Türk Telekom Grubu CEO’su Rami Aslan, New York’ta bu yıl altıncısı gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Haftası kapsamında düzenlenen ‘Social Good Summit”de ‘Dijital Vatandaşlık’ panelinin konuşmacıları arasında yer aldı. Birleşmiş Milletler’in dünyaya örnek gösterdiği “İnternetle Hayat Kolay” projesi kapsamında etkinliğe davet edilen Aslan, katılımcılara projenin detaylarını aktardı.
Kurumsal Sosyal Sorumluluk projelerine destek veren Madeleine Albright, Charlize Theron, Sienna Miller, Cameron Diaz gibi ünlü isimlerin de konuşmacı olarak katıldığı zirvede yaptığı konuşmada Türk Telekom Grubu için büyük önem taşıyan ‘İnternetle Hayat Kolay’ projesinin detaylarını paylaşan Aslan, projenin Birleşmiş Milletler tarafından ilgiyle takip edilmesinin ve projenin Social Good Summit’de ele alınmasının nedenlerini şu sözlerle özetledi:
“İnternetle Hayat Kolay Projesi, Türk Telekom Grubu olarak kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarımızı hayata geçirirken bağlı kaldığımız ana stratejilerin bir ürünüdür. Bu stratejinin gereği olarak, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve toplumsal kalkınma için temel itici güç olan bilişim teknolojilerini Türkiye’nin her köşesinde kullanıma sunma amacıyla hareket ediyoruz. Geliştirdiğimiz ürün ve hizmetlerin yanı sıra ekonomik, sosyal veya fiziksel sebeplerle toplumsal hayata katılamayan tüm kesimlerin bilgiye erişimine katkıda bulunmayı kurumsal sorumluluğumuz olarak görüyor ve bu konuda çalışmalar yürütüyoruz. İnternetle Hayat Kolay projesiyle Türkiye’de 35 yaş üstü kesimde internet okuryazarlığının artırılmasını, böylece toplumdaki dijital uçurumun ortadan kaldırılmasını amaçladık. Projemiz, kalkınmada öncelikli illerimizde kamu ve özel sektörün sunduğu e-hizmetlerin kullanımını özendirecek ve yeni medya araçlarının bilinçli kullanımı konusunda farkındalık sağlayacak bir anlayışla şekillendirildi. Böylece bireylerin en iyi hizmete ulaşmasının ve daha verimli olmasının yolunu açacak önemli bir çabaya imza attık.”



Aslan: “ İnternetle Hayat Kolay projesi dünyanın en başarılı 50 kalkınma projesinden biri”
Social Good Summit’in bu yılki öncelikli konularından birinin ‘kalkınma’ olduğuna dikkat çeken Aslan, Türk Telekom olarak hayata geçirdikleri tüm projelerde kalkınmaya destek vermenin öncelikli konularından biri olduğunu dile getirdi. Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin, küresel ekonomide dönüşüme sebep olarak kültürlerin ve mesafelerin ötesinde kalınma odaklı yeni ağlar yarattığına değinen Aslan, bununla birlikte teknolojiye erişimin ve teknoloji kullanım becerisinin toplumun farklı kesimlerinde eşit olmayan bir dağılımı olduğuna dikkat çekti.
Dijital uçurum olarak da isimlendirilen bu dengesizliğin, ülkeler arasında ve ülkelerin kendi içinde yaşanan derin sosyal ve ekonomik eşitsizliklerin bir yansıması olduğunu söyleyen Aslan, Türk Telekom Grubu olarak bu eşitsizliğe izin vermemek adına Türkiye’nin 81 iline ayrım gözetmeksizin yatırım yaptıklarını ifade etti. ‘İnternetle Hayat Kolay’ projesini hayata geçirmelerinin arkasında bu eşitsizliği ortadan kaldırma amacının yer aldığını ifade eden Aslan, şunları söyledi:
“ İnternetle Hayat Kolay projesi dünyanın en başarılı 50 kalkınma projesinden biri. Günümüzde teknoloji yalnızca kurumlara değil, kişilere de zamandan ve mekândan bağımsız bilgiye erişim imkânı tanıyor. Bu da bölgesel ve ekonomik eşitsizliklerin ortadan kalkmasına katkıda bulunuyor. Bu özelliğiyle teknolojinin sosyal ve ekonomik kalkınmayı hızlandıran etkisi yadsınamaz bir gerçek. Dünyanın en büyük marka değerine sahip şirketlerin kuruluş hikâyelerine baktığınızda, arkalarına hep teknolojinin desteğini aldıklarını görürsünüz. Biz, bu anlayışın Türkiye’deki kurumların da arkasında yer alması gerektiğine inanıyoruz ve bunun için çaba gösteriyoruz.”
Türk Telekom Grubu’nun, Türkiye’deki evlerin yüzde 98’ine internet bağlantısı sunacak yaygınlığa sahip olduğu bilgisini veren Rami Aslan 81 ili kapsayan yaygın fiber ağla bu evlerin yarısından fazlasına yüksek hızlı internet hizmeti verebildiğini vurguladı. Türkiye’deki her on haneden birinin, Türk Telekom Grubu’nun fiber bağlantı hizmetlerini kullanıldığını söyleyen Aslan, “Türk Telekom Grubu, 4,5G’de en iyi ve yaygın hizmeti sunmanın yanı sıra 5G hizmetleriyle geleceğe şekil verme konusunda da iddialı. Bu alanda şimdiden 10 patent başvurusu bulunuyor. Aynı zamanda 1 milyonu aşkın şirketin dijital rehberiyiz ve Türkiye’nin en büyük 500 şirketinin tamamı da Türk Telekom Grubu müşterisi” dedi.

