Dünyanın en büyük telekomünikasyon şirketlerinden Çinli Huawei, Amerika Birleşik Devletleri'nde yasaklandı. Ülkemizin önde gelen futbol kulüplerinden Galatasaray'ında forma sponsoru olan Huawei'nin yasaklanma nedeni, casusluk suçlaması.
Çinli bir teknoloji firması olan Huawei, eski Çin ordusu askeri olan Ren Zhengfei tarafından 1987 yılında kurulmuştu. Zhengfei'nin, firmayı kurduktan sonra da orduyla iletişiminin devam ettiği iddia ediliyordu. Amerika, bu birlikteliğin devam ettiğini ve casusluk ihtimalini değerlendiriyordu. Huawei, telekomünikasyon alanında kazandığı birçok ihale sayesinde ülkenin telekom altyapısını inşa ediyordu. Telekomünikasyon alt yapısını Çinli bir firma tarafından yapılacak olması ve casusluk ihtimali nedeniyle Huawei'nin, Amerika ve Avustralya gibi devletlerde yasaklanabileceği bir süredir konuşuluyordu.  Amerika, bu ihtimaller sonucu harekete geçti ve Huawei'yi kendi sınırları içinde yasakladı.
Huawei'nin CEO'su Guo Ping ise, Amerika tarafından yapılan casusluk suçlamalarını reddetti. 150'de fazla ülkede faaliyet gösteren Huawei, bu yılın ilk yarısı itibarıyla gelirlerini artırarak 20 milyar dolar rakamını gördü. Guo Ping, elde ettikleri büyümenin ve başarının Amerika pazarının hiç etkisi olmadığını ve büyümelerini sürdüreceklerini; yine de Amerika'nın kendilerine ihtiyaç duyması halinde bu ülkede hizmet verebileceklerini açıkladı.
 
Kaynak - iknowtoday.com