Teknoloji Gündem

45 yıllık gizem çözülüyor: 'Wow!' sinyalini uzaylılar mı gönderdi?

Hakemli bilimsel dergi International Journal of Astrobiology'de yayımlanan araştırmaya göre sinyal, Yay takımyıldızında, 1800 ışıkyılı uzaklıktaki Güneş benzeri bir yıldızdan gelmiş olabilir.

Bu da sinyalin Dünya dışı yaşam formlarına ait olma ihtimalini güçlendiriyor.

45 YILLIK GİZEM

Sinyal, 15 Ağustos 1977 gecesi ABD'deki Ohio Eyalet Üniversitesi'nde Big Ear radyo teleskobunu kullanan Jerry Ehman tarafından tespit edilmişti.

İnanılmaz derecede güçlü olan sinyal çok kısa sürmüştü. Sadece 1 dakika 12 saniye devam eden sinyale Wow! (Vay Canına!) adı verilmişti.

O zamandan beri Wow! sinyaline çeşitli açıklamalar üretilmeye çalıştı. Örneğin, gökbilimciler o dönemde Dünya'nın yakınından geçen bir kuyrukluyıldızdan şüphelenmişti. Ancak bu ihtimallerin hepsi yeni veriler doğrultusunda elendi.

Wow! sinyali, NASA'nın Dünya dışı yaşam arayışı için başlattığı SETI projesindeki en güçlü uzaylı sinyali adayı olarak görülüyor.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre; gökbilimci Alberto Caballero, sinyalin gizemini çözmek için Avrupa Uzay Ajansı'nın Gaia uzay gözlemevi tarafından toplanan verilerin yer aldığı bir yıldız kataloğunu inceledi.

Caballero, sinyalin geldiği tahmin edilen bölgede 2MASS 19281982-2640123 diye adlandırılan ve Güneş'le neredeyse aynı sıcaklığa, çapa ve parlaklığa sahip bir nesnenin yer aldığını gördü.

Bir yorum yazın

Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Başa Dön