Apple'a yakınlığıyla bilinen 9to5Mac sitesine konuşan kaynaklara göre Apple Watch işletim sisteminde (Watch OS) kullanılan San Francisco yazı fontunun iOS 9 ve OS X 11'de standart font olarak yer alması bekleniyor. Apple normalde font olarak iOS ve OS X'te Helvetica Neue kullanıyor.
Bu durum Apple cihazları arasında tutarlı bir görünüm sağlamasının yanında, iOS 7/8 ve OS X'e yapılan bazı eleştirileri hafifletmeye yardımcı olabilir. iOS ve Mac platformlarında 3. parti uygulamaların da tasarım güncellemesi yapması gerekli. Hatta iddiaya göre bazı 3. taraf geliştiriciler San Francisco fontu için uygulamalarını yeniden tasarlamaya başlamış. 9to5Mac'te yazanlar ise şu şekilde:
"Apple'a aşina kaynaklara göre iOS ve OS X'te San Francisco fontu kullanılmasına karar verilmiş. Apple bu değişikliğin her iki işletim sisteminin yeni görünüme kavuşmasına yardımcı olacağını düşünüyor.
Ancak bazı Apple mühendisleri retina olmayan ekranlarda yeni yazının kaba görünebileceğini söyledi."
9to5Mac iPhone'un kilit ve ana ekranında yeni fontun nasıl gözükebileceğine dair çalışma yapıp, takipçileriyle de paylaştı.


San Francisco fontu geçen sonbaharda Apple Watch ile başlangıç yaptı. Son zamanlarda Apple tercihini bu fonttan yana kullandı. Yeni 12 inç'lik MacBook'un klavyesinde mevcut.
Apple akıllı saatinin arabirimi için paylaştığı bilgilerde "Özellikle okunabilirlik için" yazı tasarladığını belirtiyor. San Francisco'nun yazı ve görünüm olmak üzere iki çeşidi var. Geliştiriciler uygulamaları için uygulama etkiketinde ve diğer sistem arabirimi için yazı tipini ayarlar. Apple Watch ise nokta boyutuna göre otomatik olarak yazının en uygun sürümünü ayarlıyor. Bunun açıklamasına da bakalım;
"San Francisco fontunun her iki varyantı Apple Watch için son derece okunaklı olacak şekilde tasarlanmıştır. Dinamik tip ayrıca insanların tercih ettikleri metin boyutunda değişiklikler yapmayı sağlayarak okunurluğu arttırır."


Okunabilirlik açısından Helvetica Neue ve San Francisco yüksek çözünürlüklü ekranlar temiz ve harika bir görüntü sunuyor. Ancak Helvetica Neue fontu retina olmayan ekranlarda (Hem iOS hem OS X'te) çentikli gözüküyor. Apple, San Francisco fontuyla daha düzgün bir görünüm sunmak istiyor. Neler olacağını ise gelecek ay gerçekleşecek olan WWDC etkinliğinde öğreneceğiz.

Kaynak - Teknokulis