şebekesinde hali hazırda kullanılan radyo sistem üniteleri ile aynı donanıma sahip” diye konuştu.

Avea ve Nokia 4G’nin geleceğine ışık tutuyor
Avea’nın gösteri şebekesi üzerinden kırdığı hız rekorunun altyapı cihazlarını sağlayan Nokia Networks Türkiye Satış Direktörü Özlem Öztürk Sağlıkova, Avea ile birlikte böyle bir başarıya imza atmaktan gurur duyduklarını söyledi. Sağlıkova; “Mobil geniş bant çözümlerinin lider tedarikçisi olarak, operatörlere, karşılaştıkları yoğun veri kullanımlarıyla başa çıkabilmeleri için destek oluyor ve bu konuda yenilikçi yönümüzü sürekli geliştiriyoruz. Türkiye'de ilk defa denenen bu hız rekorunu Avea ile birlikte gerçekleştirmekten dolayı da özellikle gurur duyuyoruz” dedi. 

4x4 MIMO Teknolojisi Türkiye’de ilk kez Avea tarafından test edildi
Avea, toplantıda kırdığı 4G hız rekorunun yanı sıra eş zamanlı olarak gerçekleştirdiği testle Türkiye’de 4x4 MIMO özelliğiyle tek taşıyıcı kullanarak 300 Mbps hıza ulaşan ilk operatör unvanının da sahibi oldu.
Günümüz teknolojisinde 20 Megahertz frekans bandında tek taşıyıcıyla 2x2 MIMO ile saniyede 150 Megabit’lik hıza çıkılabiliyor. Avea yaptığı gösterimde 20 Megahertz’lik tek taşıyıcı ve 4x4 MIMO teknolojisini kullanarak saniyede 300 Megabit hıza ulaştı. Böylece taşıyıcı hızını dört katına çıkaran 4x4 MIMO çoklu anten teknolojisi, Türkiye’de ilk kez Avea tarafından denenmiş oldu.
Avea, gerçekleştirdiği üçüncü gösterimde Gelişmiş LTE Taşıyıcı Birleştirme (LTE-Advance CA) özelliğiyle iki taşıyıcıyı birleştirerek saniyede 300 Megabit hıza ulaştı. Bu hız, bugün için tek bir terminalle ulaşılabilen maksimum hıza karşılık geliyor. 2015 yılında geliştirilen yeni teknoloji ve ticari terminallerle bu hızın 450 Megabit’e çıkması bekleniyor.

4G teknolojisi dünyayı kuşatıyor
LTE, dünyanın en hızlı yayılan mobil altyapı teknolojisi olarak dikkat çekiyor. Küresel Mobil Sağlayıcılar Birliği’nin (GSA) 7 Ocak 2015’te hazırladığı raporda yer alan verilere göre dünya genelinde 124 ülkede 360 LTE şebekesi ticari olarak hizmete girmiş durumda. Devam eden kurulumlarla birlikte yakın zamanda bu rakamın 166 ülke ve 566 LTE şebekesine çıkması bekleniyor. 2014 yılının 3. çeyreği itibariyle dünyada 373 milyon LTE abonesi bulunuyor.
LTE Advanced olarak da bilinen yeni nesil 4G teknolojisi, sağladığı yüksek hızla ve düşük bağlantı cevap süresiyle birçok yeni nesil mobil servis ve uygulamanın kablolu geniş bant ile kıyaslanacak ölçüde kaliteli şekilde sunulabilmesini sağlıyor. İletişimden eğlenceye, verimlilikten sosyal paylaşıma tüm popüler mobil uygulamalar, 4G teknolojisiyle yepyeni olanaklara kavuşuyor.
Türkiye’de 4G lisans ihalesinin 2015 yılında gerçekleştirilmesi ve ihaleyi takiben yıl sonuna kadar son kullanıcıya yönelik 4G şebekelerinin hayata geçmesi bekleniyor.