Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Burak Sevilengül, sosyal medya paylaşımlarının, hayatlarımızın özeti olduğunu söylüyor.
 
Bir gün herkesin hayatı roman olacak! Şaka değil, Turkcell’in başlattığı ‘Hayatının kitabını oluştur’ uygulaması sayesinde bu artık mümkün. Turkcell’in geliştirdiği, ‘Hayatının Kitabı” Facebook uygulaması sayesinde sosyal ağa üye olduğunuz günden bugüne kadarki paylaşımlarınız tek tıklamayla bir kitap haline getirilerek size sunuluyor.
Kapağında isminizin ve fotoğrafınızın yer aldığı, sayfalarını çevirdikçe hayatınızdan önemli anlar ve karelerin olduğu bir kitap hazırlanıyor. Hayatının kitabının içerisinde, yalnızca herkese açık olan paylaşımlarınızı görüyorsunuz.
İstenen zaman aralığını kapsayan ve tamamen müşterinin seçtiği paylaşım türleri, abonenin zevkine uygun bir isim ve tasarımla kitap haline getirildikten sonra dijital formatta indirilmesi için e-posta yoluyla yollanıyor.
Bu sayede anılarınızı arşivlemiş oluyorsunuz. Uygulamaya girdiği günden itibaren büyük ilgi gören dijital kitaba, iki hafta gibi kısa bir sürede 15 bin kişi başvurmuş.
Şu ana kadar 35 milyonu aşkın Facebook içeriği derlenerek 15 bin kişi için ‘Hayatının kitabı’ oluşturulmuş. Gelen yoğun talep üzerine teknik geliştirmeye alınan ‘Hayatininkitabi.com’ sitesi, ağustos ayı başında müşterilere yeniden hizmet vermeye başlayacak. Turkcell aboneleri uygulamadan ücretsiz faydalanıyor.
 
Paylaşıp unutuyoruz
 
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Burak Sevilengül, ‘Hayatının Kitabı’nı kurgularken insanların heyecanla paylaştıkları ancak bir süre sonra unuttukları anılarını yeniden hatırlatmayı dijital bir kitap şeklinde sunarak yapmak istediklerini söylüyor. Sosyal medya paylaşımlarının hayatlarımızın özeti olma özelliğinin kendilerini projeyi hayata geçirmek için motive eden ana etken olduğunu ekliyor.
 
Bir çeşit günlük...
 
Uygulama iki haftada 15 binbaşvuru aldı. Burak Sevilengül, bu noktada sorduğum, “Pek de okumayan bir toplumun kendi kitabını yazma konusunda bu kadar hevesli olmasını nasıl açıklıyorsunuz?” sorumu ise şöyle yanıtlıyor:
“Hayatının kitabı aslında bir çeşit günlük... Bilerek ya da bilmeyerek hepimiz sosyal medyada günlük tutuyoruz. Geriye dönüp baktığında hayatında neler olduğunu, yaşanan olayları eksiksiz hatırlamak... Ancak çoğu kişi bunu yapacak zamanı bulamıyor. Bu dağınık günlükleri dijital bir kitap haline getirme projemiz sanırım bu nedenle çok talep gördü. İstedikleri zaman cep telefonlarından ya da tabletlerinden kitaba ulaşıp okuma rahatlığını sevdiler.”
Kitapların uzunluğu Facebook’taki paylaşım yoğunluğunuza göre değişiyor. Ancak şu ana kadar basılan binlerce kitap ortalama 90 sayfadan oluşmuş.
 
Hayatının filmi, neden olmasın
 
Proje ilginç, teknolojinin gelişimi de o kadar hızlı ki insan sormadan edemiyor: Sırada ne var? Örneğin Google gözlük kullanıcılarının ‘hayatının filmi’ yapılacak mı? Bu sorular, Burak Sevilengül’ün de ufkunu açıyor:
“Şimdilik bu platformun ikinci aşaması olarak görülebilecek bir proje planımız olmasa da teknolojinin geldiği noktayı ve hayatının filmi gibi parlak fikirleri değerlendirirsek şu cevabı verebiliriz:
Neden olmasın!”
 
300 bin başvuru bekleniyor
 
“Proje belirli bir süre için mi geçerli olacak yoksa bundan sonra sürekli devam edecek mi? Sorumu da Sevilengül şöyle yanıtlıyor:
“Biz ilk aşamada siteyi 6 ay kadar açık tutmayı planladık. İlgiye ve sunduğumuz hizmetin kullanım oranlarına göre bu süreyi uzatmayı düşünebiliriz. İlk birkaç haftadaki başvuruların artarak devam edeceğini düşünürsek yıl sonuna kadar 300 binden fazla kişinin kendi hayatlarını kitap haline getireceklerini söyleyebiliriz.”
 
Yeni hayatının ilk günü, bugün!
 
Burak Sevilengül, “Gelen başvurular arasında ilgi çekici örnekler neydi? sorumu da şöyle yanıtlıyor:
“Aldığımız en ilginç mesajlardan birisi kitabına göz attıktan sonra hayat akışını beğenmeyen bir müşterimize aitti: ‘Hayatının kitabı uygulaması ile kendi kitabımı oluşturup sayfaları çevirdikten sonra ne kadar boş bir hayatım olduğunu anladım ve bunu değiştirmeye karar verdim. Çok teşekkür ederim.”

Songül Hatısaru / Milliyet