Aslan: “2030 yılına kadar Türkiye’de dijital uçurumu ortadan kaldırmak için çalışıyoruz”
Türkiye’de bugüne dek hiçbir şekilde interneti kullanmayan veya sorun çözmek için internete başvurmayanların sayısının 1,5 milyon kişi olduğu bilgisini paylaşan Aslan, bu kişileri internetle tanıştırmanın dijital uçurumu kapatmak adına önemli bir çabaya karşılık geldiğine değindi.
“Türk Telekom Grubu olarak, bireylerin hızla gelişen teknolojiye uyum sağlayabilecek becerilerle donatılmasını sağlamak adına bize önemli görevler düşüyor” diyen Aslan, “Biz de bu görevimizi yerine getirmek için gönüllü gençlerimizle el ele verdik. Sosyoekonomik nedenlerle internetin sunduğu olanakları yeterince tanımayan ve faydalanamayan kişilerin internetle tanışmalarına öncülük etmek amacıyla ‘İnternetle Hayat Kolay’ projesini başlattık. Bize bu projenin ışık tutan noktası, dijital vatandaşlığın bir gereği olarak eşit dijital haklar için çalışmak ve elektronik bilgi erişimini desteklemek oldu. Dijital dışlanma, toplumun bu araçları kullanarak büyümesini de zorlaştırıyor. İnternette Hayat kolay projesi ise bu zorlukları ortadan kaldırmayı hedefliyor. Projenin başlangıcından itibaren 1,5 yılda 10 binden fazla kişiye eğitim verdik. 2017 sonuna kadar toplamda 30 bin kişiyi proje kapsamında eğitmeyi hedefliyoruz. Amacımız, benzer projeleri hayata geçirerek 2030 yılına kadar bugüne dek internet kullanmamış kişilere ulaşmak ve Türkiye’de dijital uçurumu ortadan kaldırmaktır” diye konuştu.
Şırnak’taki kursiyer Instagram’dan el işi, Muş’taki kursiyer Facebook’tan bal satıyor
Çok kısa sürede projenin ekonomik ve sosyal etkilerini görmeye başladıklarını söyleyen Aslan, şu örnekleri paylaştı:
“Dün interneti bilmeyen ev kadınları, bugün sosyal medyada işyeri açıyor. Şırnak Şahvan’da eğittiğimiz bir grup kadın, Instagram hesabı açarak kendi yaptıkları el işlerini internetten satmaya başladılar. Bir başka yerde, ürettiği çayı internet üzerinden satmaya başlayan bir kursiyerimiz var. Bir diğeri de hesap açarak Şırnak’ta ikinci el telefon ticareti yapmaya başladı. Muş’ta, Karakovan balı üreten bir kursiyerimiz, aldığı eğitim sonrası bugün ballarını Facebook hesabı üzerinden satıyor. Eğittiğimiz bireyler artık engelli erişimine uygun olmayan binaların engelli erişimine uygun hale getirilmesi, bozuk kaldırımların yaptırılması, mahallenin sorunlarının yetkililere bildirilmesi gibi süreçleri tek başlarına yerel yönetime bildirebiliyorlar.”
Aslan: “2030’da ülkedeki herkesin dijital dünyanın fırsatlarından yararlanabileceği bir gelecek hayal ediyorum”
 
