Depremle en iyi mücadele yolunun düzgün kentleşme ve yapılaşma olduğu bir kez daha görüldü. Ancak önlem almak adına teknoloji anlamında yapılabilecekler de var.
Deprem, yer sarsıntısı ve tsunami gibi afetleri önceden haber verebilen izleme teknolojileri yıllar içinde gelişti. Özellikle uyarı sistemlerine ilgi var. Bu alanda geliştirilen mobil uygulamalar dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan deprem kontrol merkezlerinin sismik hareketlerini izliyor.

Deprem Bilgi Sistemi (DBS)
Türkçe uygulama, Google Play ve iOS’dan da indirilebiliyor.
Boğaziçi Üniversitesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiş bir mobil uygulama. Amacı, Türkiye ve yakın çevresinde gerçekleşen depremler hakkında kullanıcıları bilgilendirmek ve Türkiye’nin depremsellik tarihinin verilerine ulaşma imkânı sağlamak.
Uygulama aynı zamanda bir deprem olduğunda bunu hisseden ve uygulamayı cep telefonu veya tabletlerine kurmuş olan kullanıcılara depremi nasıl hissettiklerini Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’ne iletme imkânı sunuyor.
 
AFAD’DAN YENİ MOBİL APP
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından geliştirildi. Türkiye ve yakın çevresinde meydana gelen son depremler hakkında hızlı ve güvenilir bilgiye ulaşmayı ve meydana gelen depremleri harita üzerinde görmeyi olanaklı kılıyor. Bulunduğunuz bölgede geçmişte veya anında meydana gelen depremler hakkında ayrıntılı bilgi edinebilir, depreme en yakın yerleşim birimlerini öğrenebilirsiniz.

‘ESDBS’ İLE BİLGİ PAYLAŞIMI 
Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü tarafından hayata geçirilen ve şuanda test aşamasında olan Eskişehir Mobil Deprem Bilgi Sistemi (ESDBS) uygulaması, akıllı telefonlara yüklenerek olası depremlerde hayat kurtaracak. IOS kullanıcılarının hizmetine açılacak uygulama ile kullanıcılar, depremin hemen sonrasında çektikleri hasarlı bina fotoğraflarını uygulamaya yükleyerek bilgi paylaşımında bulunacak.

EARTHQUAKE ALERT DE VAR
Android için en popüler sismik hareket izleme uygulaması. Uygulamanın altında üç tane sekmesi var. Birincisi son dönemde olan bütün depremleri ve yer sarsıntılarını gösteriyor. İkincisi ise hareketli noktaları haritada gösteriyor. Şiddetli deprem ve yer sarsıntıları kırmızı, daha küçükler ise yeşil renkle işaretlendi. Kullanıcılar depremleri, şiddeti ve kendilerine uzaklığı yakınlığına göre de araştırabiliyor. Hatta bu uygulama sayesinde elde ettiğiniz bilgileri sistemdeki mesajlaşma uygulamasıyla başkalarına da gönderebiliyorsunuz.

QUAKEALERT İLE UYARACAK
Amerika’da Early Warning Labs’in üzerinde çalıştığı QuakeAlert uygulaması deprem ve sarsıntıları önceden tespit edip zaman kazandırmayı amaçlıyor. Sarsıntı olmaya başladığı anda kullanıcıyı uyarmak için geliştiriliyor. Bu şekilde zaman kazandırarak, hayat kurtarmak, yaralanmaları önlemeyi amaçlıyor. Kaliforniyalı EWL, US Geological Survey’le işbirliği yaparak uygulamayı üç yıl içinde aktif etmeyi hedefliyor. Deprem durumunda kullanıcılara 30 saniye kazandıracak. Uygulama ücretsiz olarak indirilebilecek. Uzmanlar, uygulamanın yaygınlaşması durumunda çok sayıda hayat kurtarılabileceğini düşünüyor.

Zor durumdaki kayıpları buluyor
Person finder: Google, Nepal’de meydana gelen depremdeki kayıplara yardım etmek için ‘Person Finder (İnsan Bulma)’ uygulamasını yeniden aktif hale getirdi. Bu şekilde kayıp insanların lokasyonunu bulma ve kayıpları raporlamaya yardım etmeyi amaçlıyor. Bu link Google’ın ana sayfasına eklendi. www.google.com.np’ye tıklanınca Nepal depremiye ilgili kaynaklar elde edilebiliyor. Başka özelliklerle de Google Person Finder, felaket bilgisini paylaşmada ortak bir format kullanıyor.

Safety Check: Facebook’un yeni geliştirdiği ‘Safety Check (Güvenlik Kontrolü) adlı bu araç, Nepal’deki insanlara mesaj göndererek onlara bir butona basarak güvende olduklarıyla ilgili Facebook arkadaşlarına bildirimde bulunmasına yardım ediyor. Facebook ‘Safety Check’te aldığı cevaba göre de kişinin takipçilerini bu konuda bilgilendiriyor. Diğer insanlara da güvende olduklarını bildikleri insanları belirtmelerini istiyor.
Hanife Baş / Milliyet