Dünyanın üçüncü büyük GSM operatörü konumunda olan ve 20'den fazla ülkede faaliyet gösteren İsveçli TeliaSonera, Orta Asya pazarından çekileceğini açıkladı.

Şirketten yapılan açıklamada, TeliaSonera'nın nihai karar olarak Orta Asya pazarından çekilmeye karar verdiği belirtilerek, bundan böyle Avrupa ve İsveç pazarına odaklanacağı ifade edildi.

İsveçli GSM devinin söz konusu pazardan çekilme kararı almasının ardında şirketin adının Özbekistan ve Azerbaycan'da karışmış olduğu büyük yolsuzluk davaları gösteriliyor. Düzenlenen basın toplantısında konuya ilişkin değerlendirmede bulunan şirket CEO'su Johan Dennelind ise ellerinden geleni yaptıklarını, bu kararı vermelerinin kolay olmadığını belirterek, Özbekistan ve Azerbaycan'daki nihai hissedarlarının kimler olduğunu bilmediğini ifade etti.

Nepal, Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova ve Tacikistan'dan oluşan pazarın, şirketin bu yılın ilk iki çeyreğindeki toplam satış gelirlerinin yüzde 21'inden fazlasını oluşturduğu belirtiliyor. Orange ve Vodafone'dan sonra dünyanın en büyük üçüncü GSM operatörü olan TeliaSonera Turkcell'in de çoğunluk hisselerini elinde bulunduruyor.