Teknoloji Gündem

Turkcell makinelerden milyarlarca lira kazandırdı

FATİH RENÇBERLER – TEKNOLOJIGUNDEM.COM - ÖZEL

Bir SİM kartı ile neler yapılabileceğini biliyor musunuz? Tabii, telefon açmanın dışında :)

Bir platformla sanayide, suda, tarımda, sağlıkta makineler arası iletişim kurulduğunda yılda 100 milyar TL gibi bir rakamın tasarruf kasasına gireceğinden haberiniz var mı?

Turkcell’de Dündar Özdemir’i dinlerken, teknolojinin geldiği noktayı maket üzerinde izlerken kurgu bilim setinde gibiydim. Kendimi bir anda Matrix filminde zannettim. Verileri, gelişmeleri, alınan yolu, hedefleri, mucizeye tanık olmanın keyfiyle dinledim.

Burası Matrix seti değildi, hepsi de gerçekti, gözümün önündeydi.

Şaka değil, bahis konusu her yıl bir Sapanca Gölü kadar suyu kurtarmak, gereksiz bir tüketimi engelleyerek o servetle okullar, hastaneler, fabrikalar yaptırmak, trafikte herkesin soluduğu zehirli havayı azaltmak olunca pür dikkat kesiliyor insan.

Üstelik bir de Turkcell’in kümese girdiğini !!! masalara organik gıda servis ettiğini öğrenince yüzüme önce şaşkınlık sonra tebessüm yerleşti. Aklınıza hemen o meşhur reklam Receb’in tavukları gelse de işin rengi burada çok farklı. 550 çiftlik ve kümeste ısı, nem, yem, su, üreme kontrol altına alınınca hem verimliliğin artığına, hem de gıda güvenliğinin sağlandığını anlayınca içinizden bir oh çekiyorsunuz. “Vay canına!” diyorsunuz.

Hayata yön veren tüm bu ‘akıllı çözümler’ Turkcell M2M teknolojisinde yatıyor. Akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar, giyilebilir akıllı cihazlar ofisleri, evleri kuşatırken, Apple, Samsung, Google, Microsoft gibi devler acımasız bir ürün rekabetinde yarışırken içimizdeki mucizeye teğet geçiyoruz. Oysa, toplumların ve ülkelerin geleceğini, hatta dünya ekosistemini derinden etkileyecek yeni bir teknoloji hızla gündelik yaşantımıza giriyor.

İşte M2M bunun yani makineler arası iletişimin adı. Titretişime, ısıya, suya dayanıklı özel SIM kartlar,  M2M platformunu sistemin kahramanı.

Turkcell’deki turumuz sürüyor. Gözüm bilgisayarlarda, kulağım Turkcell M2M Çözümleri Yöneticisi Dündar Özdemir’de. Doğru zamanda, doğru projelerde kullanıldığında, işletmeye, kamu kurumuna ve ülkeye her alanda müthiş bir tasarruf sağlayan, özellikle Türkiye gibi enerji kıskacındaki devletler için harika bir fırsat kapısı açan M2M’yi Teknolojigundem.com’a anlatıyor Dündar Özdemir.

Ve sistemi rakamlarla, proje proje masaya yatırıyor. Teybe basıyorum, tarihi adımları kaydediyorum…

Başa Dön