Ülkerindeki savaş ortamından kaçarak Türkiye’de yaşam sürdürmeye çalışan mülteciler haberleşme için cep telefonu operatörlerinin kapısını çalıyor. Çilem Kaya Açık'ın Hürriyet'teki haberine göre Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ise valiliklerden mültecilere verilen belgenin kimlik yerine geçip geçmediği sorusunun cevabını arıyor.

Pasaportu ile birlikte Türkiye’ye gelen Suriyeliler, diğer ülke vatandaşları gibi kayıt yaptırarak rahatlıkla GSM abonesi olabiliyorlar. Ancak kimliksiz olarak gelen ve sayıları oldukça fazla olan diğer mülteciler yeterli belgeleri sağlayamadıkları için GSM abonesi olamıyorlar. Suriyeli mülteciler, valiliklerin kendilerine verdikleri geçici belgelerle cep telefonu operatörlerinin yolunu tutuyor. Ancak bu belgeyle de abonelik verilemiyor. BTK Başkanı Acarer, Suriyeli mültecilerin cep telefonu abonesi olma talepleri üzerine harekete geçtiklerini belirtti. 

KARŞILAMAYA ÇALIŞIYORUZ

Acarer, Türkiye’de kayıtlı GSM abonesi olmak için yabancı vatandaşların pasaport Türk vatandaşlarının ise kimlikleriyle abone olabildiklerini anlatarak, “Biz mevzuatlarımaza göre hareket ediyoruz. Kimliksiz bir kayıt yapılamaz. Bahsedildiği gibi Suriyeli vatandaşlarının büyük bir kısmı valiliklerin kendilerine verdikleri belgelerle abone olmak istiyorlar. Biz de yetkili devlet kurumlarına bu belgelerin kimlik yerine geçip geçmeyeceğini sorduk. Onun yanıtını bekliyoruz” dedi.  GSM şirketleri Suriyeli mültecilerin abonelik taleplerini BTK’ya ileterek oradan gelecek yanıta göre hareket edeceklerini belirtiyorlar. Edinilen bilgiye göre GSM şirketleri, Valiliklerden verilen belgenin abonelik için yeterli kabul edilmesi halinde de BTK’dan ekstra önlemler talep ediyorlar. Şirket yöneticilerinin BTK’ya ilettikleri genel görüş, mültecilere abonelik hakkı tanınması halinde bunun yanlızca önödemeli hatlarla sınırlı tutulması yönünde.

Mobil baz ile sınıra destek

SURİYELİ mültecilerin ülke içinde oluşturduğu yoğunluğun yanısa sıra sınırlarda da büyük bir yoğunluk yaşanıyor. GSM şirketleri bir yandan abonelik sorununa çözüm ararken bir yandan da özellikle sınıra yakın bölgelerde oluşan yoğunluğa çözüm arıyor. İlk etapta mevcut baz istasyonlarının kapasitesi arttırılırken bazı bölgelerde mobil baz istasyonları ile destekleniyor. 

Savcılık olaya el koydu

GEÇTİĞİMİZ günlerde adına sahte hat açılan bir vatandaşın savcılığa başvurusu üzerine Suriyeli mültecilere Türk vatandaşlarının kimlik bilgilerini kullanarak 10 binlerce sahte yeni hat yaratan bir şebeke ortaya çıkarıldı. Şebekenin bu hatları 500 ila 1000 TL arasında fiyatlarla mültecilere pazarladığı ortaya çıktı. Bayiler operatörün kişisel veri ağına girerek öncelikle kullanılmadığı gerekçesiyle kapalı olarak görülen ön ödemeli kartları tekrar canlandırıyor. Müşterilerin tüm kimlik bilgilerine rahatlıkla ulaşan bayiler, bu hatlara yeniden hayat vermekle yetinmiyor. Bazı durumlarda bir kişi üzerine 20’ye yakın yeni hat açabiliyor.