Türk Telekom Grubu, kuruluşunun 175. yılını Ankara’da düzenlenen görkemli bir törenle kutladı. Devletin zirvesine ev sahipliği yapan etkinliğe Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, devlet erkânının önemli temsilcilerinin yanı sıra, eski bakanlar, Türk Telekom’un geçmiş dönem yöneticileri, çalışanları, çok sayıda bürokrat ve gazeteci katıldı.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, törende yaptığı konuşmada Türk Telekom Grubu’nun 175 yıllık geçmişiyle Türkiye iletişim tarihindeki önemine dikkat çekerek, Türkiye’nin iletişim altyapısına ve dijital dönüşümüne katkılarından dolayı teşekkür etti.
 
“2023 vizyonu ile çıkılan yolculukta Türkiye halkının ve hükümetinin yanında olacağız”
Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Mohammed Hariri yaptığı konuşmada Türkiye sevdasını ve bu ülkeye yatırım yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek “Tam 10 yıl önce, Oger Telekom olarak Türk Telekom’un özelleştirme ihalesini kazandığımızda, Türkiye tarihindeki en prestijli ve en büyük özelleştirilmiş şirketi işletecek olmanın doğru bir karar olduğunu biliyordum.  Birkaç yıl sonra, Türk Telekom’un ilk halka arzında yakaladığı büyük başarının ardından bu kararın ne kadar doğru olduğu görüldü. Türk Telekom, yaptığımız büyük yatırımlar sayesinde internet ve iletişim sektörüne liderlik ediyor. Türkiye’nin telekomünikasyon altyapısına yapılan toplam yatırımın %50’sinden fazlasına karşılık gelen bu yatırımlar, bu yılın sonunda 22 milyar TL’ye ulaşacak. Ben, Türkiye’ye duyduğu sevgi ve saygıyla ünlü bir ailenin üyesiyim. Ailemizin reisi merhum Başbakan Refik Hariri, bu harika ülkeye karşı büyük bir sevgi duyuyordu. Bugün, Hariri ailesi olarak, Türkiye’de yatırım yapma ve büyüme hayallerimizi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz,” dedi.
 
Hariri sözlerine şöyle devam etti, “Stratejik konumu, güçlü ve büyüyen ekonomisi, genç ve dinamik nüfusu ile Türkiye’yi çok daha başarılı ve parlak bir geleceğin beklediğine şüphem yok. Bugün burada sizlere söz veriyorum ki, Türk Telekom ve Oger Telecom aileleri olarak Türkiye halkının ve hükümetinin hep yanında olacak ve 2023 vizyonu ile çıkılan bu yolculukta istikrarlı bir şekilde birlikte yürüyeceğiz.”
 
Türk Telekom, Türkiye halkının parlak ve umut dolu bir gelecek hayalini paylaşıyor. Bu hayal ve vizyon ise ancak bir takım çalışmasıyla mümkün. Gösterdikleri yoğun çaba ve bağlılıklarından ötürü tüm çalışanlarımıza, ortaklarımıza ve ailelerine minnettarım. Ayrıca, bu yolculuğumuzda bizlere ışık tutan ve sürdürülebilir büyüme imkanlarına yol açacak güçlü bir sosyoekonomik ortam yaratma vizyonunun mimarı olan Türkiye Cumhuriyeti’nin lideri ve Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a özel olarak teşekkürlerimi sunmak istiyorum.”
 
“Türk Telekom Türkiye’nin teknolojik ve inovatif gücü”
Türk Telekom Grubu CEO’su Rami Aslan ise Türkiye’yi en son teknolojilerle donanmış, akıllı ve çığır açıcı bir dijital ortama dönüştürmeyi hedeflediklerini belirterek “Türk Telekom, ses hizmetlerinden genişbanta, fiberden IPTV’ye, uçtan uca kurumsal çözümlerden, son olarak akıllı şehir uygulamalarına kadar, iletişim ve teknoloji alanında daima yeni ve cesur atılımlara öncülük eden teknolojik ve inovatif bir güç. Tarih boyunca, Türkiye’nin iletişim ve teknolojiye olan tutkusu, Türk Telekom’un liderliği ve yenilikleriyle hız kazanarak artmayı ve gelişmeyi sürdürdü” dedi.
 
Rami Aslan, 2015 yılının sonuna kadar Türkiye’ye 22 milyar TL yatırım yapmış olacaklarını belirterek, “Bu, sektöre yapılan en büyük yatırım olmasının yanı sıra gelir akışları karşılaştırıldığında Avrupa, Orta Doğu ve Çin dışında Asya’daki en büyük yatırım miktarı.  Başka bir ifade ile; bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla 6.500 okul, 16.000 km otoban ve 3 Boğaz köprüsü inşa edebilirsiniz.
 
