Microsoft, yapay beyin oluşturma yolunda önemli bir adım olan Project Adam'ı duyurdu. Gördüğü imgeleri tanıyarak kategorilendirebilen Project Adam, Google'ın aynı işlevi gören yapay zeka yazılımı DistBlief'ten 50 kat daha hızlı çalışıyor.

Yapılan bir testte, Microsoft'un yeni Adam yazılımı, 22 bin kategoriye ayrılmış milyonlarca fotoğrafı %29.8 doğrulukla verilen süre içinde ayıklamayı başardı. %30'luk isabet oranı çok yüksekmiş gibi görünmüyor ancak daha önce bu alanda rekoru elinde bulunduran Google'ın yazılımı sadece %15.8 oranında doğru sonuç verebiliyordu. Dolayısıyla Project Adam için, insanoğlunun mevcut yapay zeka teknolojisini ikiye katlayan bir proje yakıştırması yapılabilir.

Project Adam sayesinde, yapay zeka artık eskisinden çok daha hızlı bir öğrenme süreci geçiriyor. Gördüğü fotoğrafları tanıdıkça yapılan aramalara cevap verme ve karşılaştığı durumları analiz etme hızı da artıyor. Ayrıca, başarılı olarak tanıdığı imgeler üzerinden öğrendiği yeni verilerle, daha önce tanımakta zorluk çektiği imgeleri de tanır hale gelebiliyor.

Google'ın, kendi yapay zeka yazılımını Google servislerine imaj tanıma teknolojisi olarak adapte etmesi gibi Microsoft'un da Project Adam'ı Microsoft ürünlerine yüz ve görsel tanıma teknolojisi olarak entegre etmesi bekleniyor. Böylece örneğin, cep telefonunuzla oynamak isteyen evdeki çocuğunuz telefonu eline aldığında telefon kilidini otomatik olarak açıp sadece oyunların çalışabileceği bir oturum başlatacakken, telefonu aile dışından bir yabancı eline aldığında telefonu kilitleyecek ve gerçek sahibi telefona kısa süre içinde müdahale etmezse, aile bireylerine telefonun çalınmış olabileceğine dair SMS gönderebilecek.