F-Secure AdBlocker, veri paketlerini hızla bitiren ve internette gezinmeyi yavaşlatan can sıkıcı reklam uygulamalarına son vermeyi hedefliyor. F-Secure AdBlocker isimli yeni uygulama,ücretsiz bir araç olan F-Secure AdBlocker, kullanıcılara bilinmeyen reklam sunucularından gelen trafiği engelleyerek veri tüketiminde tasarruf etmelerini ve internette daha hızlı gezinmelerini sağlıyor.

F-Secure AdBlocker ücretsiz kullanımı kolay bir uygulama ve reklam verenlerden gelen internet trafiğini filtreliyor. Reklam engelleme, kısa süre önce yayınlanan ve uygulamanın 2015’te online yayıncılara maliyetinin 22 milyar dolar olacağını açıklayan raporun ardından ilgi odağı oldu. Bununla birlikte, F-Secure Labs’in yürüttüğü yeni tarihli bir araştırmaya göre, online reklamcılık uygulamalarının son kullanıcılara maliyeti zaman ve veri kaybı olarak yansıyor. F-Secure Labs araştırmacıları, üçüncü şahıs takip uygulamalarını engellemenin internette gezinmeyi Alexa’da ilk sıralarda yer alan haber sitelerini nasıl etkilediğini araştırdı. Çalışma sonuçlarına göre, F-Secure Freedome VPN kullanarak takip uygulamalarını engellemek veri tüketimi ve sayfa yükleme sürelerinin azaldığını ortaya koydu.

F-Secure Güvenlik Danışmanı Sean Sullivan, bu ve benzeri testlerin kullanıcıların online reklama maruz kalmaları üzerinde kontrol isteği ihtiyacı bulunduğunu söyledi. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Sean Sullivan, “Medyada reklamcılığın düzenlendiği birçok alan mevcut. Dolayısıyla tüketicilerin onlineda gördükleri reklam içeriğini yumuşatma fikri aslında biraz aptalca” dedi. Sullivan, TV reklamlarının sesini kısmanın iyi bir yöntem olduğunu ve ses seviyelerinin rahatsız edici olmamasının genellikle yasalarla düzenlendiğini kaydetti. Sullivan’a göre, dijital medyada reklam engellemek, kullanıcılara sesi kısmaları için bir yol öneriyor.

F-Secure AdBlocker, Safari’de reklam yüklemeyi engelleyerek internette gezinmeyi daha hızlı hale getiriyor ve bant genişliğinden tasarruf sağlıyor. Çözüm, Apple iOS 9’a gömülü şekilde gelen yeni içerik engelleme özelliğiyle geliyor ve F-Secure Security Cloud’daki filtreleri kullanıyor. Öncelikle tanınan reklam veren sunucular bu bulutta toplanıyor ve uygulama ile listede bulunan sunuculardan gelen içerik engelleniyor. Gelen reklamları engelleyerek kullanıcıların cihazlarında internet sayfaları yüklenirken daha az veri tüketiliyor. Dolayısıyla internet siteleri daha hızlı yükleniyor ve daha az bant genişliği harcanıyor.

F-Secure Labs’ten elde edilen veriler, takip ve reklam networklerinin internetin en çok kullanılan özelliklerinden biri olduğunu ortaya koyuyor. İlk 100 alan adının yarısından fazlası reklam ve takip üzerine ayrılmış durumda.

Sullivan’a göre, F-Secure AdBlocker’ın ardındaki fikir, yayıncıların reklamdan elde ettikleri gelirleri ortadan kaldırmak değil kullanıcılara online reklam için sınırlar oluşturma yöntemi. Sullivan, “Tüketiciler reklam görmek istemiyor. Çünkü telefon ekranında yanıp sönen bannerlar dikkatlerini dağıtıyor ve bağlantı hızları yavaşlıyor” değerlendirmesini yapıyor.

Ama bu, kullanıcıların genelde reklamlara duyarsız olduğu anlamına gelmiyor.

YouTube’daki film fragmanları çok seviliyor ve firmaların podcast’lerinden çok şey öğrenmek mümkün. Sullivan, “Bu durumda reklam engellemenin reklam verenler için tüketicilerin görmek istemeyeceği şeylerden çok, yoğunlaşmak istedikleri içerikler için bir fırsat” yorumunu yapıyor.

F-Secure AdBlocker, Safari ve Safari View kullanan uygulamalardaki reklamları engelleyen ücretsiz bir uygulama. F-Secure AdBlocker şu an Apple App Store’da mevcut ve Apple’ın iOS 9 ve ARM64 işlemcili cihazlarında kullanılabiliyor. (iPhone 5S ve üstü modeller, iPad Mini / Retina 3 ve üstü modeller ile iPad Air ve 6. nesil iPod Touch)