Türkiye, dünyadaki teknoloji gündeminin ana konularından biri olan 5G konusunda Türk Telekom Grubu’nun katkılarıyla önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.  Türk Telekom Grubu, dünyada 5G teknolojisinin gelişiminde yol haritasını belirleyecek en önemli girişimlerden biri olarak kabul edilen Avrupa Birliği COMBO Projesi’nde Türkiye’yi temsil ederek, ülkemizde 5G teknolojisinin gelişimine de öncülük edecek. Türk Telekom Grubu COMBO Projesi’ne grup şirketi ARGELA ile katılacak.
 
COMBO’nun hedefi büyük: Sabit, Wi – Fi ve mobil ağları ortak mimaride birleştirmek
Tüm dünyada artan veri trafiği ve gelişen ihtiyaçlar çerçevesinde sabit ve mobil ağları kaynaştırma yönünde AB ülkeleri tarafından geliştirilen COMBO projesi; sabit, Wi-Fi ve mobil ağ hizmetlerini tasarlanacak ortak bir ağ mimarisinde birleştirmeyi hedefliyor. Türk Telekom Grubu, ARGELA sayesinde AB’nin COMBO ile 5G konusunda attığı adımlara aktif destek veriyor.
 
14-17 Eylül 2015 tarihleri arasında İstanbul ARGELA ofisinde düzenlenecek COMBO Projesi değerlendirme toplantısında, Avrupa’nın dev operatörleri, en önemli üreticiler ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen akademisyenler 5G’ye dair son dönem faaliyetlerini ve 5G odaklı gelecek döneme yönelik hedeflerini masaya yatıracak. Toplantıda telekomünikasyon sektörünün öncü firma ve kuruluşları 5G ve 5G’yi etkinleştirici teknolojiler, yazılım tanımlı ağlar, ağ sanallaştırması ve geleceğin şebeke yapısı üzerine çalışmalar yapacak. Toplantıda ayrıca, 5G standartlarının belirlenmesi ve bu konuda güç birliği için yol haritası oluşturulması yolunda da önemli adımlar atılacak.
 
“Yeni dönemin yol göstericisi, rehberi olmaya devam edeceğiz”
Avrupa için 5G’nin yol haritasını çizen projede, Türkiye’yi temsil eden tek kurum olduklarının altını çizen Türk Telekom Grubu CEO’su Rami Aslan, “Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşüm sürecinde güvenilir ve yüksek performanslı veri altyapılarına olan ihtiyacının kritik bir rol oynadığını biliyoruz. Türk Telekom Grubu olarak 81 ile yayılan güçlü altyapımızla Türkiye’nin iletişim ve veri aktarımına dair ihtiyacını bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de karşılayacağız. Sahip olduğumuz fiber altyapının gelecek nesil mobil ağların başarısı için üstlendiği hayati rolün farkındayız ve yatırımlarımızla gurur duyuyoruz. Türkiye’de henüz 4G teknolojileri için altyapı çalışmaları tamamlanmadan biz 5G üzerinde çalışmaya başlamış ve Avea markamızla MOTO (Mobile Opportunistic Traffic Offloading) adı verilen ve Avrupa Birliği Çerçeve Programları Araştırma Fonu desteğiyle başlatılan projeyle, 5G’nin yol haritasını çizen konsorsiyuma dahil olmuştuk. Aynı zamanda Avrupa’da 5G projesinin yol haritasını çizecek olan AB destekli CROWD (Connectivity Management for Energy Optimised Wireless Dense Networks) projesine de tek operatör olarak seçilmiştik,” dedi.
 
Aslan sözlerine şöyle devam etti: “Bugün ise COMBO projesine destek verip AB’nin teknoloji devlerini Türkiye’de ağırlamaya hazırlanıyoruz. Kapsamlı telekom uzmanlığımızı, COMBO Projesi kapsamında Avrupa’nın teknoloji devleriyle gerçekleştirdiğimiz ortak çalışmalarımızla göstermeye devam ediyoruz. Tıpkı geçmişte olduğu gibi, gelecekte de Türk Telekom Grubu olarak yeni nesil ağların şekillendireceği yeni dönemin yol göstericisi, rehberi olmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin gelişimini destekleyecek her türlü teknolojinin can damarı olmayı sürdüreceğiz. Biz Türkiye’yi ‘yeterli düzeyde’ bir teknolojiden, en gelişmiş, akıllı ve çığır açan bir dijital ortama taşımak için buradayız. Toplantı, 5G’nin dünyadaki yol haritasında önemli kilometre taşlarından biri olacak.  5G ve 5G’yi etkinleştirmeye yardımcı teknolojiler için yapılacak her girişimde hem yerel hem de küresel ölçekte itici güç olmaya devam edeceğiz.”