Operatörler akıllı telefonlarda en büyük şikâyetin pil ömründen kaynaklandığını görünce şebekeye yatırımı ve yeteneklerini göstermek için bu kez pil silahını çekti. Yatırımına güvenen kendi şebekesinin pil tüketimini azalttığı iddiasıyla boy gösteriyor. Ancak pil ömrü konusunda operatörlerin şebekesi dışında da pek çok kriter var. Anlayacağınız son sözü operatörler söylemiyor. Cep telefonları artık sadece konuşmak değil, internetten kamera özelliklerine kadar yüzlerce farklı uygulama için de hayatın vazgeçilmezi haline geldi. Bu kadar marifeti uzun süre sırtında taşıyan pil zor bulunuyor. Müşterilerin tercih yaparken neredeyse fiyat kadar dikkate aldığı pil ömrü, artık operatörlerin bile rekabet kulvarı haline geldi. Oysa pil ömrünü uzatan uygulamalar asıl tüketimin şebekeden değil ekran büyüklüğü, kamera kullanımı, şebeke dışında WiFi ve Bluetooth antenler olduğunu gösteriyor. Ekranlar büyük, çözünürlüğü yüksek olsun, kameralar full HD video ve fotoğraf çeksin istiyoruz. Telefonların sadece 2G ve 3G şebekesini değil bluetooth, GPS ve WiFi antenlerini de kullanıyor ama pil bitmesin istiyoruz. Bu nedenle operatörlerin verdiği yüzde değerler (yüzde XX'lere varan) tamamıyla tahminlerden ibaret. Mobil kullanıcı için kesin değerler kullanmak mümkün değil.
 
PİL FİYATIN ÖNÜNE GEÇTİ
Qualcomm tarafından yaptırılan araştırmaya göre pil ömrü akıllı telefon tercihinde öne çıkan kriterlerin başında. Üstelik Çin'den Hindistan'a Avrupa'dan ABD'ye kadar her bölgede telefonun fiyatından çok pil ömrünün uzun olması önem taşıyor. 'Büyük ekran, uygun fiyat' kriterinin önüne geçen tek unsur pil ömrü. Akıllı telefonların belli oranda şarj edildikten sonra pil ömrü düşmeye başlıyor. Eski telefonların aylar geçtikçe pil ömrünün azalması bu yüzden.
 
ŞEBEKE YETMEZ
Aslında 2G ve 3G antenler işlemciyi en çok meşgul eden parçalar. Eğer sürekli veri tüketimi varsa pil ömrü de azalıyor. Konuşma, kısa mesaj ve şebeke üzerinden internet bağlantısı pil tüketiminde etkili. Cihaz bekleme modundayken uygulama ve bildirimler açıksa pil tüketimi hızlanıyor. Eğer çok konuşuyor, interneti şebekeden kullanıyorsanız operatörün etkisi artıyor. Ancak sadece baz istasyonuna uzaklık değil, bulunduğunuz binanın kalın duvarları da telefonun sinyal gücünü yükseltir. Her gittiğiniz yerde WiFi şifresi soranlardansanız pil tüketiminde operatörün akıllı şebekesinin etkisine katkıda bulunuyorsunuz demektir.
 
TÜKETİCİ PİLİN HESABINI SORAR
Akılı telefonlarda pil ömrü tamamen cihaz üreticilerinin problemiydi. Operatörlerin şebeke kalitesini anlatırken pil ömrü üzerinden rekabet etmesi tüketicinin pil ömründen operatörleri sorumlu tutmasına neden olacak. Yüzlerce konuyla ilgili çağrı merkezlerini arayan cep telefonu müşterisi artık hızlı biten pil yüzünden de hatları meşgul edecek.
 
Pil uygulaması APPLE iOS
 
Şarjı unutup çıkmak zor
Apple iPhone kullanıcıları için pil ömrü çok kritik. Ancak genelde pil ömrünü tüketen ve müdahale etmediğimiz pek çok sebep var. Bunları görmek için Ayarlar uygulamasından "kullanım" seçeneğine girip pil kullanım yüzdesini açık hale getirmek yeterli. Burada hangi uygulamanın pili ne kadar etkilediği görülüyor. Ancak ana ekranda açık tutulan uygulama ve bildirimler, ekran parlaklığı gibi nedenler pil tüketimini artırıyor. Bunun yanı sıra lokasyon bilgisinin sürekli açık olması da doğrudan etkili oluyor. Bunun haricinde en çok pil ana ve kilitli ekranda harcanıyor. Ayda bin dakikadan az konuşan biriyseniz, konuşma süresi pil ömrünün yüzde 10'undan fazlasını kullanmıyor.
 
Pil uygulaması GOOGLE ANDROID
 
Pil doktoru görev başına
Samsung , HTC, LG ve Sony gibi Android işletim sistemi kullanan telefon markalarına kendi pil uygulaması yüklü gelmeye başladı. Bu uygulamalar kritik seviyeye gelen pilin sadece SMS ve aramalara yanıt verecek hale getirilmesiyle kullanım süresini inanılmaz seviyede uzuyor. Pil konusunda uzman yazılımların önemli bölümü ücretsiz. Ancak hemen hepsi anında müdahale için ücretli sürümünü Truva atı gibi uygulama içine saklıyor. İşte en çok kullanılan 5 Android pil uygulaması:
 
- Battery Saver - Widget
- NQ Easy Battery Saver
- Battery Doctor
- GO Battery Saver & Power Widget
- DU Battery Saver & Widgets
 
Akıllı telefon Pil Ömrü
 
İki gün kavgası başladı
Şu anda akıllı telefonların pil ömrü bir günü zor kurtarıyor. Hatta eski telefonların şarjını yanında taşımamak büyük risk. Pil kapasitesi bile tek başına ölçü değil. Akıllı pil tüketim yazılımı, kullanılan işlemcinin daha az pil tüketmesi bütün seçim kriterlerini değiştirebiliyor. Bu yüzden işini garantiye almak isteyen tüketicilerin pil deposu aksesuarlarını taşımaları gerekiyor. Apple iPhone 6 Plus sadece büyük ekranı değil, uzun pil ömrüyle rakiplerinden ayrılıyor. Android telefonlarda Sony Xperia Z3, HTC One M8, Samsung Galaxy Note 4 ve geçtiğimiz gün Türkiye'de satışa sunulan Huawei G7, pil ömrü konusunda 2'inci gün iddiasını ortaya koyanlardan.
Timur Sırt - Sabah