Akıllı telefon kullanıcılarının hayatına ‘check-in’ (yer bildirimi) kavramını sokan ABD’li mobil yazılım şirketi Foursquare’in kurucusu ve CEO’su Dennis Crowley, Hürriyet’e yaptığı özel açıklamada Türk kullanıcılarından büyülendiği ifade etti. Eşiyle beraber geçen yıl Türkiye’yi ziyaret eden Crowley, İstanbul’u kendi geliştirdiği Foursquare uygulamasıyla keşfettiğini söyleyerek, “Hangi ülkeye gidersem gideyim Foursquare’i kullanıyorum. Ama İstanbul’da uygulamayı kullanmak biraz büyülü hissettirdi. Restoranda etrafa baktığımızda gördüğümüz insan sayısı kadar check-in yapan insan gördük” dedi.
 
İSTANBUL EN İYİ VERSİYON
 
Türk kullanıcıların mekanlarla ve görülebilecek yerlerle ilgili tonlarca öneri bıraktığını sözlerine ekleyen Crowley sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu önerileri takip ederek şehir rehberinde bulamayacağımız birçok yeri gördük. Foursquare için amacımız her zaman şehirlerin daha kolay kullanılmasını sağlamak. İstanbul’un çevresini gezinmek, Foursquare’in en iyi versiyonunu kullanıyormuş gibi hissettirdi.
 
Crowley, geçen ay Foursquare’in yeni uygulaması olan ‘Swarm’ı kullanıcıların beğenisine sunduklarını hatırlatarak, konum bazlı uygulamalar konusunda dünyanın en güçlü kullanıcı kitlelerinden birinin Türkiye olduğunu belirtti. Crowley, “Türkiye’deki kullanıcılar teknolojiyi yakından takip ediyor. En aktif ve istekli topluluklarımızdan birini oluşturuyorlar. Türkiye’deki kullanıcılarımız, özellikle kafeler ve gece hayatı gibi güzel yerleri araştırmak için de kullanıyorlar. Check-in yapmak Swarm’da hala devam ediyor, ancak semt paylaşımı ile bu deneyim daha da ileriye taşınıyor. Kullanıcılar, Swarm’da 10 kata kadar daha hızlı check-in yaparak doğru lokasyonlarını belirtebiliyor. Uygulama, kişilerin bulundukları semti paylaşarak diğer kişilerin yakınlarda olup olmadıklarını görmelerini sağlıyor. 24 Temmuz itibariyle birkaç hafta sonraki yeni Foursquare lansmanına hazırlamak amacıyla tüm check-in’leri Swarm’a taşıyacağız” dedi.
 
Planınızla ilgili sohbet
 
Swarm uygulamasına yeni özellikler eklediklerini dile getiren Crowley, yeni uygulamayı, öncelikle hafif ve kullanımı kolay olmak üzere tasarladıklarını ve ‘Neredesin’ veya ‘Ne yapıyorsun’ sorularına cevap vereceğini sözlerine ekledi. ‘Yakındakiler’ sekmesiyle kullanıcıların etrafında kimlerin olduğunu bulmalarına yardımcı olacağını belirten Crowley, “Bir Plan Yap’ ile sırada ne yapacağınızla ilgili olarak sohbet edebiliyorsunuz. Yakınınızdaki arkadaşlarınızla hafta sonu buluşmak ya da Cuma gecesi film için toplanmak gibi planlar oluşturabilmek için bu kısmı bilerek sınırlandırmadık” dedi.
 
Sadelik için ikiye böldü
 
Foursquare’in Swarm yayınlanmadan önce bir hayli karmaşık hale geldiğini açıklayan Crowley, ayrıştırma sayesinde kullanıcılara daha kolay ve sade iki uygulama sunma fırsatı yakaladıklarını belirtti. Crowley, “Bunlardan biri için kullanıcı geri bildirimlerini dinledik ve check-in’leri daha hızlı ve eğlenceli hale getirdik. Swarm ise artık daha akıllı ve check-in için daha az adım gerektiriyor. Yeni Foursquare, insanların güzel yerleri keşfetmelerine yardımcı olacak. Uygulamalar arasında kolaylıkla geçiş yapabilmek için iki uygulama birbirine bağlanacak” diye konuştu. Crowley, bu uygulamayla tamamen yer keşfedileceğini dile getirdi.
Ahmet Can / Hürriyet