Google, geleceği yönlendirecek teknolojilerden biri olarak kabul edilen artırılmış gerçeklik alanına büyük bir yatırım yaptı. Magic Leap firmasına yapılan 542 milyon dolarlık yatırımla, bugüne kadar geliştirilen en üstün artırılmış gerçeklik teknolojisinin hazır hale getirilmesi bekleniyor.



New York Times'ın haberine göre, Magic Leap insanların görüş alanına dijital animasyon yerleştiren bir cihaz geliştiriyor. Projeksiyon ile belli bir alana hologram yansıtmaktan farklı olarak, Magic Leap teknolojisinin yüzünüze doğru koşan bir kaplan, avucunuzda yürüyen filler veya bir kumsalın üzerinde uçan dev bir ispermeçet balinası gibi animasyonlar oluşturabildiği belirtiliyor.

Yapılan yatırımla değerini 2 milyar dolara çıkaran Magic Leap firması, Silikon Vadisi firmalarının aksine Mimai'de yer alıyor. Henüz piyasada hiçbir ürünü olmayan firmanın geliri bile bulunmuyor. Gartner araştırma şirketi analisti Brian Blau, "Ürünlerini görene kadar şüpheci olmak kaçınılmaz" yorumunda bulundu.

Magic Leap, Google'ın yatırımıyla hız kazanan teknolojileri hakkında açıklama yapmayı reddederken, web sayfalarında ipucu sunan videolar yer alıyor. Videolarda, sınıflarda yüzen denizatları, tren istasyonunda yürüyen astronotlar gibi zengin animasyonlar yer alıyor. Magic Leap animasyonlarının çıplak gözle izlenebileceği ve gözlük gerekmeyeceği, verilen bilgiler arasında.
Şirket, sadece animasyonlar değil, interaktif grafik ve şemaları da animasyona çevirmeyi hedefliyor. Web sitesinde yer alan açıklamada, "Dijital dünyaya erişim sağladığımız mevcut teknolojiler gerçek dünya ile olan bağımızı kısıtlıyor, hatta bizi ayrı tutuyor" ifadesi yer alıyor. Şirket, projelerini 'insan aklı için roket inşa etmek' olarak tanımlıyor.

Dijital ekranlar ortadan kalkacak

Facebook'un görsel gerçeklik başlıkları üreten Oculus Rift'i 2 milyar dolara satın almasından birkaç ay sonra Google'ın artırılmış gerçeklik alanında yaptığı girişim, rekabetin daha geniş alana yayılacağına işaret ediyor.

Wall Street Journal'a konuşan Magic Leap CEO'su Rony Abovitz, geliştirecekleri teknolojiyle LCD, TFT ve OLED ekranların gereksiz olacağını belirtti. Abovitz, 'görüntüleri doğrudan insan gözüne yansıtarak, 3D nesneleri gerçek dünyanın bir parçası haline getireceklerini' söyledi.

Magic Leap'e yatırım yapan Legendary Pictures film stüdyosunun başkanı Thomas Tull, tanık olduğu teknolojinin 'ağzı açık bırakan türden olduğunu' belirtti. Tull, "Bir odadasınız ve etrafınızda uçan bir ejder var. Gerçekten çok doğal ve inanılmaz" yorumunda bulundu.

Google'ın Magic Leap teknolojisi ise 3D akıllı telefon ve tablet geliştirdiği Tango projesine bir eklenti yapıp yapmayacağı bilinmiyor.
(Al Jazeera)