Fortune 500 Türkiye listesinde 6 kategoride ön sıralarda yer alan şirketler, düzenlenen gala gecesinde ödüllerini aldı. Gecede, Fortune Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Ali Ağaoğlu moderatörlüğünde, "Türkiye'de yeni dönem: Fırsatlar, riskler.." başlıklı panel düzenlendi.
 
Panelde konuşan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Türk insanının çok büyük bir potansiyeli olduğunu dile getirerek, bilginin iyi kullanılması ve doğru vizyonun seçilmesi halinde muazzam başarılar yakalanabileceğini ifade etti.
 
"Geleceği şekillendirmek bizim elimizde"
 
Türkiye'nin tartışmasız şekilde son 12 yılda muazzam bir büyüme kaydettiğini belirten Ciliv, şöyle devam etti:
 
"Bazı 10 yıllık dönemlerde hiç büyümediği dönemler de oldu. 3 bin dolardan 10 bin 500 dolarlara geldik. Bunu nasıl 30 binlere taşırız? Bir de bu ilk yolculuk, bunu aynı şekilde devam ettirirsek, büyük ihtimalle 30 bine gelemeyiz. Vites büyütmemiz lazım. Daha yüksek katma değer daha marka odaklı olmamız lazım. Burada iş dünyasının da bence kendisini yenilemesi lazım. Yazılımı kullanmada Türkiye açık farkla sonuncu… Türk iş adamı teknolojiyi işine entegre edemiyor. İşin sahibi, işini nasıl yenileyeceğini IT dünyasına söylemezse, IT dünyası o şirketi ileri götüremez. Bu sebeple iş dünyası olarak hepimizin burada sorumluluk alması lazım. Dünya markaları oluşturacağız. Bunun için yeni ürün, servislerle diğer ülkelere avantaj sağlayan malları satmamız lazım."
 
Bu konuda teknoloji kullanılmazsa bir şans yakalanamayacağının altını çizen Ciliv, teknolojinin en büyük değişken olduğuna ve burada en büyük sorumluluğun, şirketlerin liderlerine düştüğüne işaret etti.
 
Liderin, inanması, yol göstermesi ve bütün takımını o yönde sürüklemesi gerektiğini belirten Ciliv, ABD'nin enerjide yıllarca ticaret açığı verdiğini hatırlatarak, şu anda ilim, bilim ve fenle icaret fazlası verdiğini ifade etti. Türkiye'nin de en büyük harcamasının enerjide olduğunu aktaran Ciliv, Türkiye'nin bilgi toplumu olması gerektiğini, bunun da kendi işleri olduğunu dile getirdi.
 
Gelecek dönemde,eğitim, sağlık ve finans konularında muazzam değişiklikler olacağı öngörüsünde bulunan Ciliv, geleceği şekillendirmenin insanların elinde olduğunu söyledi.
 
"Yeni bir dünyadayız, herkes gözünü açsın"
 
Süreyya Ciliv, Türkiye'de rekabet ortamında regülasyon sebebiyle çok büyük zorluklarla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, bütün bunlara karşın Türkiye'nin 2012 ve 2013 yıllarında Avrupa'nın en hızlı büyüyen telefon grubu olduklarını dile getirdi.
 
Bunun sebebinin 7 yıl önce yaptıkları yatırımlar olduğunu vurgulayan Ciliv, şunları kaydetti:
 
"Bize o zamanlar neredeyse sıfır gelir getiren işler, 7 yıl sonra yüzde 40 gibi hızla büyüyen işler oldu. O yüzden iş dünyasının en önemli kısmı, geleceği iyi okuyup ona göre pozisyon almak. Yeni bir dünyadayız, herkes gözünü açsın. Mobil internetle artık her bireyin cebinde akıllı telefon değil, çok güçlü bir bilgisayar var.
 
Emin olabilirsiniz ki 10 yıl sonra cüzdan taşımayacağız. Sağlık değişecek. Bence eğitim de ters yüz olacak. Bu dijital servisler hayatımızı değiştirecek. Gençlerimiz artık ABD'deki gençlerden dezavantajlı değil. Google'ın tüm araştırmalarında Türkiye ilk 5'te ilk 10'da çıkıyorsa, demek ki Türkler interneti çok kullanan insanlar haline geldi. Bizim hayalimiz buydu, hayaller gerçek olabiliyor. Doğru vizyon, doğru ekibiniz olursa, onları desteklerseniz, başarılı olursunuz. Hepinizi çok cesaretlendirmek istiyorum, geleceği en iyi şekillendirmek sizin elinizde."
 
Google Türkiye Müdürü Bülent Hiçsönmez de Google'da, bir işin nasıl ve niye yapılmayacağı kısmını bir kenara ayırdıklarını söyledi.
 
"Herhangi bir işe başlamadan, Google'da engelleyen faktörler bir kenara konur. Bunlar, bakışınızı değiştirir ve vizyonunuzu daraltır. Bunu yapmadığınız takdirde esas işi ortaya çıkarmış olursunuz" diyen Hiçsönmez, Google'da imkansızı mümkün kılabilmeyle ilgili genel bir yaklaşım olduğunu vurguladı.
 
Sadece ufak bir fayda sağlanacak bir yaklaşımın Google'da devam ettirilmesinin çok zor olduğunu dile getiren Hiçsönmez, bunun için temelden sınırsız bir yapıda ve tamamen dünyayı değiştirmek üzere yola çıkan bir firma olduklarının altını çizdi.
 
"Başarmak, fayda sağlamaktır"
 
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş ise Fortune ailesinin bu programına uzun süreli baş koyduklarını dile getirerek, başarmanın, fayda sağlamak ve fark yaratmak olduğunu söyledi.
 
Bu bağlamda Fortune 500'de olduğu gibi Türkiye'de bakıldığında tüm başarı listelerindeki firmaların 10'da 9'una destek verdiklerini vurgulayan Kocabaş, bu konuda firmaların kendilerine sağladığı fırsatlar için teşekkür etti.
 
Japon Nikkei Business Publications (Nikkei BP) Başkanı ve Üst Yöneticisi Kohei Osada da listeye giren tüm firmaları kalpten kutladığını söyledi.
 
Haziran 2014'te Nikkei BP'nin, Mutlu Dergi Grubu'na (MDG) ortak olduğunu hatırlatan Osada, böylece Türkiye'deki medya işlerine girdiklerini ifade etti.
 
Bu yıl Türkiye ve Japonya'nın diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 90. yıl dönümü olduğunu belirten Osada, "Bu nedenle Nikkei Grubu olarak 25 Kasım'da İstanbul'da 'Türkiye ve Japonya'nın iş birliği yolu' adlı iş forumunu gerçekleştireceğiz" dedi.