Aslan sözlerine şöyle devam etti: “Bundan 10 yıl önce abonelerimiz internete 1 Mbps ile bağlanırken, bugün ise genişbant internette 1000 Mbps’ye ulaşan hızların keyfini çıkarıyorlar. Türk Telekom, Türkiye’de evlerin %98’ine internet ulaştırıyor. 81 ili kapsayan güçlü fiber altyapımız sayesinde, bu hanelerin yarısından fazlasına “ultra yüksek hızlı internet” sunma imkanı buluyoruz. Bugün Türkiye’de her 10 haneden 1’i fiber hizmetimizden yararlanıyor. Bu oran Almanya, İspanya, Fransa ve İtalya ortalamasını bile geride bırakıyor.”
 
“3G Türk Telekom altyapısı sayesinde hizmet veriyor; 4G de Türk Telekom’un güçlü ve yaygın fiber altyapısı üzerinde hayata geçecek”
Aslan, sözlerine şöyle devam etti: “3G servisleri bugün Türk Telekom altyapısı sayesinde hizmet veriyor. Heyecanla beklediğimiz ve yakın zamanda Sayın Bakanımızın müjdesini verdiği 4G servisleri de Türk Telekom’un güçlü ve yaygın fiber altyapısı üzerinde hayata geçecek. Tüm enerjimizle ve sağduyumuzla 4G için hazırız. Bu vesile ile sadece ülkenin en gelişmiş ve kaliteli 4G ağını değil, dünyadaki tüm benzerlerini kalite ve dayanıklılık yönünden geride bırakacak bir 4G ağını oluşturup, geliştireceğimizin sözünü vermek isterim. Geçtiğimiz günlerde mobil operatörümüz Avea ile gerçekleştirdiğimiz 4G hız testlerinde 3.6 Gbps hıza ulaşarak bunu ispatladık. Türkiye’de bir hız rekoruna daha imza attık. Yönetim Kurulu Başkanı’mızın ve Yönetim Kurulu’muzun değer yaratmak konusunda verdiği sözü tuttuğu gibi, yönetim ekibi olarak bizler de rakipsiz bir hız sunma sözümüzü tutacağız. 5G için ise, dünyanın saygın ve önde gelen küresel kuruluşlarıyla çalışmaya başladık bile. Çünkü biz, geleceğin teknolojilerini geliştirmek ve bugünden sunmak isteyen bir inovasyon merkeziyiz”
 
“Türk Telekom Grubu, merkezinde inovasyon olan bir gelecek için çalışıyor ”
Rami Aslan, “Biz Türkiye’yi ‘yeteri düzeyde’ bir teknolojiden, en gelişmiş, akıllı ve çığır açan bir dijital ortama taşımak için buradayız. Bu sebeple de, hükümetimizin başlatmış olduğu dijital dönüşüme yönelik pek çok projenin içerisinde yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.
 
Aslan, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’nin ve dünyanın en büyük eğitim teknolojisi projesi olan Fatih Projesi, eğitimde fırsat eşitliği sağlamak ve teknolojiyi okullarımızda daha etkin kullanmak amacıyla hayata geçirildi. Fatih Projesi’nin eğitim içeriğini sağlayan Grup şirketimiz Sebit, bugün Türkiye’nin dijital eğitim teknolojileri konusunda en büyük yenilik sağlayıcısı olmayı başardı. Sebit, ABD'den Çin'e, Suudi Arabistan’dan Malezya’ya kadar dünyanın en iyi çevrimiçi eğitim içeriğini sunuyor. Hatta şu anda Türkiye’de yerel olarak geliştirdiğimiz yazılımları, Amerika Birleşik Devletleri’ne Amerikalılara satıyoruz.
 
Teknoloji altyapımız ile sağlık sektörünün dönüşümünü sağlayacak önemli projelere imza atıyoruz. Yakın zamanda Sağlık Bakanlığımız, Türk Telekom altyapısı ile E-Nabız projesini hayata geçirdi. Vatandaşlarımızın tüm sağlık kayıtlarının dijital ortamda saklanmasına imkan veren bu proje ile Türkiye’de sağlık alanında yeni bir dönem başladı. Bu dev projenin hayata geçmesini sağlayan grup şirketimiz Innova, ayrıca bölgemizdeki birçok sektörde büyük çaplı IT sistem entegrasyon projelerini destekliyor.
 