Aslan, paneldeki sözlerini şu sözlerle noktaladı:
“Türkiye’nin lider telekom şirketi olarak, Türkiye’nin kalkınmasına destek olmak amacıyla dijital ekosistemi büyütecek çalışmalar yapıyor, internet erişimini ve kullanımını yaygınlaştıracak adımlar atıyoruz. Bireylerin hızla gelişen teknolojiye uyum sağlayabilecek becerilerle donatılmasına yardımcı olmak için bizlere önemli bir görev düşüyor. Gelecekle ilgili güzel hayallerim var. Ben, yeni teknolojilerin herkes için daha kapsayıcı ve huzurlu, özel ve kamusal yaşama ulaşmada daha fazla etkileşim imkânı tanıdığı bir dünyada yaşamak istiyorum. Teknolojinin ekonomik uçurumları ortadan kaldırdığı, yaşamı önemli ölçüde iyileştirdiği bir dünyanın hayalini kuruyorum. 2030 itibarıyla ülkedeki herkesin dijital dünyanın fırsatlarından yararlanabileceği bir yakın gelecek hayal ediyorum.”
‘İnternetle Hayat Kolay’ diyen binlerce ev hanımı, işsiz ve mülteci internetle buluştu
Gönüllü eğitim modeline dayalı ‘İnternetle Hayat Kolay’ projesiyle, az gelişmiş şehirlerde yaşayan ve internet bağlantısı için yeterli kaynaklara sahip olmayan binlerce kişiye ücretsiz internet okuryazarlığı eğitimi verilmesini hedefleniyor. Proje UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) ve Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği adlı sivil toplum örgütlerinin işbirliğiyle gerçekleştiriliyor.
Proje, Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Programı hedefleriyle örtüşecek şekilde yoksulluğu giderme, cinsiyet eşitliğini sağlama, eşitsizliği ve eğitimde kalitesizliği ortadan kaldırma konularında çözüm sağlayıcı olarak kurgulandı.
Projede yer alan her gönüllü, ideal koşullarda bir yıl içinde yaşadığı bölgedeki yüz kişinin eğitimini üstleniyor. Eğitim verilen gruplar arasında ev hanımları, işsizler, engelliler, temizlikçiler, kamu görevlileri ve mülteciler de yer alıyor. Projenin başlangıcından itibaren 1,5 yılda 10 binden fazla kişiye eğitim verildi. 2017 sonuna kadar toplamda 30 bin kişinin proje kapsamında eğitilmesi hedefleniyor.



