Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu’nun, dün GSM operatörlerinin zamlı tarifeye geçeceği iddiası tartışma yarattı. Ağaoğlu’nun, bugün üç GSM operatörünün zamlı tarifeye geçtiğini öne sürmesi ise tartışmayı alevlendirdi. Bu arada BTK Başkanı Tayfun Acarer de  konuya yönelik yaptığı açıklamayla zam tartışmasına katıldı.
AA muhabirine açıklamalarda bulunan TÜDER Başkanı Ağaoğlu, bir GSM operatörünün abonelerine mesaj atarak, iki operatörün ise web sayfasından duyurarak yeni tarifeyi uygulamaya koyduğunu ileri sürdü. Ancak Ağaoğlu’nun iddiasında yer alan bir GSM operatörünün abonelerine gönderdiği SMS mesajlarının teyit edilememesi ve web sitesinden zam duyurusu yaptığı belirtilen iki GSM operatörünün adının açıklanmaması, kullanıcılar arasında gerçekten zam oldu mu sorularını gündeme getirdi.
Öte yandan milyonlarca aboneyi ilgilendiren bu krizin telekom kulislerinde gün boyu  konuşulduğu belirtilirken Teknolojigundem.com’a ulaşan bilgilere göre GSM operatörleri zam iddialarını reddetti.

BTK BAŞKANI’NDAN ZAM AÇIKLAMASI

İşte tam bir kafa karışıklığının yaşandığı bu ortamda Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer bugün bir açıklama yaptı. BTK'nın mevzuat uyarınca, 6 ayı geçmeyen aralıklarla Mobil Elektronik Haberleşme Hizmetleri Azami Ücret Tarifesi çizelgesi yayınladığını ifade eden Acarer, bu çizelgede yer alan ücretlerin mobil telefon işletmecilerinin son kullanıcılarına uygulayabilecekleri en yüksek ücret seviyesini gösterdiğini söyledi.
Acarer’in açıklamasında en dikkat çekici bölüm ise, azami ücretlerin çoğunlukla paket aşımı durumunda veya az sayıda abonenin tercih ettiği doğrusal ücretli tarifelerde uygulandığı oldu.
Acer, özet olarak her yöne paketler olarak isimlendirilen belirli bir sabit ücret karşılığında belirli miktarda dakika içeren abonelik paketlerini tercih eden abonelerin bu artıştan etkilenmediğini belirtti.

Acarer’in AA muhabirine yaptığı açıklamanın tam metni:

BTK'nın mevzuat uyarınca, 6 ayı geçmeyen aralıklarla Mobil Elektronik Haberleşme Hizmetleri Azami Ücret Tarifesi çizelgesi yayınladığını ifade eden Acarer, bu çizelgede yer alan ücretlerin mobil telefon işletmecilerinin son kullanıcılarına uygulayabilecekleri en yüksek ücret seviyesini gösterdiğini söyledi.
İşletmecilerin, söz konusu ücretleri aşmamak kaydıyla tarifelerini serbestçe belirlediğine işaret eden Acarer, "Dolayısıyla azami ücret çizelgesinde gerçekleştirilen artışın abonelere uygulanan ücretlere yansıtılması zorunluluk olmayıp işletmecilerin ticari tercihlerine bırakılmaktadır" diye konuştu.
 Azami ücretlerin çoğunlukla paket aşımı durumunda veya az sayıda abonenin tercih ettiği doğrusal ücretli tarifelerde uygulandığını belirten Acarer, şöyle konuştu:
 "Mevcut durumda kullanıcıların büyük bölümü ise her yöne paketler olarak isimlendirilen belirli bir sabit ücret karşılığında belirli miktarda dakika içeren abonelik paketlerini tercih ettikleri için bu artıştan etkilenmemektedir. Bu nedenle azami ücretlerde yapılan artışın etkilediği abone sayısı açısından pazardaki etkisinin sınırlı olduğu değerlendirilmektedir.
 Ülkemiz Avrupa ülkelerine kıyasla abone başına aylık (ortalama 21 lira) en düşük ücret ödenerek en fazla görüşmenin yapıldığı (ortalama 331 dakika) ülke konumundadır. Sonuç olarak, azami tarifelerdeki bu artışın bütün tarifelerde aynı oranda artışa yol açması söz konusu olmadığı gibi bu artıştan etkilenen paket tarife sayısı da son derece sınırlı olacak."