Türk Telekom Grubu olarak, evlerden araçlara, hastanelerden okullara ve hatta şehirlere kadar, merkezinde inovasyon olan bir geleceği kurmak için çalışıyoruz. Bu vizyonu gerçekleştirmek için Türkiye’nin ilk Akıllı Kent Projesi’nin temellerini kısa bir süre önce Karaman’da attık. Hedefimiz, 81 kenti de akıllı kentler haline getirmek.”
 
“Türkiye’yi bölgenin dijital merkezine dönüştürme hedefine emin adımlarla ilerliyoruz”
Yatırımların Türkiye ile sınırlanmadığını belirten Aslan; “Türk Telekom Grubu olarak, Türkiye’yi bölgenin dijital merkezine dönüştürme hedefine emin adımlarla ilerliyoruz. Amacımız, Türkiye’yi doğu ile batıyı birbirine bağlayan bölgesel bir teknoloji geliştirme merkezi haline getirmek. 19 ülkede faaliyet gösteren Türk Telekom International, ülkemizi ve Grubumuzu fiber bağlılık ve kapasite sahnesinde dünyada başarıyla temsil ediyor, kıtaları birbirine bağlıyor. Şimdi Almanya Frankfurt’tan başlayıp, Çin’e Şangay’a uzanan ve tümüyle yedekli bir fiber bağlantı kurmak için çalışıyoruz. İki kıta ve birçok ülke tek bir merkez üzerinden iletişim kuracak, birleşecek. Bu merkez ise tarihsel bir bağlantı noktası, yani İstanbul olacak.” şeklinde konuştu.
 
“Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri konusunda önemli bir aktörüz”
Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri konusunda da önemli bir aktör olduklarını söyleyen Aslan sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk Telekom Okulları projesi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığımızın yanı sıra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı desteği ile 76 adet eğitim tesisi inşa ettik. (33 lise ve dengi okul, 13 ilkokul ve ortaokul, 25 yurt binası ve 22 bin 673 mezun) Türk Telekom Amatör Spor Kulüpleri projesiyle, Türkiye’nin dört bir yanındaki 45 spor kulübü ile bugüne kadar 30 bini aşkın sporcu yetiştirdik. Bu sporcularımız arasında milli takımda yer edinen, uluslararası müsabakalarda aldıkları derecelerle ülkemizi başarıyla temsil eden ve bizler için gurur kaynağı olan yüzlerce genç bulunuyor.
 
Türk Telekom Grubu olarak, ‘Eğitimsiz bir gelecek düşünülemez, modern bir eğitim ise sağlam ve kusursuz bir Internet bağlantısı gerektirir’ anlayışıyla hayata geçirdiğimiz “Türk Telekom İnternet Evleri” ile tüm Türkiye’de ücretsiz internet hizmeti sunuyoruz.  İnternetin sunduğu olanakları yeterince tanımayan ve bu olanaklardan faydalanamayan kişilere internet okuryazarlığı eğitimleri sağlayan ‘İnternetle Hayat Kolay’ projesi ile Türkiye’nin internet okuryazarlığı oranının artışına katkıda bulunarak, bilgiye erişimde eşit olanaklar sunmayı amaçlıyoruz.”
 
“Türkiye’de internetsiz hane kalmayacak. Daha önce internet abonesi olmayan tüm vatandaşlarımıza internet ücretsiz olacak”
Rami Aslan, ayrıca Türkiye'nin dijital dönüşümüne katkı sağlayacak önemli bir projenin müjdesini verdi: “İlklerin şirketi olarak bugün bir ilki daha Türkiye’nin hizmetine sunuyoruz. Türk Telekom Grubu olarak ülkemiz için yatırımlarımıza bir yenisini daha ekliyor, evlerinde internet bulunmayan tüm vatandaşlarımızı ücretsiz internetle buluşturuyoruz. Bugüne kadar evine internet bağlatmamış herkese iki yıl boyunca interneti ücretsiz sunuyoruz. 4 GB kotalı 4 Mbps hızındaki ücretsiz internet bağlantısı ile bu dijital uçurumu aşmak ve Türkiye’nin tüm iletişim ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyoruz.”
 
Zamanda 175 yıllık yolculuk
Türkiye’de iletişim teknolojilerinin 175 yıllık tarihini yansıtan bir sergi eşliğinde başlayan gecede, son teknolojinin kullanıldığı görkemli video mapping gösterisi izleyenleri büyüledi. Gecenin sunuculuğunu İnci Ertuğrul ve Engin Altan Düzyatan gerçekleştirdi. İkilinin eğlenceli sunumunun yanı sıra Le Trio Joubran grubunun geceye özel müzikal performansı da büyük beğeni topladı.