Turkcell, fiber yatırımların başladığı 2008 yılından bu yana toplamda 3.5 milyar TL’yi aşan yatırımla fiber ağını 35 bin 269 kilometreye çıkardı. Türkiye’nin 79 iline değen bu ağ üzerinden 14 ilde 2.4 milyon ev ve işyerinin kapısına kadar 1000 Mbps hızında internet hizmeti ulaştırıldı. Yılsonu itibarıyla toplam sabit genişbant müşteri sayısı 1.5 milyon oldu. 2015 boyunca toplam 164 bin yeni fiber müşteri kazanan Turkcell, yılın sonunda 899 bin fiber internet müşterisiyle pazarda liderliğini sürdürüyor.



“Türkiye’de fiber pazarına Turkcell liderlik ediyor”

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan, “2015 yılının başında elde ettiğimiz liderliği kimseye kaptırmayacağımızı söylemiştik. O günden bugüne hiç ara vermeden, hızımızı kesmeden yatırımlarımıza devam ettik. Bugün Turkcell’in tüm Türkiye’yi kapsayan fiber ağı 35 bin 269 kilometre. Bu fiber omurgamızla tüm 4.5G baz istasyonlarımızı birbirine bağlarken aynı zamanda da evlerin salonlarına kadar sabit genişbant internet hizmetini götürüyoruz. Sadece son çeyrekte 48 bin yeni fiber müşteri kazandık ve toplam fiber müşteri sayımız 899 bin’i aştı. Bu sayede eve kadar fiber olarak adlandırılan gerçek fiberde liderliğimiz sürdürüyoruz. Önümüzdeki yıllarda da fiberde müşteri bazımızı genişleterek büyüme ivmemizi korumayı ve daha fazla altyapı ile ulaştığımız hane sayısını artırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

“İletişim noktalarımızı fiberle bağladık”

Murat Erkan Turkcell fiber yatırımlarının 4.5G teknolojisine sağladığı faydayı ise şöyle aktardı: “Turkcell olarak Türkiye’yi sabitte ultra genişbant ile biz tanıştırdık, mobilde de Türkiye, ultra genişbandı 1 Nisan’da Turkcell ile tanıdı. Artık hayata geçen 4.5G teknolojisi için çalışmalarımızı tamamladık. 2015 başından bu yana 4.5G çalışmaları kapsamında iletişim noktalarımızın fiberle bağlantılarını yapıyoruz. 4.5G teknolojisinde fiber internetin önemli rolünü göz önünde bulundurduğumuzda, yeni dönemde mevcut başarılı iş modelimizin daha da güçleneceğini öngörüyoruz”

“İnternetin baronlarını Türkiye’ye getirdik”

Turkcell, fiber yatırımlarına başladığı günden bu yana Türkiye’yi bölgenin internet merkezi yapma vizyonuyla çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bugüne kadar yapılan çalışmalarla bu konuda önemli mesafe kat edildiğini belirtenMurat Erkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Fiber yatırımlarımızı yaparken müşterilerimize sunduğumuz kaliteli hizmetin yanı sıra ülke ekonomisine, rekabet gücüne yaptığımız katkıyı da hep göz önünde bulundurduk. Dünyadaki başlıca içerik sağlayıcıların verilerini ülkemizde barındırması ve kolay erişilebilir olmasının yanı sıra ülkemizin internet ağlarının kesişim noktası haline gelmesinin önemini her fırsatta vurguladık. Bu anlayışla internetin baronları diye adlandırılan, Deutsche Telekom, KPN, Tata Communications, GTT, Telekom Italia gibi küresel operatörlerle işbirliklerine imza atarken Interoute, Telekom Austria, Oteglobe, Mednaitulus gibi bölgenin önemli fiber transmisyon altyapılarıyla da önemli anlaşmalar gerçekleştirdik.  Avrupa ile ülkemiz ve bölgemiz arasında uluslararası data bağlantılarımızın kapasitesini 2 Terabit’in üzerine taşıdık.  Dünyanın ve bölgenin en önemli telekom operatörlerini Türkiye’ye çekerek ülke pazarının hareketlenmesini destekledik. Gerçekleştirdiğimiz işbirlikleriyle ülkemizdeki internet erişim kalitesine ve verimliliğine katkı sağladık. Geldiğimiz noktada Türkiye’yi bölgede önemli bir geçiş noktası haline getirdik.  Türkiye’nin bölgede internetin merkezi olabilmesi için hala önümüzde gidecek bir mesafe olduğunun farkındayız. Bu hedef için çalışmalarımızı 2016’da da hız kesmeden sürdüreceğiz.”

Sadece 10 günde Turkcell 4.5G’yi kullananların sayısı 3 milyona yaklaştı

Türkiye’de ekonomiden şirketlerin yapısına, sosyal hayattan eğlenceye kadar her şeyi bütün sektörleri dönüştürmesi beklenen 4.5G’de ilk hafta hareketli geçti. 1 Nisan’da kullanıma sunulan 4.5G’nin ilk 10 gününde Turkcell aboneleri tarafından gerçekleştirilen data kullanımının yüzde 21’i 4.5G üzerinden yapıldı. 4.5G ile gerçekleşen data kullanımının etkisiyle toplam data kullanımı da aynı süre için de yüzde 12 artış gösterdi. 4.5G’ye geçen Turkcell’lilerin sayısı da 2.9 milyonu aşarak rekor kırdı.

4.5G’ye geçilen ilk 3 dakika 1 milyondan fazla Turkcell’li 4.5’yi kullanmaya başlamıştı. 4.5G’de ilk 10 günün sonunda ise bu rakama yaklaşık 2 milyon kişi daha eklendi ve toplam 4.5G kullanıcı sayısı 3 milyona yaklaştı.

“Müteahhitler gibi maketten veri merkezinde yer sattık”

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan, İstanbul’da yapımı süren Türkiye’nin en büyük ve en teknolojik veri merkezi için maketten yoğun talep geldiğini söyledi. “Teknoloji zirvesine koyduğumuz makete şirketler büyük ilgi gösterdi. Maketten konut satan müteahhitler gibi biz de veri merkezinden yer sattık” diye Erkan, İstanbul’a gelen talebin çok yüksek olması üzerine Ankara ve İzmir’e de veri merkezi yapma kararı aldıklarını ifade etti.