Turkcell, geleceğin teknolojilerini müşterileri ile buluşturmak için yatırım ve çalışmalarını sürdürüyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirdiği bir toplantıyla dördüncü nesil telekomünikasyon hizmetleri (4G) vizyonunu tanıtan Turkcell, aynı zamanda basın mensuplarına 4G hızını bizzat deneyimlemeleri için imkân sundu.
 
İlker Kuruöz: ”Turkcell ve Türkiye’nin 4G için gücü var”
 
Gerçekleştirilen etkinlikte bir konuşma yapan Turkcell Teknoloji Grubu Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz şunları söyledi:
 
“4G büyük bir hızla dünyaya yayılıyor. Bugün Global Mobil İletişim Hizmeti Sağlayıcılar Birliği’nin (GSA)  verilerine göre dünyada 112 ülke 4G’ye geçmiş durumda. 331 LTE şebekesinde 280 milyon kullanıcı 4G hızından faydalanabiliyor. Dünyada şu anda 1889 adet 4G destekli terminal bulunuyor. Artan data talebini de göz önüne aldığımızda 4G’ye geçişin önünde bir engel görmüyoruz. Turkcell’in ve Türkiye’nin insanımıza bu olanağı sunacak gücü var. 4G’ye hazırız ve sürecin başlamasını bekliyoruz.
 
Biz Turkcell olarak 4G için çalışmalarımıza durmaksızın devam ediyoruz.  4G için güçlü fiber internet ağı şart. Turkcell Superonline ile 2008 yılından beri fiber yatırımlarımıza devam ediyoruz ve şu anda 33 bin km’lik bir ağa ulaşmış durumdayız. Dünyadaki trende uygun olarak 4G teknolojisini mobil iletişim teknolojisi kullanan müşteriler ile buluşturmak için sabırsızlanıyoruz.”
 
Oyun ve videolarla 4G deneyimi
 
Turkcell’in KKTC’de gerçekleştirdiği etkinlikte, Kuzey Kıbrıs Turkcell’in canlı şebekesi üzerinde 4G hızıyla indirme yapmadan, internetten 3D video gösterimi gerçekleştirildi. Basın mensupları aynı zamanda bir test videosunu Turkcell T50 akıllı telefon üzerinden YouTube’a yükleyerek 4G ile elde edilebilecek yükleme hızına bizzat tanıklık etti.
 
Etkinlikte, 4G sayesinde çevrimiçi gecikme zamanındaki azalmayı göstermesi açısından internet üzerinde gerçek zamanlı oyun oynandı. FIFA 15 oyunu ile gerçekleştirilen çevrimiçi maç, 4G farkıyla oyun oynamanın keyfini ortaya koydu. 
 
Türkiye’ye 3G’yi Turkcell getirmişti
 
Turkcell, 2009 yılında tüm Türkiye’nin hayatını değiştiren bir yeniliğe imza atmış ve 3G hızında interneti Türkiye’ye getirerek yeni bir dönemin kapılarını açmıştı. Geçtiğimiz yıl 3G şebekesinin tamamını Çift Taşıyıcılı internet teknolojisiyle yenileyen Turkcell, mobil internet hızını ikiye katladı ve 43,2 Mbps’ye varan hızlara çıkardı. Yakın bir zamanda da dünyada ilk kez üç taşıyıcılı internet teknolojisi Turkcell şebekesinde denendi. Türkiye’nin yüzde 86,9’unu 3G şebekesi ile kapsayan Turkcell, mobil internetin yanı sıra Turkcell Superonline ile müşterilerine 1000 Mbps sabit internet hızı sağlıyor.
 
4G’de ilkler Turkcell’den
 
Turkcell, müşterilerine en iyi kalitede 3G hizmeti sunmak için bugüne kadar yaptığı yatırımlar sonucunda elde ettiği altyapı gücünü, birbirini tamamlayan teknolojileri deneyimlemek için başlattığı çalışmalara da yansıttı.
 
Turkcell 2009 yılında Ericsson iş birliği ile gerçekleştirdiği Türkiye’nin ilk LTE Testinde, laboratuvar ortamında 170 Mbps hıza ulaşılmıştı. Yine Turkcell, iş ortağı Ericsson ile birlikte 2012 yılında İstanbul’un Kartal ve Maltepe semtleri arasındaki 3,3 kilometrelik bir alanda LTE şebekesi üzerinden verilebilecek servisleri test etmişti.
 
Geçtiğimiz Temmuz ayında ise 4G hızı Turkcell teknolojisi ve Huawei’nin teknik desteği ile laboratuvar ortamında denendi ve 900 Mbps’e varan hızlar ölçülerek Türkiye’nin hız rekoru kırıldı. 
 
LTE Advanced nedir?
 
4G/LTE Advanced,  aynı veya farklı frekans bantlarındaki taşıyıcıları birleştirerek çok yüksek hızlara çıkmamızı sağlayacak olan teknolojiye verilen isimdir. Örneğin, taşıyıcı birleştirme ile farklı veya aynı frekans bantları kullanılarak  “indirme” yönünde 750 Mbps-3 Gbps aralığında teorik hızlara çıkılabilir. LTE ile LTE Advanced, teknoloji olarak aynıdır. LTE Advanced, aynı veya farklı frekans bantlarındaki taşıyıcıyı birleştirme yeteneğini sağlayan teknolojidir. Bu nedenle LTE`den daha yüksek hızlara çıkılabilmektedir.
 
4G’nin avantajları
 
•             Yüksek data hızları ile mobil sağlık, mobil eğitim gibi uygulamalarda daha hızlı veri paylaşımı
•             Düşük gecikme zamanı ile daha da keyifli oyun deneyimi
•             Video indirme ve izleme kalitesinde farklılaşma
•             Daha yüksek kapasite ile daha da kaliteli iletişim
 
Kuzey Kıbrıs Turkcell’le 4G’yi keşfetti
 
Turkcell, 4G teknolojisini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki grup şirketi Kuzey Kıbrıs Turkcell ile adaya taşıdı. Kuzey Kıbrıs Turkcell’liler Şubat ayından beri ülke çapında belirlenen iletişim merkezlerinde, canlı şebeke üzerinde 150 Mbps’e varan Long Term Evolution (LTE) hızlarını deneyimleme şansı buldu. Teknoloji severler test süreci boyunca bu deneyim noktalarının yanı sıra Turkcell Teknoloji Tırının gezdiği kapsama noktalarında da 4G hızında film indirme ve internet üzerinden oyun oynama fırsatı yakaladı.