Cep telefonuyla çöpçatanlık hizmeti veren Tinder uygulaması, premium hizmetlerine, daha önce reddedilmiş kişilerin yeniden değerlendirilebilmesi olanağı da dahil, çeşitli yenilikler ve yaşa göre abonelik ücretleri getiriyor.
 
İngiltere'de 28 yaşın üzerindeki Tinder kullanıcıları, gençlere kıyasla neredeyse dört kat fazla abonelik ücreti ödemek zorunda olacak. ABD'de ise 30 yaşın üzerindekiler temel ücretin iki kat fazlasını ödeyecek.
 
Bir uzman Tinder'ın kararını "adilik" diye nitelerken, şirket, kapsamlı denemeler yapıldıktan sonra böyle bir karar alındığını kaydetti.
 
Tinder sözcüsü, "Tinder Plus'ı, denemelerimiz sırasında öğrendiğimiz çeşitli unsurlara dayanarak fiyatlandırdık ve bu fiyatların bazı yaş gruplarınca gayet olumlu şekilde benimsendiğini gördük. Spotify'ın öğrencilere yaptığı gibi, birçok uygulama, yaş gruplarına göre farklı abonelikler sunuyor. Tinder'ın da bundan farkı yok. Denemelerimiz sırasında, genç kullanıcıların da Tinder Plus'a büyük ilgi gösterdiğini gördük ama bütçeleri daha kısıtlı olduğu için daha düşük bir fiyata ihtiyaç duymaktalar." dedi.
 
İngiltere'de 18-27 yaş arasındaki Tinder kullanıcıları ayda 3,99 sterlin, 28 yaş ve üzerindekiler de istenen aylık abonelik için 14,99 sterlin ödeyecek.
 
ABD'deyse gençler için belirlenen ücret 9,99 dolar, ileri yaştaki kullanıcılar ise 19,99 dolar.
 
Tinder, "yükselen ekonomiler"deki üyelerinden, premium hizmetler için ayda ortalama 2,99 dolar alacak.


 
Beğenirsen sağa, beğenmezsen sola...
 
2012'de kurulan Tinder internetteki en gözde çöpçatanlık hizmetlerinden biri haline geldi.
 
Akıllı telefonlara yüklenebilen Tinder, üyelerinin Facebook sayfalarındaki fotoğrafları ve temel bilgileri kullanıyor. Üyeler karşılarına çıkan kişiyle çıkmak isterlerse ekranı sağa, o kişiyi beğenmedilerse sola kaydırıyorlar. Ancak iki kullanıcı da birbirini beğenirse karşılıklı mesaj gönderebiliyor.
 
Şimdiye dek Tinder kullanımı ücretsizdi.
Üyeler uygun bir sevgili olabilecekken yanlışlıkla reddettikleri bir kişiyi yeniden görememekten şikayetçiydi. Şimdi "Rewind" tuşuyla çöpçatanlık ihtimallerindeki yanlışlıkları düzeltmek mümkün olacak.
Buna ek olarak premium hizmetler "Pasaport" diye bir hizmet daha sağlanıyor.
 
Pasaportla, Tinder üyeleri bulundukları kentten farklı bir yerde bekar kişi bulabilecek ve tatile, iş gezisine veya başka amaçlı seyahate çıkmadan önce, oralarda sevgiliyle buluşma ayarlayabilecek.
Çöpçatanlık sektörü, 2014'te sadece ABD'de 2,2 milyar dolar tutarında gelir getirdi. 2009'dan bu yana bu sektördeki büyüme, yüzde 4,8 oldu.
 
Tinder hisselerinin çoğunluğunu elinde tutan Amerikan medya kuruluşu InterActiveCorp, ayrıca ücretli çöpçatanlık hizemti veren OKCupid, Meetic ve Match.com'un da sahibi.
Sektör uzmanları, Tinder'ın eninde sonunda ücret almaya başlamasının beklendiğini; bunda tırmanan bilgisayar ağlarının faturalarının rol oynadığını kaydediyor.
 
Ancak Infectious Greed adlı blogun yazarı ve girişimci Paul Kedrosky, Tinder'ın benimsediği fiyatlandırma sistemini hayretle karşıladı. Kedrosky, "Örneğin Microsoft'un Office yazılımını öğrencilere, şirketlere olduğundan epey ucuza sattığı doğru. Bunu ödeme imkanlarına dayanarak yaptığını söylüyor. Ama buradaki durum pek de aynı değil. Tinder, farklı fiyatlandırmayla diğer kullanıcılara engel yaratıp daha genç yaştakileri çekmek istiyor gibi. Bence bu adilikten başka birşey değil." dedi.