Ülkemizde gerek pazarlamacılardan, gerekse dolandırıcılardan gelen istenmeyen çağrılar tüketiciler için büyük sorun oluşturuyor. Türkiye’de kullanıcı topluluğu tarafından bildirilmiş 600 bin istenmeyen telefon numarası tespit eden Truecaller, bu konuda tüm telefon kullanıcılarına yardımcı oluyor.
 
Kanunsuz pazarlama ve reklam faaliyetleri
Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında 6563 numaralı Kanun’a göre firmalar artık kullanıcının doğrudan izni olmadan hiçbir elektronik ortamda pazarlama faaliyeti yürütemiyorlar. Ancak birçok firma kanunu göz ardı edip telefon üzerinden doğrudan pazarlama faaliyetlerine devam ediyor. Reklam içerikli anons kayıtları ve sahibi bilinmeyen numaralardan atılan kısa mesajlar hemen her gün kullanıcıların telefonlarına geliyor.
 
2 milyon kişi numaraları raporluyor
Türkiye’de 2 milyon, dünya çapında 150 milyon kullanıcı tarafından desteklenen Truecaller veritabanı, gelen arama veya kısa mesajların istenmeyen bir numara olup olmadığını hem kendi algoritmalarını hem de kullanıcı kitlesinin geri bildirimlerini kullanarak belirliyor. 2 milyar telefon kaydı barındıran veri tabanını kullanan Truecaller, böylece istenmeyen bir numaradan çağrı geldiğinde, çağrının spam olup olmadığını anında telefon ekranında gösterebiliyor. Kullanıcılar isterse telefonlarını açmayacakları veya meşgul sinyali verebilecekleri gibi, uygulamanın ayarlarından istenmeyen numaraların otomatik olarak engellenmesini de seçebiliyorlar. Truemessenger uygulaması ise, gelen çağrılar için geçerli olan tüm bu işlevleri kısa mesajlar için uyguluyor. Böylece kullanıcılar bir daha istenmeyen bir numara tarafından rahatsız edilmeden cep telefonlarını kullanabiliyorlar. Eğer Truecaller’ın veritabanında olmayan yeni bir numara ile karşılaşılırsa her kullanıcı bu numarayı Truecaller’a istenmeyen bir numara olarak raporlayabiliyor ve kendi engellenen numaralar listesine otomatik kaydedebiliyor.
 
İstenmeyen numaralar bazen istenebiliyor
Kullanıcılar istenmeyen bir numarayı her zaman engellemek istemeyebiliyorlar. Pazarlama departmanı sürekli telefon açıp paket satmaya çalışmak ile mimlenmiş ve spam olarak bildirilmiş bir çağrı merkezinden gerçekten önemli bir telefon bekleyebiliyorlar. Neyse ki Truecaller bu duruma da çok basit bir çözüm bulmuş. Kullanıcılar istenmeyen bir numaranın kime ait olduğunu doğrudan cep telefonlarındaki arama ekranında her zaman görebiliyorlar. Böylece kullanıcı spam olmasına karşın cevaplamak istediği bir numarayı kaçırmamış oluyor.
 
Türkiye’deki kullanıcıların istenmeyen numaralar ile ilgili sorunlarına değinen Truecaller Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Büyüme ve İşbirliği Başkan Yardımcısı Husain Misherghi, 600 bin istenmeyen numaranın üçte birinin doğrudan kullanıcılar tarafından raporlandığını belirtti. Misherghi, “Türkiye çapında yalnızca kullanıcılarımız tarafından bize raporlanan her gün 50 binden fazla istenmeyen numara var. Bu istenmeyen numaralar veritabanımıza kaydediliyor ve algoritmalarımız tarafından doğrulama sürecine tabi tutuluyor. Böylece Türkiye’deki aktif kullanıcılarımıza gelen günde 50 bin arama ve kısa mesajı engelleyerek daha temiz bir iletişim deneyimi temin ediyoruz” dedi.