Türk Telekom Grubu, 5G teknolojileri konusunda Türkiye’nin lokomotifi olmaya ve uluslararası arenada ses getirmeye devam ediyor. Türk Telekom Grup şirketi Argela, ProgRAN projesi ile Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Marka Ofisi’ne (USPTO-United States Patent and Trademark Office) 5G konusunda 10 patent başvurusu birden yaptı. Türk Telekom Grubu’nun sahip olduğu tecrübe ve bilgi birikiminin yansıması olarak değerlendirilen bu başarı, Türkiye’yi, 5G konusunda çalışan dünya teknoloji devlerinden biri haline getirdi. Argela, ProgRAN projesi ile ayrıca LTE ve 5G teknolojileri alanında dünyanın en önemli etkinliklerinden biri kabul edilen 2015 LTE Kuzey Amerika Ödül organizasyonunda, “Ağ Fonksiyonları Sanallaştırması” kategorisinde “Yılın İnovasyonu” dalında finale kalma başarısı da gösterdi.

Türk Telekom Grubu CEO’su Rami Aslan: 5G’deki patent başvurularımızla dünya teknoloji devlerinin ilgi odağı olduk
Türkiye’nin dijital dönüşümünü hızlandırmak adına özelleştirmeden bu yana yapılanlarla birlikte 2015 sonuna kadar 20 milyar TL’ye yakın yatırım yapmış olacaklarını söyleyen ve bunun önemli bir bölümünü Ar-Ge ve inovasyona aktardıklarının ifade eden Türk Telekom Grubu CEO’su Rami Aslan, konuyla ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu: “Sahip olduğumuz köklü geçmişimiz ve bilgi birikimimizle sadece bugünün değil, geleceğin teknolojilerini kurgulamanın sorumluluğunu da üstleniyoruz. Önümüzdeki yıllarda yeni nesil cihazların ve hizmet anlayışının yön vereceği mobil geleceğin şekillenmesinde 5G ve etrafında yer alan teknolojiler söz sahibi olacak. Türk Telekom Grubu olarak, pek çok dünya devinin üzerinde çalıştığı bu alanda teknolojiyi yalnızca kullananlar arasında değil, geliştiren ve yön verenler arasında da yer almaktan gurur duyuyoruz. Argela’nın 5G’ye yönelik girişimleri ve aldığı patentler, Türk Telekom Grubu olarak yalnızca yerel değil, küresel ölçekte de yeni nesil teknolojilerin itici gücü olduğumuzun önemli bir göstergesi. Gerçekleştirdiğimiz somut çalışmalarla bu alanda pek çok dünya şirketinin önüne geçerek örnek olmaktan dolayı gururluyuz. ProgRAN’ın, 2015 LTE Kuzey Amerika Ödülleri’nde, “Ağ Fonksiyonları Sanallaştırması” kategorisinde “Yılın İnovasyonu” dalında finale kalmış olması ise projenin uluslararası otoriteler tarafından da yakından izlendiğinin ve takdir edildiğinin bir göstergesi.”

5G’nin Türkiye’deki lokomotifi Türk Telekom Grubu
ProgRAN projesi, baz istasyonlarının dinamik olarak kolayca programlanabilmelerini sağlayan bir 5G radyo erişim ağları mimarisinin çalışmalarını içeriyor. ProgRAN projesi kapsamında gerçekleştirilen patent başvuruları, mobil ağın tanımlanan profillere bağlı olarak coğrafi anlamda sanallaştırılmasına imkan verirken, aynı zamanda belirli bir coğrafyadaki baz istasyonlarının protokol dizinlerinin ve sistem kaynaklarının da sanallaşmasına olanak tanıyor. 5G için dinamik olarak programlanabilen bulutlaştırılmış bir radyo erişim ağı kurmayı hedefleyen ProgRAN projesi, baz istasyonlarının kullanıcılara, kullandıkları servislere ve ağın ihtiyaçlarına göre özelleştirilmesine de imkan sağlıyor.
Türk Telekom Grubu, ProgRAN projesi dahilinde geliştirdiği bu yenilikçi mimariyi, 5G standartlarının bir parçası haline getirmek amacıyla uluslararası 3GPP grubuna sunmayı planlıyor.