İnternette Hayat Kolay – Proje Rakamları
• Kalkınmada öncelikli ve internet penetrasyon rakamı düşük 28 ilde sürüyor.
• Projenin 180 gönüllüsü ve 2 saha koordinatörü bulunuyor.
• 17-35 yaş arasındaki 180 İnternetle Hayat Gönüllüsü, belediyelerle, üniversitelerle, il eğitim müdürleriyle görüşen gönüllüler; eğitim vereceği mekânı ve sınıfı kendileri belirledi.  Gönüllülerimiz, ilk dönemlerde eğitim verecek kişi bulmak için camiden anons yaptırarak, sokağa stant kurarak eğitim verilecek insanlara ulaştılar. 
• Proje kapsamında her gönüllünün 1 yıl için en az 100 kişiye eğitim verme hedefi var.
• Bugüne kadar İnternetle Hayat Kolay gönüllüleri yaklaşık 10.000 kişiye eğitim verdi. Eğitim verilen kadın oranı yüzde 65, erkek oranı ise yüzde 35.
• Proje kapsamında her ay bir ayın İnternetle Hayat gönüllüsü seçiliyor ve ödüllendiriliyor En başarılı iller şu ana kadar Hakkari, Şırnak, Manisa, Bartın.
• Internet okur yazarlığı eğitimlerini tüm dezavantajlı grupları kapsayacak şekilde büyümesi hedefleniyor.
• Proje illeri; Adıyaman – Amasya – Artvin – Bartın – Batman – Bingöl – Çorum – Erzurum – Hakkari – Kahramanmaraş – Karaman – Manisa – Mersin – Muş – Ordu – Samsun – Siirt – Şanlıurfa – Şırnak – Tokat – Tunceli – Van – Yozgat – Zonguldak – Nevşehir – Mardin – Erzincan – Çanakkale
• ‘İnternetle Hayat Kolay’ projesi, uluslararası düzeyde de ses getirerek 2013 yılında kazandığı 5 ödül ve 2014 yılında kazandığı 2 büyük ödülle başarısını taçlandırdı. Ayrıca proje, 2014 yılında dünyanın en iyi 50 projesi arasında gösterilerek Global Sabre Awards’a layık görüldü.
 
Türkiye’de dijital uçurum hem bölgeye hem cinsiyete bağlı
- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de internet erişimi olan hane oranı yüzde 60,2. Erkeklerde internete erişimi oranı yüzde 63,5 iken, kadınlarda bu oran yüzde 44,1’e düşüyor. Bu istatistik dijital uçurumun cinsiyetler arasında da bir ayrım ortaya koyduğunu gösteriyor.
- Rakamlar Türkiye’de kültürel, ekonomik ve eğitime bağlı eşitsizliklerden kaynaklanan büyük bir bölgesel dijital uçuruma dikkat çekiyor. İstanbul’da internet erişimi yaygınlık oranı yüzde 64,6 iken, bu rakam İç Anadolu’nun doğusunda yüzde 37,6’ya ve Güneydoğu Anadolu’da yüzde 39’a düşüyor. Muş internet penetresyonun en düşük olduğu ilimiz.
- Türk Telekom Grubu verilerine göre Türkiye’de hiçbir şekilde interneti kullanmayan veya sorun çözmek için internete başvurmayanların sayısı ise yaklaşık 1,5 milyon.
 
Projeye ilişkin illerden gelen insan hikâyeleri:
Bartın: Klavye 'F' olduğu için teyzeler bizden hızlı yazdı
Bingöl: Bir katılımcımızın yıllardır görmediği oğlunu internet sayesinde görüntülü olarak görüşmesi görülmeye değer bir andı
Çorum: Katılımcılarımızdan bir teyzemizin kardeşinin Edirne'de müftü olduğunu öğrendikten sonra, Edirne Müftülüğü sayfasına girip Müftü Bey'in resmini gösterdiğimizde şaşkınlık ve sevinci hepimizi mutlu etti. O güne kadar internete uzak biri olduğu için bilgisayarda onun resmini bulmamıza inanamadı.
Mardin: Bir katılımcı hastaneye gitmek için çok erken saatte gidip çok geç sırası geldiğini söyledi. E-devlet çalışmaları anlatılınca randevu alma konusunun ona göre olduğunu söyledi.
Hakkari: Skype öğretilirken bir katılımcımız, teyzesinin kızı ile görüşmek istedi. Onu görünce de 'Teyzenin kızım beni görüyor mu? Sesimi duyuyor mu?” diye sordu.
Bir diğer anne, uzakta yaşayan kamerada kızını görünce gözyaşlarını tutamadı.
Şanlıurfa: Eğitimlerimiz sonrası katılımcılarımız çöpleri alması için Belediye Beyaz Masaya şikayet attılar. Bozova'da kadınlar için cafe açılması için belediye başkanına tweet atıldı. En çok merak edilen, Google'da benim bilgilerim var mı? İsteyen herkes benim fotoğraflarıma bakabilir mi? Soruları oldu
 
‘İnternetle Hayat Kolay’ projesi hakkında daha fazla bilgi için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
www.internetlehayatkolay.com