Apple’ın iPhone 4S ile birlikte kullanıma sunduğu Siri’nin Türkçe bilmemesi Türk kullanıcılarında hayal kırıklığı yaratmıştı. Siri’nin Apple tarafından duyurulduğu zaman birçok Apple kulanıcısı heyecanlanmıştı ancak görünüşe göre uzun bir süre beklide hiç kullanılamayacak. Ancak Türk Android kullanıcılarını anlayacak mobil asistan uygulaması Buronya Mobile tarafından geliştirildi. Buronya Mobile tarafından geliştirilen ‘Asistan B’, kullanıcıları ile Türkçe konuşan ve anlayan bir mobil uygulama özelliği sunuyor. Henüz beta sürümünde olan uygulama, yalnızca Android’de çalışıyor ve ücretsiz olarak indirilebiliyor.
Apple’ın Siri ve Samsung’un S Voice uygulamaları ile aynı mantıkta çalışan Asistan B yerelleştirilmiş olarak çok daha kapsamlı özellikler sunuyor. Ayrıca Türkçe’ye ve Türk mobil cihaz kullanıcısının isteklerine uygun bir yapıda geliştirilerek, rakiplerine karşı en başta lokal olarak kurgusal bir üstünlük elde ediyor. Yabancı dillerdeki örneklerinden hiçbir eksiği olmayan ancak yerelleştirilmiş birçok karakteristik işlevi içinde barındıran Asistan B, kullanıcılara sadece konuşarak akıllı telefonlarını kontrol edebilme ve birçok konu hakkında ansiklopedik bilgi alabilme olanağı tanıyor.

Uygulamayı deneyen kullanıcılar Google Play’de genel olarak uygulamayı beğendikleri ve geri dönüşleriyle gelişimine yardım edecekleri yönünde yorumlarda bulunuyor. Asistan B’yi indiren 606 kişiden 513′ü uygulamayı beş yıldıza layık gördü.
Beklentilerinizi çok yüksek tutmayın, Asistan B henüz Siri ile rekabet edebilecek, karşılaştırılabilecek düzeyde değil. Kullanıcılardan gelen geri dönüşlerle geliştirileceğini ve beta sürümü tamamlandığında şu anki halinden çok daha kullanışlı olacağını umuluyor.
Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.