Türkiye’yi cepte yeni nesile geçirecek olan 4.5G’ye doğru geri sayım devam ederken, bu teknolojiden yararlanmak için gerekli olan fiberde ise tartışmalar sürüyor. Telekom sektöründe bir kesim yıllardır Türkiye’de fiber altyapının yeterli olmadığını iddia ederken, en büyük altyapı sağlayıcı Türk Telekom ise bu iddiaları şiddetle reddediyor.
Geçen hafta ABD New York’ta Social Good Summit 2015’e (Sosyal Fayda Zirvesi) bir araya gelme şansı yakaladığımız Türk Telekom Grubu CEO’su Rami Aslan’a, fiberden 4.5G’ye, altyapı paylaşımından yeni yatırımlara ve ülkenin ekonomik durumuna kadar pek çok konuda birebir soru sorma fırsatı yakaladık. Tabii ki toplantının en can alıcı noktası fiberdi. Aslan, 10 yıldır fibere büyük yatırım yaptıklarını, 81 ilde 202 bin kilometre, yurtdışı operasyonlarda ise 40 bin kilometre fiber altyapıya sahip olduklarını anımsattı.
Fibere yatırım yapmayanların ise 4.5G öncesinde panik yaşadıklarını iddia eden Aslan, “Türkiye’de fiber altyapıya 10 yıl önce yatırım yapmaya başladık. Neredeyse tek başımıza Türkiye’yi fiber ağla donattık. Sadece İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer büyük şehirleri değil, tüm Türkiye’yi hedefledik. Biz bu vizyonla hareket ederken diğer operatörler kısa vadeli stratejilerle fiberde yatırım yapmayı tercih ettiler, sadece birkaç şehre fiber kablo döşediler” diye konuştu.

‘Altyapımızı paylaşıyoruz’
Rami Aslan, fiberde paylaşıma da değinerek, “Paylaşmama gibi bir durum yok. Sektör oyuncuları bu alandaki ihtiyaçlarının büyük bölümünü halihazırda bizden karşılıyorlar. Toptan satış birimimiz diğer operatörlerle bu paylaşımların ticari anlaşmasını uzun süredir yapıyor. Bu yatırımlar geceden sabaha yapılmıyor. Bir vizyon doğrultusunda en az 5-10 yıl yatırım yapmanız gerekiyor” dedi.
Aslan, sektör oyuncu ve paydaşlarına da “’Gelin kendimizi dar kalıplar, basit hesaplar ve sınırlar içerisinde tutmayalım. Büyük düşünüp sınırlarımızı aşalım. Hep birlikte Türkiye’yi içinde bulunduğu coğrafyanın, Balkanlar, Ortadoğu ve Kafkasya’nın telekom üssü yapmak üzere canla başla çalışalım.’ Bunu yapmak için herkesin ayrı ayrı yatırım yapmasına da gerek yok. Altyapı sadece fiber demek değildir. Fiberi de mobili de paylaşalım” çağrısında bulundu.

‘Ödüllendirmeyin’
Güney Kore, ABD ve Singapur’da altyapı paylaşımı konusunda operatörlerin ciddi destekler aldığını da kaydeden Aslan, “Onlardan daha başarılı olmak istiyorsak kim yatırımcı, kim değil bunun öncelikle belirlenmesi lazım. En önemlisi Türkiye’de yatırım yapmayanları ödüllendirmemek lazım” ifadesini kullandı.
 
‘Fiber yetersiz iddiası doğru değil’
Rami Aslan, Türkiye’de fiber altyapının yetersiz olduğu şeklinde iddiaların doğru olmadığını ve hanelerin yüzde 98’ine ulaştıklarını söyledi. Aslan, şu bilgileri verdi: “20 milyon hanenin 11.3 milyonunda fiber var. Bu rakam Türkiye’deki toplam hane sayısının yarısından fazlasına denk geliyor. bugün sunduğumuz Fibernet ve Hipernet hizmetlerimizle yüksek hızda internet hizmeti alan 1 milyon 252 bin abonemiz var. Bu oran, bugün fiberle erişim sağlayabildiğimiz hanelerin yaklaşık yüzde 15’ine karşılık geliyor. Türkiye’de Türk Telekom abonesi olan her 6 haneden 1’i fiber altyapı kullanıyor.”
 
‘Şoklara karşı dirençliyiz’
Döviz kurlarıyla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Aslan, “Çok sağlıklı bir durumdayız, şoklara karşı dirençliyiz. Hem nakit akışı hem de istediğimiz kredileri alma anlamında iyi durumdayız. İşlemlerimizin çoğunu TL üzerinden yapıyoruz. Hayata geçirdiğimiz entegrasyonla önemli bir verimlilik sağladık. Kur dalgalanmasını buradan telafi ediyoruz. 2015 yıl sonu gelir, kar ve yatırım maliyeti rakamı hedeflerimizde bir değişiklik yapmadan aynı kararlılıkla devam ediyoruz” dedi. 

Hanife Baş / Milliyet